Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за Джянг Земин: 8. Съсипването на Китай от Джянг

Темата днес е "съсипването на Китай" от Джянг Земин.

През 13-те си години на управление, Джянг Земин управлява Китай с тежка ръка и корупция. Той докара безпрецедентни кризи и бедствия във всички сфери на обществото.

Преследването на висок растеж на БВП от Джянг доведе до изкривено развитие на китайската икономика, която е успешна само привидно.

Китайската икономика бе трансформирана в "експортно-ориентирана". Китай стана зависим от износ и от инвестиции, за цената на висока консумация на енергия, тежко замърсяване и ниска ефективност.

Джянг харесваше празнодумството.

Той обвърза повишенията на местни служители с местния БВП. В резултат на това местните управници фабрикуваха данни за своя БВП. Ревизия на над 670 клона на четирите най-големи китайски търговски банки разкри, че 98% от банките са предали фалшиви счетоводни отчети.

Половината от икономическата печалба на Китай бе от чуждестранни инвестиции. Повечето от държавните предприятия губеха пари. В края на 1990-те години, когато държавните предприятия се реформирани или фалираха, много работници бяха уволнени. В същото време, активите на тези предприятия бяха разделени между "принцовете" на ККП и други групи с финансови интереси.

През 1994 г. стана реформата на "данъчното разделяне".

В цял Китай навлезе "финансирането в земя", при което местните власти правят състояние, продавайки земи на фирми за недвижими имоти.

Оттогава "финансирането в земя" води до "насилствени принудителни събаряния".

От една страна еднопартийната диктатура на Джянг поддържаше стабилност с тежка ръка, а от друга разреши на длъжностни лица на всички нива да се отдадат на разграбването на собствеността на хората.

Така бюрократите и елитът се превърнаха в мощни финансови групи. Това доведе до необуздана корупция и поляризация на богатството отвъд безопасно ниво. Засили се също така социалната несправедливост.

Според "Синята книга на китайското общество", от 1993 г. до 2003 г. броят на групови протести се увеличава от 10 000 на 60 000, като в тях участват 3,07 милиона души.

Ху Пинг (гл. редактор на сп. "Пекинска пролет" и политически коментатор): "Тъй като по времето на Джянг икономическите реформи в Китай станаха без предпоставката на политическата реформа, задълбочаването на икономическите реформи не можеше да не доведе до "елитна приватизация". Държавниците използваха реформите, за да приватизират обществената собственост и да присвоят имотите на хората."

Откакто Джянг започна през 1999 г. преследването на Фалун Дафа практикуващи, моралът в китайското общество спадна рязко. Фалшивите продукти и насилието станаха повсеместни.

Джянг насърчи цялото общество да мисли единствено за пари. "В сравнение с проституцията, бедността е срамна."

Под управлението на Джянг, фалшиви продукти и токсични храни наводниха китайския пазар. Фалшиви цигари, фалшиви лекарства, замърсен ориз и отровно олио потекоха като един безкраен поток. Във Фуянг, Анхуей, бебета починаха през 2003 г. от токсично мляко на прах. Кризата на продоволствената безопасност става все по-дълбока.

Платените убийства и насилието също стават все по-често явление. China Youth Daily съобщи през юли 2002 г. че стотици зрители гледат с безразличие как бандити убиват човек на улицата. През септември 2001 г. партийният секретар на Окръжния комитет на ККП в Уху, Джоу Чидонг, наема двама убийци, за да убият любовницата му.

Според проучване 95% от осъдените корумпирани служители са имали любовници. Джоу Руджин, бивш зам.-главен редактор на People's Daily, каза, че в Китай има около 4 милиона проститутки. През 2005 г. в Китай оборотът на секс индустрията стига 500 милиарда юана. Смята се, че действителната цифра е над 10 пъти по-висока.

През 2004 г. проучване на Централната комисия за дисциплинарна инспекция показва, че петте най-корумпирани правителствени департаменти са обществената сигурност, строителството, здравеопазването, образованието и работната сила.

Хората са недоволни от корупцията, като например произволните образователни такси.

Джянг използва цифрите за БВП, за да се хвали със своите "постижения".

Въпреки това, неговото едностранно преследване на растежа на БВП доведе до необратими щети на околната среда в Китай.

През 1999 г. 38% от почвата на Китай е увредена от ерозия. Близо 20% от общата площ на Китай е преоценена. Над 90% от естествените пасища са деградирани. През 2003 г. 90% от реките, преминаващи през градските райони, са замърсени.

Пан Юе, зам.-директор на Службата за опазване на околната среда каза, че през 2005 г. повече от 300 милиона жители на селските райони нямат безопасна питейна вода; и повече от 400 милиона градски жители дишат силно замърсен въздух.

След като Джянг дойде на власт, долното течение на Жълта река пресъхва почти всяка година. Главният източник на река Яндзъ постепенно пресъхна, особено след изграждането на язовира Трите клисури. 60% от основните притоци на река Яндзъ са замърсени, застрашаващи безопасността на питейната на вода на над 500 града.

Тиранията на Джянг доведе до социално и морално падение, до широко разпространено недоволство, екологична катастрофа, огромни природни бедствия, включително суши, наводнения и пясъчни бури "на десетилетието".

През 1998 г. водосборният басейн на река Яндзъ претърпя наводнението на века. Според официалната вътрешна статистика, засегнатото население е било близо 400 милиона, а около 5000 души са загинали.

Много експерти вярват, че големите загуби се дължат на отказа на Джянг да се отклони потока на водата при наводнението.

Хенг Хе (анализатор): "Процедурата е при наводнение да се пуска водата. Но Джянг искаше да се покаже герой, че е спасил язовира. Решението да се построи там язовир бе неправилно по начало, защо да се спасява на всяка цена?"

Войници бяха изпратени да правят стена и да блокират вълната на наводнението. В резултат на това много войници бяха отнесени от водната стихия.

По същия начин, под девиза "всичко в името на стабилността", Джянг скри за епидемията на ТОРС през 2003 година. В резултат на което болестта се разпространи в близо 30 страни, заразени бяха над 8000 души и починаха 800. Случаите на ТОРС в континентален Китай и Хонконг са 80% от всички случаи в световен мащаб. Реалната цифра е много по-висока.

Коментатори в чужбина смятат, че причинените от Джянг бедствия далеч не са свършили. Екологичните вреди доведоха до криза за оцеляване на бъдещите поколения. Преследването на практикуващите Фалун Дафа, които вярват в "Истинност, Доброта и Търпимост", продължава и до днес. Унищожаването на нравствеността на китайския народ от Джянг е в основата на всички бедствия.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Xiao Yan

Истината за Джянг Земин 

1. Предателят Джянг

2. Продажбата на китайски земи от Джянг

3. Престъпленията на Джянг

4. Сексуалните скандали на Джянг

5. Потискане на студентските движения от Джянг

6. Корумпиране на армията от Джянг

7. Преследването на убеждения от Джянг

8. Съсипването на Китай от Джянг

9. Престъпленията на Джянг срещу ККП

10. Глобален публичен процес срущу Джянг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!