Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за Джянг Земин: 3. Престъпленията на Джянг

Смъртта или болестта на Джянг Земин (Jiang Zemin / Цзян Цзъмин) доведе до спорове в Китайската комунистическа партия (ККП) по отношение живота на Джянг. Прословутите дела на Джянг са център на внимание. NTD излъчва серия от репортажи за живота на Джянг. Днес ще обсъдим неговите корупцията и незаконни присвоявания.

През 13-те години на управление на Джянг Земин, корумпираното чиновничество на ККП стана публично достояние. Всички бюрократи на ККП, водени от Джянг, станаха корумпирани. Американската фондация за международен мир "Карнеги" посочи, че от 1990 г. насам, корупцията на служители на ККП е довела до преки икономически загуби на стойност между 987,5 милиарда и 1 257 милиарда юана годишно.

Преди 17-тия Национален конгрес на ККП през октомври 2007г., тогавашният финансов министър Джин Ренчинг изведнъж се сблъсква с неприятности. Той разбира, че понижаването му е свързано с прехвърляне на пари в чужбина от него и Джянг Земин. По това време Ху Джинтао и Уен Джябао разследват липсата на близо 100 млрд. юана. Джянг е изхарчил много пари за преследването на Фалун Гонг. Джянг получава пари директно от Джин Ренчинг, без одобрението на тогавашния премиер Джу Ронгджи.

Уу Фан (главен редактор, China Affairs): "Джянг Земин е имал 350 милиона щ.д. в тайни сметки в швейцарски банки. През 1990 г. той си купи имение на стойност 10 милиона щ.д. в Бали, Индонезия. Бившият външен министър Танг Джяшуан извърши покупката."

Бившият изпълнителен директор на Банката на Китай (Хонконг) Лиу Джинбао бе осъден на смърт през 2005 г., заради корупция. Хонконгското сп. Open разкри, че през декември 2002 г. Банката за международни разплащания е открила непотърсен от Китай капитал за над 2 милиарда щ.д. В затвора Лиу по-късно разкри, че парите са били прехвърлени от Джянг Земин, за да си остави изход.

След като Джянг става лидер на ККП семейството му също повишава статута си. Уу Джиминг, племенник на Джянг, е бил ж.п. работник в провинция Анхуей. Той е повишен в началник на Бюрото за обществена сигурност в Шанхай, и главен секретар на Комисията за политика и законодателство в Шанхай, със специалната отговорност да съблюдава преследването на Фалун Гонг и внасянето на жалби срещу събарянето на жилищни домове.

Шя Дерен, друг племенник на Джянг, е назначен за заместник-секретар на провинция Ляонин, а по-късно и за кмет на Далиан. Шя е даван на съд от практикуващи Фалун Гонг за геноцид и престъпления срещу човечеството, и е осъден от Федералния окръжен съд на Северна Калифорния, САЩ, през юли 2003г.

Джянг Мянхенг, най-големият син на Джиянг Земин, основава China Netcom и други компании, с кредити на стойност 1 млрд. юана, получени от Лиу Джинбао China Netcom е с текущ пазарен капитал 166,6 милиарда юана, и стана "телекомуниационен лидер" и "най-алчната в Китай". Джянг Мянхенг е в момента заместник-декан на Китайската академия на науките и участва в бордовете на много корпорации.

Джянг Мянхенг и Уу Джиминг бяха обвинени в манипулиране на шанхайското дело Джаогу, въвличащо 1,2 трилиона юана. Джянг Мянхенг също така е участвал в много други големи дела, като например делото на Джоу Дженгай.

Ду Янгминг (активист за човешки права от Шанхай): "Чен Лянгю помогна на Джоу Дженгай да заграби земи в Шанхай. Например Джоу закупи две парчета земя в област Джинг'ан с 80 милиона юана безлихвени банкови заеми, гарантирани от Чен. За по-малко от 2 години земите са продадени на търг за 15 млрд. юана. Джоу взе 6,3 млрд. юана. Останалата част бе поделена от роднините на Джянг Земин и приближените му, Хуанг Джу и Чен Лянгю."

Хуанг Джу и Чен Лянгю са едни от надарените подчинени на Джянг. Според вътрешна информация на правителството на ККП, по време на разследване на делото на Джоу Дженгай, от 42-та милиарда юана фондове на Shanghai Land Holdings Limited, 30 млрд. юана не са могли да бъдат открити. През 2008 г. Чен Лянгю бе осъден на 18 години затвор.

Джоу Йонгканг, племенник на Джянг, е сегашният секретар на Централната комисия по политика и законодателство на ККП. Той е най-висшият ръководител в насилственото "поддържане на стабилност" на ККП. Той също така е генерален мениджър на China National Petroleum Corporation и министър на земеделието и ресурсите.

Уу Фан (главен редактор, China Affairs): "Джоу Йонгканг направи първото си състояние в петролната индустрия в Шандонг. Той все още контролира човешките ресурси и мобилизацията на средства в китайската нефтохимическа промишленост. Активите на семейството му надвишават 8 милиарда юана."

"Шанхайската клика" на Джянг и приближените му са всички топ корумпирани служители в ККП. Зенг Уей, син на бившият вице-лидер на ККП Зенг Чинхонг, беше съден в Хонконг за подкуп и пране на пари. Зенг Уей се отърва по-късно под гаранция. На 4 юли 2011 г. съдът в Хонконг издаде заповед за арестуването му.

Уу Фан: "Зенг Чинхонг контролира петрола, енергетиката и химическата промишленост от дълго време. Неговият син Зенг Уей купи къща за десетки милиони австралийски долара в Австралия. С дела на Зенг в Shandong Luneng Group, активите на семейството му надвишават 12 милиарда юана."

Друг подчинен на Джянг е бившият заместник-премиер Ли Ланчинг. Ли бе ръководител на Управление 610, специално създадена организация да осъществява преследването на Фалун Гонг. Хонконгското списание Outpost разкри, че Ли Джичун, син на Ли Ланчинг, е участвал в големите случаи на подкупи в China National Heavy Duty Truck Group. След присвояване на 1 млрд. юана, Ли Джичун е все още на свобода.

Друг подчинен на Джянг Земин, Джя Чинглин, е председател на Политическия консултативен съвет на ККП. Той е участвал в най-големия случай на контрабанда, Yuanhua. Като секретар на комитета на ККП на провинция Фуджян, той присвоява 1,2 милиарда юана от специални фондове за строителство.

Ли Чангчун, друг подчинен на Джянг, е председател на Централния комитет на ККП. Като секретар на комитета на ККП на провинция Гуангдонг, той получава голямо имение на плажа почти безплатно. А като секретар на комитета на ККП на провинция Хенан, той нарежда да се блокират разследванията на "плазмената икономика", което води до широкото разпространение на СПИН в страната.

Коментаторът Хенг Хе посочи, че Джянг е извършил две огромни престъпления. Първо, той довежда ККП до върха на нейната корупция, което от своя страна унищожава ККП. И второ, той започва да преследва Фалун Гонг. И двете престъпления са обвързани с интересите на кликата на Джянг и техните кръвни дългове.

NTD репортери Li Yuanhan и Wang Mingyu

Истината за Джянг Земин 

1. Предателят Джянг

2. Продажбата на китайски земи от Джянг

3. Престъпленията на Джянг

4. Сексуалните скандали на Джянг

5. Потискане на студентските движения от Джянг

6. Корумпиране на армията от Джянг

7. Преследването на убеждения от Джянг

8. Съсипването на Китай от Джянг

9. Престъпленията на Джянг срещу ККП

10. Глобален публичен процес срущу Джянг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!