Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за Джянг Земин: 5. Потискане на студентските движения от Джянг

В началото на демократичното движение от 1989 г. са въвлечени само студенти. Повратна точка за преминаване от студентско към масово движение става затварянето на World Economic Herald, от тогавашния партиен секретар на Шанхай, Джянг Земин.

Затварянето на вестника от Джянг и определянето на студентското движение като "смут" от People's Daily, "устата" на ККП, станаха повод за избиването на китайски граждани от ККП. Джянг бе похвален за кръвопролитията от няколко висши кадри в ККП. В резултат на това Джянг използва смъртта на жертвите от Тянанмън като трамплин, за да се издигне до лидер на ККП.

Джанг Уейгуо, бивш директор на World Economic Herald, заяви че по това време вестникът е бил единственият частен вестник в Китай. Това е първият и най-активен вестник в Китай, който пропагандира политически реформи и демократични идеали.

На 15 април 1989 г. Генералният секретар на ККП, Ху Яобанг, умира внезапно, което води до засилване на студентското движение в Пекин. Преди това Ху симпатизира на студентското движение. В резултат на това той е обвинен от крайните леви в ККП, че е неефективен в усилията на анти-либерализация на ККП. През 1987 г. той е принуден да подаде оставка.

Джан Уейгуо (бивш директор на World Economic Herald): "Herald проведе форум в памет на Ху Яобанг в Пекин. Форумът посочи, че почти никой от генералните секретари на ККП не е напуснал с нормална процедура. Ако ККП иска да се превърне в управляващата партия на модерна държава, тя трябва да въведе политически реформи."

Главният редактор на Herald, Чин Бенли, изнася специален доклад на този форум, оплаквайки се от отношението на ККП към Ху Яобанг. Впоследствие Джянг Земин и Зенг Чингхонг уволняват Чин и изпращат наблюдателна група в офиса на вестника.

Джанг: "Хората разказваха истории за нас, че Herald ще накара Дън Сяопин да си направи самокритика и да преразгледа живота на Ху Яобанг. Ето защо те взеха мерки преди централното правителство на ККП да е заело официална позиция и забраниха този брой на Herald."

На 26 април уводна статия на People's Daily нарече студентското движение "смут". Джянг нареди веднага Herald да бъде затворен. Решението на Джянг предизвика национален протест на медиите. Хората излязоха на улиците в знак на солидарност с Herald. Те се подкрепяха взаимно със студентското движение и това привлече хора от всички сфери на живота.

Джанг: "След като тогавашният лидер на ККП, Джао Зиянг, се завърна от посещението си в Северна Корея, Политбюро разкритикува поведението на Джянг спрямо Herald. Джянг бе малко уплашен. Тогава той реши да използва Чен Джили като изкупителна жертва. Чен бе шеф на Отдела за пропаганда в Шанхай."

Междувременно Джанг Уейгуо наема няколко правни експерти да разследват Джянг Земин и Общинския комитет на ККП в Шанхай. Той се надява да промени съдбата на Herald със съдебни процедури.

Още през 1986г. Джянг се облагодетелства от брутални репресии на студентско движение. В началото на 1989 г. Джянг пише до Политбюро и Централната консултативна комисия, за да критикува Джао Зиянг. Джянг обвинява Джао във въвличане в реформи и отваряне на Китай, вместо да устоява комунистическите принципи. Според Джанг Уейгуо затварянето на Herald е първата стъпка от плана на Джянг да свали Джао.

Както "Тайните файлове за движението Тянанмън" посочват, в меморандума от заседанието на Политбюро от 10 май 1989г. пише, че Джянг е конфронтирал Джао и е настоял, че забраната му на Herald е правилна. Преди избиванията на Тянанмън, Джянг е написал тайно писмо до Дън Сяопин, казвайки, че ако не предприемат "решителни действия", "буржоазната либерализация ще се разпространи и ще унищожи ККП".

Дън се обръща към Джянг да планува и осъществи репресиите срещу "Движението Тянанмън". На 23 май 1989 г. Дън приема Джянг в Пекин. Останал доволен от него, Дън казва на Джянг, че той ще е приемникът на Джао Зиянг.

След получаване на нарежданията от Дън, Джянг поставя друг високопоставен кадър, Уан Ли, под домашен арест и така го принуждава да даде подкрепата си за военното положение.

Джанг: "Ако "Инцидентът Тянанмън" се нарече преврат на Дън Сяопин, то Джянг е много важен съучастник в него, играейки значителна роля. Уан Ли е председател на Националния конгрес на ККП. Ако той бе провел събрания и бе излязъл с предложения, ситуацията в Китай щеше да е по-различна."

Предложен от Дън, Джянг основава на 27 май 1989г. 5-членно "ядро". Групата упражнява правомощията си в Постоянния комитет на Политбюро. Тя се отчита директно на Дън и е отговорна за справяне с Инцидента на Тянанмън. Джянг е най-активният член на групата.

След избиването на студенти и граждани на 4 юни 1989 г., Джянг се захваща с Джанг Уейгуо и други като него. Джанг е арестуван и хвърлен в затвора за 20 месеца, заради "престъплението на подбуждане на контра-революционерство".

Висшият военен служител Шу Чиншян отказва да се подчини на заповедите да стреля срещу студентите. След таен съд той е хвърлен в затвора за пет години. След избиванията на Тянанмън, Джянг продължава преследването на оцелели и на близки на жертвите повече от едно десетилетие.

Джянг е най-големият бенефициент от Кръвопролитията на Тянанмън. Гао Уенчян, бивш учен от Литературния център на ККП, каза, че избиванията отразяват насилствената и зла природа на ККП. Ако ККП не бъде разградена, подобни трагедии ще продължават да се случват, какъвто е случаят с преследването на Фалун Гонг и активисти за човешки права.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Zhou Tian

Истината за Джянг Земин 

1. Предателят Джянг

2. Продажбата на китайски земи от Джянг

3. Престъпленията на Джянг

4. Сексуалните скандали на Джянг

5. Потискане на студентските движения от Джянг

6. Корумпиране на армията от Джянг

7. Преследването на убеждения от Джянг

8. Съсипването на Китай от Джянг

9. Престъпленията на Джянг срещу ККП

10. Глобален публичен процес срущу Джянг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!