Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за Джянг Земин: 6. Корумпиране на армията от Джянг

Днешната тема е политиката на Джянг спрямо корумпираната армия на Китайската комунистическа партия (ККП).

Поради ролята си в Кръвопролитията на Тянанмън през 1989 г., Джянг Земин е издигнат в Генерален секретар на ККП. През 1991 г. паднаха бившия Съветски съюз и комунистическия Източен блок. Под опеката на Чен Юн и Ли Шянян, леви ветерани в ККП, Джянг Земин се застъпва за ултралявата линия и се опълчва срещу реформите.

През 1992 г. Дън Сяопин е придружен от тогавашния председател на ККП, Ян Шанкун на южното си обиколка. Дън изрично споменава името на Джянг и казва, че "който не се реформира ще отпадне". В същото време Джянг нарежда на Централния отдел за пропаганда да уеднаквят своите изявления относно южната обиколка на Дън. Впоследствие, на разширена среща на Политбюро, при представяне речите на Дън от южната обиколка, Джянг отрязва голяма част от съдържанието им.

На Националния народен конгрес, състоял се през март 1992 г., Ян Баюбинг, директор на военния Генерален политически отдел на ККП, апелира: "Да защитим реформата и отварянето". Вестникът Shenzhen Special Zone Daily е първият, който публикува речите на Дън от южната обиколка.

Джянг е под голям натиск от много ветерани в ККП, включително Ян Шангкун, Чяо Ши, Уан Ли и Тян Джиюн. През юни 1992 г. почива Ли Шянян, ветеран-левичар и поддръжник на Джянг. Зенг Чингхонг, подчинен на Джянг, анализира че Дън може да смята да назначи Чяо Ши за следващ Генерален секретар на ККП, вместо Джянг. За да си осигури върховния пост, Джянг е принуден да подкрепи реформата.

Дън се бои, че неговата реформа ще бъде изоставена. Още повече се страхува от отмъщение заради движението "Тянанмън". Преди репресиите Янг не е склонен да се използва войска за потушаване на студентското движение.

Така Джянг и Зенг Чингхонг поставят Дън в конфликтна ситуация с Янг. Джянг използва Дън, за да отнеме военната мощ на Янг. В крайна сметка, Джянг успя да унищожи Янг Шангкун.

В началото на 1995 г. Чен Шитонг, кмет на Пекин, и седем други лидери на комитета на ККП на провинциално ниво, написват съвместно писмо до Дън, че бащата на Джянг е китайски предател. Дън нарежда на Бо Йибо да се заеме с въпроса. Един от осемте старши лидери в ККП, Бо е препоръчител на Джянг.

Джянг моли Бо на колене, след което Бо успява да убеди Дън да прости на Джянг. В замяна на това Бо Йибо иска от Джянг висок пост за сина си, Бо Шилай. Бо Йибо е експерт по насилие над хората. По-късно той дава на Джянг много съвети за това как да се преследват практикуващите Фалун Гонг.

Дън умира през 1997 г. Използвайки самоубийството на Уанг Баосен, зам.-кмет на Пекин, Джянг осъди Чен Шитонг на 16г. затвор за подкупи и корупция. Джянг използва също така "Контрабандния случай Юанхуа (Yuanhua)", за да принуди Лиу Хуачинг, зам.-председател на Централната военна комисия (ЦВК), да подаде оставка. Лиу бе поставен от Дън, за да помага на Джянг в армията.

За да задържи поста си, Джянг самоволно постави свои протежета в армията. Само през 1997 г. той издигна 530 генерала. Джанг Уанян, зам.-председател на ЦВК, както и Гуо Бошионг, и директорът на Генералния политически отдел Ю Йонгбо, станаха довереници на Джянг.

Като председател на ЦВК, Джянг Земин позволи на армията да се отдаде на бизнес. Сред армията се развихри безпрецедентна корупция. Тя дори надмина корупцията сред местната власт. Армията започна да внася контрабандно всякакви видове стоки, включително наркотици и оръжия.

Уу Фан (гл. редактор, China Affairs): "Той (Джянг) прогони всички военни ветерани. Той насърчи и купи с жени и пари стотици висши военни служители. Китайската армия се превърна в армия на ККП и лична армия на Джянг."

През 1998г. тогавашният премиер Джу Ронгджу каза, че през последните години се вкарват контрабандно стоки за 800 милиарда юана годишно. Тези на военните съставляват поне 500 милиарда юана. Военните контрабандисти стреляха на месо и само през първата половина на 1998 г. убиха 450 и раниха над 2200 полицейски служители за борба с контрабандата. Военните дори подправяха подписа на премиера, присвоявайки 2 млрд. юана. Всички разследвания на такива случаи се задушаваха от Джянг.

През 1998 г. министърът на отбраната Чи Хаотян каза, че над 50% от годишните военни разходи са направени от висши кадри, за банкети, задгранични пътувания и луксозни къщи и коли. С приходите от контрабанден бизнес, през 1998 г. щатни военни кадри пропиляват 7 пъти повече от 94-те милиарда юана разходи на военните.

През 2002 г. ЦК на Политбюро на ККП прие резолюция да "се позволи на Джянг да си подаде оставката". На 16-тия Национален конгрес на ККП през ноември 2002 г. Джянг Земин нареди на Джанг Уанян да инсценира военен преврат. Така Джянг Земин успя да остане председател на Централната военна комисия.

В началото на 2003 г. Политбюро организира сесия за критика и самокритика. Членовете на Политбюро, включително Ли Руихуан, правят около 40 негативни коментара за Джянг Земин. Те включват специални привилегии, авторитарно управление, личен култ, лична прослава и сериозно увреждане на международния имидж на Китай.

На 26 август 2004 г. над 300 старши военни нахлуват в Джоннанхай, носейки венец, посветен на Джянг. Те искат Джянг да подаде оставка. Старите генерали, включително Хонг Шуеджи, Лиу Хуачинг и Ян Байбинг, предлагат Джянг да се пенсионира напълно.

На 1 септември 2004 г. Джянг пише до Политбюро, преструвайки се, че подава оставка. В същото време той убеждава своите поддръжници да го "задържат". Неочаквано на среща на Политбюро, проведена на 13 септември, много издигнати от Джянг членове на ЦВК подкрепят неговата оставка.

Усещайки промяна в политическия климат, Зенг Чинхонг, "регентът" на Джянг, също подкрепя оставката на Джянг. Впоследствие Джянг е принуден да подаде оставка. Независимо от това, той продължава да има значително влияние във военната и политическа сфера.

Уу Фан: "Типичен пример за това бе земетресението в Уенчуан през 2008 г., когато лидерът на ККП Уен Джябао искаше да изпрати армията да помогне, но не можа да го направи. Армията чакаше нарежданията на цивилния Джянг Земин. Дори Ху Джинтао като председател на ЦВК не можа да изпрати армията. Армията се е превърнала в частна армия на Джянг".

През 2007 г. на Националния конгрес на ККП Джянг и Зенг Чингхонг издигат много от приближените си в Постоянния комитет на Политбюро. Така избраният от Ху Джинтао за негов приемник Ли Кечянг отпадна. Оттогава Джянг и Зенг се опитват да манипулират режима относно избора на лидери по време на Националния конгрес през 2012 г.

През април 2009 г. обикновено мълчаливият Чяо Ши и Ли Руихуан внезапно подкрепиха предложените от лагера Ху-Уен имена на 18-тия конгрес. Оттогава фракцията на Джянг ("Партията на принцовете") и лагерът Ху-Уен имат редица битки по различни въпроси, като напр. "червените песни" на Бо Шилай.

От 2010 г. Джянг започна да губи мощ. Вече не може да бъде видян във вестниците или на официалните срещи на ККП. Ху започна да доминира назначаването на военен персонал. В началото на юли 2011 г. чуждите медии съобщиха за смъртта на Джянг. Последователите на Джянг търсят изход за себе си. Джянг Земин се оттегли официално от политическата сцена.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Zhou Тian

Истината за Джянг Земин 

1. Предателят Джянг

2. Продажбата на китайски земи от Джянг

3. Престъпленията на Джянг

4. Сексуалните скандали на Джянг

5. Потискане на студентските движения от Джянг

6. Корумпиране на армията от Джянг

7. Преследването на убеждения от Джянг

8. Съсипването на Китай от Джянг

9. Престъпленията на Джянг срещу ККП

10. Глобален публичен процес срущу Джянг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!