Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оркестрирано събитие, лошо актьорско майсторство, но истинска омраза и много комунизъм? Грета Тунберг пред ООН: "Вие откраднахте мечтите и детството ми"

Греат Тунберг по време на речта си пред ООН

© Reuters

Греат Тунберг по време на речта си пред ООН

Как се правят климатични промени?


Шведската тийнейджърка и природозащитничка Грета Тунберг откри срещата на високо равнище на ООН по въпросите на климата с гневно обръщение към световните лидери за провала им в предприемането на строги мерки по отношение на промените на климата. "Как смеете?", заяви тя.

Дни, след като милиони млади хора превзеха улиците по цял свят с искане за незабавни действия за климатичните промени, лидерите, които се събраха за 74-ата Годишно събрание на Обединените нации, трябваше да се опитат да внесат нов импулс в сриващите се усилия за ограничаване на въглеродните емисии, пише "Ройтерс".

Видимо развълнувана, Тунберг отправи остри забележки на откриването на срещата на върха, за това, че поколенията, замърсили най-много, са натоварили нея и нейното поколения с огромните последствия от промяната на климата.

Доналд Тръмп се подигра на Грета Тунберг. „Тя изглежда като много щастливо младо момиче, което...

"Всичко това е грешно. Не би трябвало да съм тук. Трябва да съм обратно в училище от другата страна на океана, но вие продължавате да идвате при нас младите хора за надежда. Как смеете", каза тя и допълни: "Откраднахте мечтите ми и детството ми с празните си думи."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който свика срещата, предупреди правителствата преди събитието, че те ще трябва да предложат планове за действие, за да могат да говорят по време на срещата, чиято цел е да подсили Парижкото споразумени от 2015 г. за борба с глобалното затопляне.

По Fox News Майкъл Ноулс посочи Тунберг като „психично болно шведско дете, експлоатирано от родителите й и от международната левица

Тодор Живков: Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църният дявол ви го е казвал!

<a href=Как призракът на комунизма управлява нашия свят">

Предговор

Въведение

Първа глава: Стратегиите на дявола за унищожаване на човечеството

Втора глава: Европейски наченки на комунизма

Трета главa: Масови убийства в Изтока

Четвърта глава: Износ на революция

Пета глава: Проникване в Запада (част 1)

Audiobook: How the Specter of Communism Is Ruling Our World

В своята откриваща реч той се опита да обхване спешността на клилматичните промени и призова индустрията с изкопаеми горива.

"Природата е бясна. Заблуждаваме се, ако си мислим, че можем да заблудим природата, защото природата винаги отвръща на удара, а по света природата оттвръща на удара яростно", заяви Гутериш.

"Всяко нещо има цена. Но най-голямата цена е бездействието. Най-голямата цена е субсидирането на умиращата индустрия с изкопаеми горива, строежа на все повече централи за въглища и отричането на онова, което е ясно като ден: че сме в дълбока климатична дупка и за да се измъкнем първо трябва да спрем да копаем", допълни още той.

Очаква се световни лидери като германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и индийският премиер Нарендра Моди да се обърнат към присъстващите на еднодневното събиране наред с компании, които работят за популяризирането на възобновяемата енергия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и бразилският президент Жаир Болсонаро - и двамата скептици по темите за климата, вероятно няма да присъстват, но Тръмп бе забелязан в публиката по време на изказванията на някои лидери след речите на други млади активисти.

Тунберг наблюдава президента на САЩ, докато той дава интервю преди срещата на ООН

© Reuters

Тунберг наблюдава президента на САЩ, докато той дава интервю преди срещата на ООН

С промените в климата като разтапянето на ледниците и покачването на морското равнище много по-бързо от очакваното, учените твърдят, че спешността на кризата се е засилила след споразумението в Париж.

Споразумението ще навлезе в решаващата си фаза следващата година след поредния кръг от преговори в Чили през декември. Обещанията, направени досега в рамките на споразумение, не са достатъчни, за да предотвратят катастрофалното затопляне, твърдят учените, а миналата година въглеродните емисии достигнаха рекордно високи нива.

През изминалата година Гутериш призова след 2020 г. да спре строежа на нови централи за въглища, настоя за постепенното прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива и помоли държавите да начертаят планове за това как да постигнат въглероден неутралитет до 2050 г..

Докато някои държави имат известен напредък, някои от най-големите замърсители остават далеч назад в усилията си, дори след като пожари, топлинни вълни и рекордни температури показаха нагледно опустошенията, които може да крие един по-топъл свят.

За да покаже разликата между действията на правителствата и все по-обезпокоителните предупреждения от страна на учените, програмата на ООН за развитие обяви, че 14 държави, формиращи една четвърт от глобалните емисии, са заявили, че не възнамеряват да преразгледат настоящите си климатични планове до 2020 г..

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/svi

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!