Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

Застъпили се за приятел селяни са преследвани от партията

Апаратът по сигурността взема на прицел 300 селяни, симпатизирали на Фалун Гонг

Това е необичайно смел и самоотвержен акт за съвременен Китай: около 300 селяни записаха имената си в петиция и ги подпечатаха с червен восък, с призив за освобождаване на техен съселянин, репресиран от силите за сигурност на комунистически Китай, заради неговото практикуване на преследваната медитативна практика Фалун Гонг. След това на прицел бяха взети и самите селяни, според сведенията по спусната от партийната централа заповед, за назидание на всеки, дръзнал да защитава Фалун Гонг...

Първата страница на петицията, подписана от над 300 семейства в с. Фудженджоу, гр. Ботоу, за освобождаването на Уанг Шяодонг, практикуващ Фалун Гонг.
Първата страница на петицията, подписана от над 300 семейства в с. Фудженджоу, гр. Ботоу, за освобождаването на Уанг Шяодонг, практикуващ Фалун Гонг. (снимка: Интернет)

Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), преподавател и Фалун Гонг практикуващ, живеещ в с. Джоутун (Zhoutun), провинция Хебей (Hebei), стана обект на симпатията на съселяните си. Той е арестуван от дома си на 25 февруари, когато 40 полицаи претърсват жилището му, конфискуват 20 000 юана в брой и го отвеждат.

След няколко неуспешни опита да спаси брат си, сестрата на Уанг, Уанг Шяомей (Wang Xiaomei), инициира петиция за неговото освобождаване, която бързо събира 300 подписа. След отказа на местното Бюро по обществена сигурност да приеме апелационното им писмо, роднините на Уанг започват да раздават негови копия и брошури с информация по случая по улиците.

Партийните сили за сигурност реагират незабавно. Комитетът по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) – мощният орган, ръководещ повсеместното прилагане на закона и преследването на дисиденти в Китай, преследва Фалун Гонг чрез своето Управление 610. Това е агенция извън закона, създадена през 1999 г. от тогавашния глава на режима Джянг Земин (Jiang Zemin). КПЗВ разпорежда на клона си в провинция Хебей да окаже натиск върху селяните; петицията се превръща в директна черна точка за КПЗВ, показвайки провала на кампанията срещу Фалун Гонг, реализирана на висока икономическа и социална цена.

На 23 април близо 10 офицери от Вътрешна сигурност посещават селския партиен секретар в опит да открият кой е подписал петицията и кой е получил оригиналния екземпляр. Те арестуват сестрата на Уанг, Шяомей; след това детето й е изхвърлено от детската градина.

На следващия ден шефът на Вътрешна сигурност Уанг Уен (Wang Wen) и селският партиен секретар Джоу Инджонг (Zhou Yinzhong) свикват десетина селяни, подписали петицията, в ресторант. Те са помолени да споделят позицията си, докато са записвани на видео. От тях са изискали и да подпишат формуляри, че се отказват от предишното си становище; съгласилите се са били впоследствие поканени на банкет в ресторанта.

Чиновници от разположения в близост до селото гр. Фуджен (Fuzhen) също се включват в репресиите, като формират екипи, за да издирят и останалите подписали се в петицията и да ги накарат да се отрекат от позицията си.

Уанг Шяодонг преди ареста му.
Уанг Шяодонг преди ареста му. (The Epoch Times)

До 18 май повечето от подписалите се са били накарани да подпишат документ, деклариращ, че участието им в предишната петиция е било само от съчувствие към възрастната майка на Уанг и неговото 7-годишно дете, и няма връзка с Фалун Гонг. Те трябвало и да подпишат бланка, че се отричат от Фалун Гонг – явен опит да се унищожи симпатията на селяните към последователите на практиката.

Шефът на КПЗВ, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), има личен интерес в поддържането на кампанията срещу практиката. Той е съден зад граница от практикуващи Фалун Гонг и е повишен на настоящия си пост от бившия партиен лидер Джянг Земин, който пръв дава обещание да „елиминира“ практиката в Китай. След началото на преследването през 1999 г., Джоу се издига от шеф на Министерството на земята и ресурсите до шеф на Обществена сигурност, а после и до позицията на партиен секретар на секретния и могъщ КПЗВ – всичко това в рамките на три години. Под ръководството на Джянг и Джоу КПЗВ придобива необичайни правомощия, като формира това, което анализатори описват като „втори център на властта“ в партията.

В момента статутът на Джоу е под въпрос поради свързаността му с Джянг и Бо Шилай (Bo Xilai) – бившият член на Политбюро, който наскоро бе изхвърлен от властта. Според наскорошни репортажи на чуждестранната преса Джоу е бил освободен от правомощията си в системата по сигурността. Той е чиновникът, отговорен за жестокото отношение към Чен Гуангченг (Chen Guangcheng), слепият адвокат, който неотдавна пристигна в САЩ след драматично бягство в американското посолство от незаконен домашен арест в родния си град.

Застъпници за Фалун Гонг редовно са третирани с жестокост, според сведения на адвокати по човешките права и други организации. Най-известният случай е може би този на Гао Джишенг (Gao Zhisheng), който се опита да защити практикуващи Фалун Гонг в съда и впоследствие написа серия отворени писма до партийното ръководство, в които критикува преследването и настоява за неговия край. Той е многократно задържан от 2006 г. и понастоящем е в затвора. Служители на силите за сигурност на компартията го изтезават, като му нанасят побои дни наред, бият го с електрически палки и вкарват клечки за зъби в гениталиите му като форма на изтезание.

Фалун Гонг е медитатевна практика, базирана на принципите истинност, доброта и търпение; тя включва бавни физически упражнения и медитация.

След като по-малката сестра на Уанг Шяодонг, Уанг Шяомей, бе освободена от ареста, на 13 май тя написа писмо с призив за помощ към международната общност: „Надявам се, че можете да призовете китайското правителство да уреди среща с мен, китайското правителство и международни организации по човешки права, за да могат да бъдат удостоверени обстоятелствата, които се опитах да обясня пред властите – пише тя. – Като жена от провинциалните части на Китай, падам на колене, за да помоля за помощта ви!“

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун (Wang Lijun), дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат чиновниците спрямо преследването на Фалун Гонг. “Фракцията с окървавените ръце” – чиновниците, повишени от бившия партиен лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други чиновници отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред чиновниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще съди избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!