Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Стотици фермери искат освобождаването на Фалун Гонг практикуващ

Повече от 300 семейства подписаха петиция, с която искат властите да освободят от ареста техен съселянин, арестуван заради забранената от комунистическия режим практика Фалун Гонг и разпространяване на информация за нея...

Уанг Шяодонг е от село Джоутонг, провинция Хебей, източен Китай. Той и сестра му Уанг Шяомей практикуват медитативната практика Фалун Гонг. Сестрата каза пред кореспондент на Epoch Times, че около 06:00 ч. на 25 февруари домът на брат й бил заобиколен от над 40 полицейски служители, които нахълтали в дома му и започнали да го претърсват.

Фалун Гонг практикуващият Уанг Шяодонг.
Фалун Гонг практикуващият Уанг Шяодонг. Снимка epochtimes.com
След арестуването на бащата, седемгодишният му син остава в къщата със стара баба.
След арестуването на бащата, седемгодишният му син остава в къщата със стара баба. Снимка epochtimes.com

Полицията намерила кутия със CD-та и казала, че Уанг записва на дисковете информация за Фалун Гонг и преследването, и ги разпространява. Според думите на сестрата полицията е взела лични вещи на Уанг, както и налични пари в размер около 20,000 юана ($ 3 хил.). При това никой не е направил опис на конфискуваните вещи, както и не е показан заповед за обиск.

Акцията била проведена от Управлението за Държавна сигурност на град Батоу, под чието управление са намира и Джоутонг.

Същата тази сутрин Уанг е отведен в полицейското управление. У дома му остават 7-годишният му син и 70-годишната му майка.

"В нашето село всеки знае, че ние, последователите на Фалун Гонг, не вредим на никого, затова всички ни подкрепят. Сега в дома на брат ми остана възрастната ни майка и малко дете, за което практически никой не се грижи. Селяните повече не могат да гледат това, затова решиха да започнат да събират подписи в подкрепа на Уанг" - каза сестрата.

В момента над 300 семейства от селото са се подписали под петицията до властите с искане да се освободи Уанг, а старейшината на селото е поставил печата на кметството върху петицията.

Селяните са се обръщали към прокуратурата на града, но от там са им казали, че с нищо не могат да помогнат, защото с тези неща се занимава Управлението на Държавна сигурност.

Въпреки това, чичото на Уанг успял да намери в полицията хора, които могат да помогнат. Те казали, че ще трябва да заплати 40 000 юана ($ 6 хиляди), като дори и в този случай ще могат да освободят Уанг под гаранция едва след след края на XVIII конгрес на ККП, който ще се проведе през октомври тази година.

Уанг Шяодонг, 42 г., е работил като учител. През 1997 г. започва да практикува Фалун Гонг. През 1999 г., когато започва кампанията на преследване на Фалун Гонг от комунистическия режим, той отива в Пекин да обжалва пред правителството в защита на практиката. След което бива уволнен от работа и изпратен за една година в трудов лагер.

Това не е първият случай в Китай. Вече 13 години комунистическата партия преследва милиони практикуващи Фалун Гонг, като посредством контролираните от нея медии демонизира практиката и много китайци не са в подкрепа на тази нейна политика.

Така например, през октомври миналата година жителите на около десет села в окръг Чангли, провинция Хебей, се надигнаха в защита на практикуващия Фалун Гонг Джоу Шянгянг, който е бил осъден на девет години затвор.

Последният лист с подписите под петиция в защита на Уанг с печата на кметството.
Последният лист с подписите под петиция в защита на Уанг с печата на кметството. Снимка epochtimes.com

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Наскоро след това китайският режим прави проучване и установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг е между 70 и 100 милиона души, което надхвърля броя на членовете на управляващата Китайска комунистическа  партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. лидерът на ККП и Китай, Джянг Земин, обявява Фалун Гонг за незаконен. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!