Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Angela Wang, Epoch Times

Кой е Джоу Йонгканг / Юнкан

Главата на китайския апарат за обществена сигурност

Преди да навлезе в света на политиката, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) работи в сферата на нефтодобива почти 30 години.

Популярно е мнението, че след като първата му съпруга умира в автомобилен инцидент, бързият брак на Джоу с племенницата на бившия президент Джянг Земин (Jiang Zemin) разчиства пътя му към лидерските позиции на Китайската комунистическа партия (ККП). През 1998 г. Джоу напуска поста си като ръководител на китайската национална петролна компания и е назначен за министър на земите и ресурсите. Година по-късно Джоу става партиен лидер на провинция Сичуан (Sichuan).

Джоу Йонгканг
Джоу Йонгканг (Prakash Singh/AFP/Getty Images)

През същата 1999 г. президентът Джянг Земин се зарича да изкорени китайската медитативна практика Фалун Гонг за три месеца чрез национална кампания. Като роднина и довереник на ръководството Джоу поема ключови роли в провеждането на преследването срещу Фалун Гонг (известен също и като Фалун Дафа).

Докато е партиен лидер за провинция Сичуан, Джоу нарежда финансови възнаграждения за индивиди от затвори, трудови лагери и бюра по обществената сигурност, които са били особено активни в изтезаването и промиването на съзнанията на задържани последователи на практиката, според уебстраницата на Фалун Гонг, Clearwisdom. С най-малко 217 потвърдени смъртни случая на практикуващи Фалун Гонг вследствие на изтезания, Сичуан е една от провинциите с най-тежки нарушения на човешките права, свързани с преследването на Фалун Гонг.

Уебсайтът Clearwisdom информира за официални документи, изтекли от Бюро 610 – партиен орган, учреден от Джянг Земин с цел изкореняването на Фалун Гонг. Те показват, че директорът на Политико-законодателния комитет Джоу Йонгканг и Луо Ган (Luo Gan, 1998–2007 г.) са дали разрешение на полицията да „извършва медицински процедури по време на „трансформирането“ на практикуващи Фалун Гонг при необходимост“. Има данни за поне 11 последователи на практиката, починали от инжекции с увреждащи нервната система медикаменти. По време на посещението си в САЩ през 2001 г. Джоу е даден на съд за престъпления за човечеството.

Поради активното си участие в провежданото от Джянг преследване на Фалун Гонг, през декември 2002 г. Джоу е повишен в министър на Отдела по обществена сигурност въпреки липсата му на опит в тази сфера. Когато през ноември 2001 г. е назначен и за зам.-директор на Централното бюро 610, Джоу прилага сичуанските си стратегии срещу Фалун Гонг на национално равнище, според Световната организация за разследване на преследването срещу Фалун Гонг (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong).

По същото време Джоу успешно навлиза в централните органи на режима. Като член на Политбюро и секретариата на ЦК на партията той е въвлечен в кадрови решения за партията и за държавата.

През 2007 г. Джоу е повишен в шеф на Комитета по политико-законодателните дела на ККП. В качеството си на такъв, той контролира всички органи за прокарване на закона, в това число агенции на разузнаването, закона и реда, сигурността, задържанията, съда и прокуратурата. На тази позиция Джоу има различни задачи. Той е участник в потушаването на протестите на родители, чиито деца са били затиснати под зле конструираните училищни сгради по време на земетресението от 2008 г.; в инициирането на изпращане на войски в Тибет след широко разпространените репортажи за протести на самозапалили се монаси и във вербуването на китайски студенти зад граница за разузнавателна дейност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!