Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ВАНОВ. Великая Эпоха (The Epoch Times)

Чонгчинг с нов „Бо Шилай”

Джанг Деджянг (в ляво) и Бо Шилай.
Джанг Деджянг (в ляво) и Бо Шилай. Снимка: AFP

Фракцията на бившия лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) и Китай Джянг Земин (Jiang Zemin) продължава стратегията си за назначаване на високи позиции чиновници, участващи активно в преследването на Фалун Гонг...

Поредният назначен по тази причина за лидер на ККП в мегаполиса Чонгчинг (Chongqing) е Джанг Деджянг (Zhang Dejiang), заел поста след скандалното уволнение на Бо Шилай (Bo Xilai).

Както писа местното издание „Чонгчинг дейли”, на 2 и 3 май новият партиен секретар на Чонгчинг е инспектирал няколко района и области, давайки указания на местните чиновници усилено да „поддържат стабилността”.

Местни последователи на преследваната от комунистическия режим практика Фалун Гонг от град Чонгчинг разказаха пред наш журналист, че след назначаването на Джанг натискът върху тях продължава да е все така силен, както и по времето на Бо Шилай, който изгради кариерата си благодарение на тази репресивна политика.

Само през последните три седмици в Чонгчинг и околните села са били извършени няколко полицейски нападения върху последователи на Фалун Гонг. На 16 април са били арестувани минимум 14 човека, които след това са били изпратени в така наречения „клас за промиване на съзнанието” (официално наричан „клас за изучаване на закона”, място за интензивно идеологическо преобразование на хора, неудобни на управляващия режим) в района на Юнчуан.

На 27 април повече от 10 полицаи са нахлули в дома на Джоу Сюелян - последовател на Фалун Гонг, живеещ на улица Лидзято, след което направили обиск и го отвели в участъка, където той се намира и до днес.

По-рано, на 26 март в район Хечуан на град Чонгчинг са били арестувани четирима възрастни последователи на Фалун Гонг, докато изпълнявали заедно упражненията. Единият от тях – Дженг Пейген – бил на повече от 80 г., а другият – Дженг Кайюан – на 70 г.

Някои последователи на практиката са поставяни под домашен арест. Техните надзиратели, назначени от политико-юридическа комисия, получават на ден по 100 юана плюс безплатна храна.

Градската власт стимулира чрез парични възнаграждения сътрудниците от отдела за „поддържане на стабилността” да следят последователите на Фалун Гонг. За един задържан привърженик на това духовно движение се изплащат 1500 юана ($238), а ако успеят да заловят така наречен „важен ученик на Фалун Гонг”, то наградата им ще нарасне на 2250 юана ($357).

Наскоро център на внимание на широката общественост станаха членовете на кликата на Джянг Земин, арестуваните Уанг Лиджун (Wang Lijun,  заместник-кмет на Чонгчинг) и Бо Шилай (бивш лидер на ККП в Чонгчинг), свързани с преследването на Фалун Гонг.

Аналогична е ситуацията и с техния покровител в Пекин, роднина на Джянг Земин, началник на полицията в страната, председател на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) на ККП, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), около когото също в момента са надвиснали облаци и който в настоящия момент фактически ръководи преследването на Фалун Гонг, тъй като здравословното състояние на Джянг Земин вече не му позволява да го прави сам.

Тези хора на Джянг Земин - Джоу Йонгканг, Бо Шилай и Уанг Лиджун, както и Джанг Деджянг, са обединени от това, че срещу тях са подадени съдебни искове в над 30 държави с обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството по отношение на последователите на Фалун Гонг.

В частност, срещу Джанг е подаден съдебен иск през октомври 2005 г. в Австралия, по време на официалната му визита в страната. Ищца по делото е Се Ян, жителка от провинция Гуандонг и практикуваща Фалун Гонг, която заради духовните си убеждения е била подложена на изтезания и незаконен арест по заповед на Джанг.

Тактиката на Джянг Земин — участие в „кървавия дълг”

Заради стартирането и осъществяването на политиката на жестоко преследване на десетки милиони Фалун Гонг последователи, кликата на Джянг е наричана още „фракцията с кървавия дълг”.

Като лидер Джянг Земин нарочно въвлича активно много членовете от партията в стартираната по негова инициатива кампания за преследване на Фалун Гонг, след което издига на високи постове активно участващите в нея. Целта на всичко това се корени в идеята след оттеглянето му от поста на генерален секретар, с помощта на неговите хора в правителството, да не се допусне реабилитиране на Фалун Гонг, което неизбежно ще доведе до арести на въвлечените в преследването. Тоест тези, които веднъж вече са били въвлечени в това, няма да могат да свалят Джянг и да застанат на страната на неговите съперници в лоното на партията.

Именно това се случва през последните 10 години, след официалното оттегляне на Джянг от политическата сцена. Пет от деветимата членове на Постоянния комитет на Политбюро в ЦК на ККП са хора на Джянг, които няма да могат да избегнат отговорността в случай на реабилитиране на Фалун Гонг.


Кървавият дълг на Джанг Деджянг

66-годишният Джанг Деджянг е от кликата на Джянг Земин.

Според доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG), в периода от 2002 до 2007 година, когато Джанг Деджянг е заемал поста лидер на общинския комитет на ККП в провинция Гуандонг, същата провинция е била на едно от първите места по брой преследвани Фалун Гонг последователи, включително произволни арести и изтезания.

В периода от януари 2002 до февруари 2006 година в тази провинция в резултат на преследване са загинали минимум 64 последователи на Фалун Гонг.

По данни на WOIPFG през март и юли 2000 година Джанг е дал специално интервю за най-големите партийни медии „Шинхуа” и „Женмин жибао”, в което подчертава важността от преследването на Фалун Гонг.

По-рано, като председател на общинския комитет на провинция Джеджянг (1999 – 2002 година), Джанг също е ръководил пряко разработката и отпечатването на специални брошури, целта на които е била демонизацията на Фалун Гонг. В допълнение на това, той накарал експериментална трупа от джеджянския театър да играе пиеса с анти Фалун Гонг пропаганда и спонсорирал турнето й из провинциите.

Джанг се явява председател на така наречената „Партия на принцовете” (партийни чиновници, получили високи постове благодарение на партийните заслуги на родителите си). Неговият баща – генерал-майор Джанг Джии, е бил заместник командир на артилерийския гарнизон в град Гуанджоу. По време на Културната революция Джанг Деджянг е бил активен червеногвардеец, след което е учил в университета “Ким Ир Сен” в Северна Корея.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!