Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Кой е Ши Джинпинг, следващият лидер на китайския режим?

Ши Джинпинг
Ши Джинпинг (NTDTV)

Западът често знае сравнително малко за лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП) и как те се издигат във властта, тъй като най-показателните им действия обикновено се извършват задкулисно. Публичното поведение на тези лидери е внимателно подготвено, за да подкрепя пропагандата на режима...



В случая с Ши, той не изглежда да е застъпник за някаква определена програма на ККП или Китай и тази "чиста" позиция може да го прави атрактивен за лидерите на ККП, която е разкъсвана от съперничещи си фракции. Фактите около Ши показват качества, които не изглеждат да са лесно съвместими - той е идеолог и прагматик, също така дава предложения за анти-американизъм, като в същото време има силни американски връзки.

Вероятно най-очевидната характеристика на Ши е амбицията му, както е описано в дипломатическа грама от Джон Хънтсман, бивш американски посланик в Китай и неуспешен републикански кандидат за президент тази година. Грамата е от края на 2009 г. и е публикувана от WikiLeaks през 2010 г.

Въз основа на интервюта с хора, познаващи Ши, грамата го описва като "изключително амбициозен" и преследващ върховното лидерство на страната от младостта си. По време на Културната революция Ши е станал "по-червен от червените", за да оцелее в политическите чистки, и е правил изключителни неща, за да се присъедини към комунистическата партия. 
Тази доминираща амбиция може да е била от решаващо значение през 2009 г., когато Ши е избран да оглави "Проект 6521", работна група, създадена, за да се справи с Фалун Гонг практикуващите, тибетците и демократичните активисти, според официални документи и активистки групи. Топ-лидерите трябва несъмнено са искали Ши да бъде пряко замесен в тази кампания, като условие за неговото издигане до върха на ККП - по този начин той не би бил в състояние да държи другите отговорни за провеждане на подобни кампании.

Ши смята, че управлението от "посветено лидерство на комунистическата партия е ключът към трайна социална стабилност и национална сила", пише в публикувана от WikiLeaks грама. Като син на първо поколение революционен лидер в комунистическата партия, Ши вижда себе си като "законен наследник" на трона на партията. Според грамата той е на мнение, че заслужава да управлява Китай.

В момента Ши е заместник-председател на Централната военна комисия, ръководител на Централната партийна школа и вице-президент на Народна Република Китай. На 18-тия  конгрес на партията по-късно тази година той вероятно ще стане генерален секретар на Китайската комунистическа партия. Неговите официални държавни и военни звания по-късно ще бъдат повишени в съответствие с партийния ритуал и обичаи.

Като ръководител на Партийната школа, Ши е вид идеологически надзирател на режима. Той редовно дава речи, увещаващи млади комунистически членове да учат теориите на Карл Маркс; в повечето случаи използва и идеологически цитати на бивши партийни лидери, за да подкрепи своята гледна точка. Неговите речи са предназначени да прославят ККП и нейното господство над Китай, който неизменно бива описван като "великолепен и славен". 

В неотдавнашна реч той настоя да се изучава историята като нещо решаващо за новите партийни членове. Тази история, разбира се, е версията на режима и до голяма степен пропуска политическите кампании и глада, при които бяха убити около 80 милиона китайци под управлението на ККП.

Но въпреки акцента върху значението на историята, като ръководител на партийната школа Ши не оставя историческите факти да попречат на добрата лекция. Например когато говори на 60-годишнината от Корейската война, Ши обвинява САЩ в започване на войната в Корея: "Войските [на САЩ] игнорираха многократните предупреждения на китайското правителство ... започнаха въздушни нападения да бомбардират нашите североизточни градове и села, и докараха войната на територията на новоучредената Народна Република Китай."

Този намек за анти-американизъм се повтаря от Ши, когато той коментира съвременни въпроси. Името му привлече вниманието на западните коментатори през февруари 2009 г., когато той заяви пред група китайци в Мексико: "Има чужденци с пълни стомаси, които нямат какво да правят и ни сочат с пръст, казвайки ни какво да правим. Първо, Китай не изнася революция, второ, не изнася бедност и глад, и трето, не ви създава проблеми. Какво има повече да се говори?"

Неговите думи бяха широко разпространени в САЩ. Стана известно, че може би Ши е единственият, който оспорва казаното от длъжностни лица на САЩ, като например критиката срещу режима за нарушенията му на човешките права. 

Въпреки очевидно сериозните му идеологически убеждения, на Ши се гледа като на прагматик. Той е смятан за поддръжник на частната инициатива от времето, когато е бил партиен ръководител на провинция Джеджянг (Zhejiang) от 2002 г. до 2007 г., която е известна със своите активен бизнес и финансов сектор, подпомагащи малките и средни предприятия. Дъщерята на Ши следва в Харвардския университет. 

Вторият брак на Ши Джинпинг е с китайската певица Пенг Лиюан (Peng Liyuan), чийто успех е барометър за политическата кариера на съпруга й. Пенг е директор на трупата за песни и танци към политическия отдел на китайската Народноосвободителна армия. Тя има военно звание генерал-майор.

Точно след като Ши е издигнат до член на Постоянния комитет на Политбюро и е назначен да съблюдава вътрешните партийни "водещи малки групи", през 2007 г. Пенг се появява в прочута китайска програма за популярни звезди, издигани от средите на кадрите. (Осведомени политически наблюдатели отбелязват, че популярността на Сонг Зуинг (Song Zuying), метресата на предишния лидер Джянг Земин и бивша известна певица, започва да намалява с появата на Пенг.)

С какво точно е допринесъл Ши за ръководството на Китайската комунистическа партия не е ясно. Той често е посочван като "компромисен" кандидат сред враждуващите фракции на бившия лидер Джянг Земин и настоящия Ху Джинтао. Ши ще трябва да намери решения, които да задоволят интересите на различни групи в и около ККП. Това може да става все по-трудно при нарастващия настиск от икономическия модел на растеж на инвестициите, особено в инфраструктурата, и силно субсидирания износ. 

Мрежите на служителите на ККП доминират и манипулират китайската икономика, често чрез държавни ресурси и монопол на пазара, което води до изкривено разпределение на доходите и безброй други проблеми, смятат експерти. Продължаващият икономически растеж на Китай и действителното нарастване на вътрешното потребление като дял от брутния вътрешен продукт ще изискват политика, която да демонтира тези окопали се групи по интереси. Ши обаче бе избран точно защото ще запази това статукво.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!