Джо Байдън пред лидерите от НАТО: По-силни сме от всякога

Байдън за 4 юли: Горд съм да бъда първата чернокожа жена при чернокож президент

Труд

Джо Байдън обяви, че страните от НАТО ще предоставят на Украйна пет нови стратегически системи за противовъздушна отбрана. Лидерите започнаха среща на върха във Вашингтон, където се очакваше алиансът да обяви пътя на Украйна към НАТО за „необратим“.

Байдън заяви, че „управлява света“ и затова не се нуждае от когнитивен тест

Обещанието за доставки на оръжия, включително средства за противовъздушна отбрана, поискани от украинския президент Володимир Зеленски, дойде само ден след смъртоносен ракетен удар срещу педиатрична онкологична болница и други цивилни цели в Украйна, които Байдън нарече „ужасяващо напомняне за бруталността на Русия“ .

ЕК може да съди Унгария в Съда на ЕС заради „мисията за мир“ на Орбан в Москва и Пекин

Ремонтират бомбоубежищата за депутатите

„Като цяло Украйна ще получи стотици допълнителни прехващачи през следващата година, които ще й помогнат да защити украинските градове от руски ракети и украинските войски, изправени пред атаки на фронтовата линия“, каза Байдън.

Полша влиза в конфликта: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

Встъпителната реч беше критична стъпка към убеждаването на чуждестранните лидери, че 81-годишният Байдън е годен да ръководи 32-членния военен съюз. Това беше и ключов тест за спасяването на неговата президентска кампания след катастрофален дебат срещу Доналд Тръмп, който накара мнозина в собствената му партия да поставят под въпрос умствената му острота.

С силен тон Байдън каза: „Преди тази война Путин смяташе, че НАТО ще се разпадне. Днес НАТО е по-силен от всякога в своята история. Когато започна тази безсмислена война, Украйна беше свободна страна. Днес тя все още е свободна страна и войната ще приключи, като Украйна остане свободна и независима страна.

„Русия няма да надделее“, каза той под бурни аплодисменти. "Украйна ще надделее."

Байдън говори около 13 минути с ясен глас, което е значителна разлика от неговия тон по време на президентския дебат с Тръмп миналия месец.

Във вторник беше обявено, че САЩ и техните европейски съюзници ще действат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна в момент, когато страната е под постоянни тежки бомбардировки от Русия.

САЩ, Германия и Румъния ще изпратят допълнителни батерии от системата за противовъздушна отбрана Patriot, докато компонентите на Patriot, дарени от Нидерландия, ще позволят да заработи друга батарея, според изявление на лидерите на САЩ, Нидерландия, Германия, Италия и Румъния.

Италианският премиер Джорджия Мелони одобри дарението на италианско-френски еквивалент на прехващача Patriot, системата за противовъздушна отбрана SAMP/T.

„Тези пет стратегически системи за противовъздушна отбрана ще помогнат за защитата на украинските градове, цивилни и войници и ние координираме тясно сътрудничество с украинското правителство, така че тези системи да могат да бъдат използвани бързо“, се казва в изявлението. „Работим върху допълнително обявяване тази година на допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана за Украйна.“

Освен системите Patriot и SAMP/T със среден обсег, САЩ и техните съюзници заявиха, че ще предоставят на Украйна десетки тактически системи с по-малък обсег, включително NASAMS, произведени в САЩ и Норвегия, произведени в САЩ Hawks, системи Iris, произведени от европейски консорциум и германските ракети Gepard.

Новият министър-председател на Великобритания Кийр Стармър и президентът на Украйна Володимир Зеленски бяха сред пристигащите в столицата на САЩ на фона на предупреждение, че Русия може да засили ракетните удари срещу Украйна тази седмица.

Дипломати казаха, че едно окончателно комюнике вероятно ще обяви пътя на Украйна към НАТО за „необратим“ и ще прехвърли контрола върху Контактната група за отбрана на Украйна, основният канал за предоставяне на военна помощ и обучение на Украйна, под контрола на НАТО.

Тези стъпки са широко разглеждани като опит за „защита от Тръмп“ на политиката на НАТО срещу възможността нова републиканска администрация да намали помощта за Украйна или евентуално да я постави в зависимост от провеждането на преки преговори с Русия.

В реч по-късно през нощта Зеленски призова политическите лидери на САЩ да не чакат резултата от президентските избори през ноември, за да действат решително, за да помогнат на страната му.

„Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят гледа към ноември и, честно казано, Путин също чака ноември.

„Време е да излезем от сенките, да вземем решителни решения... да действаме, а не да чакаме ноември или друг месец“, каза Зеленски.

Въпреки комюникето във Вашингтон няма да има смислен напредък относно присъединяването на Украйна към НАТО, въпреки че членовете на алианса ще се стремят да представят последния пакет от подкрепа като част от това, което се описва като „мост към членство“.

Страните, които се въздържат, включително САЩ, Унгария, Германия и Италия, са загрижени, че позволяването на Украйна да се присъедини към НАТО, докато войната с Русия продължава, ще се счита за ескалация, а това може да доведе алианса до пряк конфликт с Москва. Дори една по-ограничена форма на това, което може да се счита за пряка военна намеса в подкрепа на Киев, предизвиква подобни опасения.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО в оставка, говорейки непосредствено преди Байдън, се опита да оправдае продължаващата подкрепа на САЩ и Запада за Украйна с аргумента, че „най-голямата цена и най-големият риск ще бъдат, ако Русия спечели в Украйна“. Авторитарните лидери в Китай, Северна Корея и Иран ще се почувстват смели, ако Русия завладее своя съсед, добави той, описвайки войната като борба за ценности.

„Всички те подкрепят бруталната война на Русия. Всички те искат НАТО да се провали. Така че резултатът от тази война ще оформи глобалната сигурност за десетилетия напред. Времето да отстояваме свободата и демокрацията е сега мястото е Украйна“, добави шефът на НАТО.

След това Байдън награди Столтенберг с президентския медал на свободата, най-високото гражданско отличие в САЩ.

По време на срещата няколко високопоставени европейски служители се срещнаха с висш съветник по външна политика на Доналд Тръмп.

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант, който е служил като началник на кабинета на Съвета за национална сигурност на Тръмп, каза пред Ройтерс, че се е срещнал с няколко европейски служители през последните дни, включително външни министри, но не разкри самоличността им.

Келог, който е в редовен контакт с Тръмп, подчерта, че не говори от името на бившия президент, нито от името на кампанията му.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Джо Байдън пред лидерите от НАТО: По-силни сме от всякога - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!