Полша влиза в конфликта: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

Зеленски подписа споразумение с Доналд Туск, снимка: president.gov.ua

Автор:
Обективно

Споразумението за отбрана между Украйна и Полша, подписано на 8 юли във Варшава, предвижда възможност за прехващане на руски ракети и дронове. Това пише в прессъобщение на сайта на президента на Украйна.

САЩ обявиха втори военен заем за Полша в размер на 2 млрд. долара

„Особено сме благодарни за специалните споразумения и това е отразено в споразумението за сигурност, предвидена е разпоредба за разработване на механизъм за сваляне на руски ракети и дронове във въздушното пространство на Украйна… Тук съм сигурен, че нашите екипи ще работят заедно с военните за това как можем бързо да приложим тази точка от нашите споразумения“, заяви на брифинг във Варшава Володимир Зеленски, цитиран от Strana.ua.

Междувременно в самия документ се посочва, че страните са се договорили да продължат диалога за целесъобразността на подобни действия в бъдеще.

„Участниците са съгласни с необходимостта от продължаване на двустранния диалог и диалога с други партньори, насочени към проучване на обосновката и осъществимостта на възможното прехващане във въздушното пространство на Украйна на ракети и дронове, изстреляни в посока към територията на Полша, като се спазват необходимите процедури, договорени от държавите и участващите организации“, се казва в споразумението.

Според документа, „Украински легион“ за обучение на персонал от Силите за сигурност и отбрана на Украйна ще бъде създаден на територията на Полша. Гражданите на Украйна, временно пребиваващи в Полша и други страни, ще могат да се присъединят към този легион.

Властите във Варшава ще разгледат възможността за прехвърляне на поне една допълнителна ескадрила МиГ-29 (14 изтребителя) в Украйна.

Полша е готова да произвежда допълнителна електроенергия за Украйна, но при две условия. Това заяви полският премиер Доналд Туск на съвместната пресконференция със Зеленски.

Първо, Варшава ще бъде освободена от плащане за въглеродни емисиите от своите въглищни топлоелектрически централи.

Второ, Европейският съюз ще купува и пренася произведената в Полша електроенергия в Украйна.Т.е. Варшава предлага на Брюксел да плати изцяло тези доставки, но не планира да работи директно с Киев по този въпрос.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полша влиза в конфликта: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!