Байдън заяви, че „управлява света“ и затова не се нуждае от когнитивен тест

Байдън за 4 юли: Горд съм да бъда първата чернокожа жена при чернокож президент

Автор:Обективно

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че „управлява света“ и затова всъщност не се нуждае от никакви когнитивни тестове, за да докаже годността си за поста.

В интервю за ABC News 81-годишният президент отговори на въпроси за нарастващите опасения около психическото и физическото му състояние.

Запитан дали е „имал пълна неврологична и когнитивна оценка“, Байдън не даде категоричен отговор.

„Имах – получавам пълен неврологичен тест всеки ден с мен. И съм имал пълен физически преглед. Аз имах, знаете ли, искам да кажа, аз съм бил в „Уолтър Рийд“ (национален военен медицински център) за моите физически прегледи. Искам да кажа – хм, да, отговорът“, заяви той.

Попитан дали действително е имал „специфични когнитивни тестове“ и преглед от невролог, а не от лекар с обща специалност, Байдън настоя, че „никой“ не му е казал, че всъщност трябва да се подложи на такъв. Президентът избегна въпроса дали доброволно ще премине такъв тест и ще оповести резултатите от него на обществеността, настоявайки, че само работата му доказва, че е достатъчно годен за поста.

„Вижте. Всеки ден си правя когнитивен тест. Всеки ден имам този тест. Всичко, което правя. Знаете ли, не само водя кампания, но и управлявам света. Не – и това не е – звучи като хипербола, но ние сме основната нация на света“, заяви той.

Президентът също така обясни лошото си представяне на дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица с „лоша настинка“, като го отхвърли като „лош епизод“, а не като част от по-голям проблем.

Провалът на дебата даде нов тласък на дългогодишните опасения за напредналата възраст на Байдън, както и за влошаващото се здраве. В петък група от 168 високопоставени поддръжници на Демократическата партия, включително големи донори и академици, изпратиха писмо до президента на САЩ, призовавайки го да се откаже от надпреварата.

Подписалите го призоваха Байдън да го направи, тъй като този ход е необходим „в името на демокрацията и бъдещето на нацията“. Байдън обаче многократно обеща да продължи да се стреми към преизбиране, отхвърляйки всякакви перспективи за отпадане на фона на нарастващите критики от последните няколко дни.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Байдън заяви, че „управлява света“ и затова не се нуждае от когнитивен тест

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!