ЕК може да съди Унгария в Съда на ЕС заради „мисията за мир“ на Орбан в Москва и Пекин

Снимка: Facebook/Viktor Orban

Автор: Обективно

Ремонтират бомбоубежищата за депутатите

Полша влиза в конфликта: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

По искане на Полша ЕС възнамерява да обсъди ролята на унгарското председателство на блока на фона на посещенията на Виктор Орбан в Киев, Москва и Пекин като част от мисията за мир, както я нарече унгарският премиер. Страните членки на ЕС ще търсят по-голяма яснота за резултатите от тази мисия и ще проучат възможностите за ограничаване на „разрушителното“ според тях поведение на Будапеща.

„Европейската комисия може да изправи Унгария пред Съда на Европейския съюз“, предложи Пиер Арош, асоцииран научен сътрудник в Института „Делор“, съобщи Euractiv. Според него като основание за дело срещу Будапеща би могъл да послужи Член 4-3-3 от Договора за ЕС, гласящ че „държавите членки улесняват постигането на задачите на Съюза и се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза“. Т.е. Орбан с мирната си мисия застрашава целите на ЕС.

Европейските политици са загрижени главно за посещенията на унгарския премиер в Москва и Пекин, по време на които Виктор Орбан обсъди перспективите за евентуално уреждане на конфликта в Украйна. Самият факт, че лидерът на държавата, която в момента председателства Европейския съюз, изслуша аргументите на президента на Русия и предложенията на президента на Китай, се счита в Брюксел за крещяща проява на воля.

Oрбан каза, че Западът е този, който усърдно подхранва конфликта в Украйна и не иска мирния му край. След посещенията си в Киев, Москва и Пекин Орбан отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Той си спечели остри критики сред европейските си опоненти, след като инициира създаването на третата по големина група в Европейския парламент – „Патриоти за Европа“. Към нея се присъединиха евродепутати от Чехия, Австрия и Франция – представители на десния „Национален сбор“ на Марин льо Пен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК може да съди Унгария в Съда на ЕС заради „мисията за мир“ на Орбан в Москва и Пекин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!