Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов преврат в Пекин! Ли Кечянг ще е новият лидер на Китай?

Ли Кечянг
Ли Кечянг (LIU JIN / AFP)

Ши Джинпинг е подменен с Ли Кечянг за следващ лидер на Китай, твърдят източници от Азия. Тъй като Ли е от фракцията на Ху Джинтао, а Ши е неутрален и е бил компромис между двете борещи се в момента фракции,  на тази промяна се гледа като на преврат в най-висшите ешелони на Китай…

От 31 март насам Ли Кечянг (Li Keqiang) бива показван много често от китайските СМИ, а Ши Джинпинг е в забвение. На 2 април по време на церемонията по откриването на Азиатския форум Боао реч изнесе Ли вместо Ху Джинтао. На 3 април внезапно бе отменено посещението на Ли Кечянг в Япония през април.

Тази последователност наблюдатели определят като вероятен преврат в Китай, където определеният за следващ лидер на Китай Ши Джинпинг е сменен с Ли Кечянг. Ли е от фракцията на Ху Джинтао, а Ши е неутрален и е бил компромис между двете борещи се фракции (на Ху Джинтао и Уен Джябао срещу Джянг Земин и Джоу Йонгканг).

Освен това на тази промяна се гледа като на доказателство за засилването на вътрешните борби на Китайската комунистическа партия (ККП) в навечерието на нейния 18 конгрес през октомври.

Вестникът на ККП „Пийпълс Дейли“ публикува обзорна статия, призоваваща за "единство в мисленето и поддържане на стабилността", посочвайки, че цялата партия в момента е обзета от слухове и шум, и че е в чувствителен период. В допълнение, последните икономически данни от Китай показват значителен спад в икономиката, като предупредителни гласове предвещават "твърдо приземяване" и изпускане контрола върху икономиката.

Източници в близост до висшите ешелони на ККП наскоро разкриха също така, че в момента най-висшите служители говорят при закрити врати не за това, как да се справят с Уанг Лиджун, да накажат Бо Шилай или да се отърват от Джоу Йонгканг, а как да се забави разпадането на комунистическата партия.

Политическият хаос отмени посещението на Ли Кечянг в Япония

Ли се счита за представител на твърдата линия. През 1983 г. на възраст от 28 г. той спечелва покровителството на Ху Джинтао. През 1993 г. е назначен за пръв секретар на Младежката лига на ККП, ставайки най-младият служител на министерско ниво в Китай. След това служи като управител на най-населената в Китай провинция Хенан, последвано от поста секретар на ККП за провинцията, като в края на 2004 г. е прехвърлен в провинция Ляонинг.

Ли Кечянг е известен с това, че стои настрана от погледа на обществеността и избягва чуждите медии, затова се смята, че той не е много вещ в нещата, ставащи в чужбина. Тъй като се очаква да е ключова фигура в следващото правителство на Китай, особено след бързо развиващите се събития около битката за власт на върха, той изненадващо държа реч на 2 април по време на откриването на Азиатския форум Боао, което по протокол се очакваше да направи Ху Джинтао.

Също така през април бе планувано Ли Кечянг да посети Япония по повод 40-та годишнина от установяване на китайско-японските дипломатически отношения. Но визитата му бе внезапно отменена и на негово място ще бъде изпратен друг служител, Ма Лиу Яндонг.

По повод този обрат на събитията Nikkei съобщи, че хаосът сред китайските комунисти е всеобщ, поради което може да се смята за политически рисковано Ли да посети Япония.

Анализатори смятат, че най-висшите лидери в ККП са в момента в състояние на суб-колапс,  поради непрестанните взаимни атаки и вътрешни борби. Ситуацията е извън контрол, има много сериозни икономически и политически проблеми и тъй като най-висшите лидери не могат да постигнат споразумение има опасения, че ако Ли Кечянг отиде в чужбина, това може да доведе до лоши последствия.

Освен това коментатори в чужбина смятат, че ако кметът на Нагоя Кавамура Такаюки спомене за клането в Нанджинг, това ще се отрази неблагоприятно върху китайско-японските взаимоотношения, което е още една причина пътуването на Ли Кечянг да бъде отменено.

Своеволните арести на Джоу Йонгканг

Докато Ху Джинтао е на посещение в чужбина, Джоу Йонгканг от фракцията на предишния лидер Джянг Земин предприема мерки за арестуването на редица хора и връщане на онлайн цензурата в Китай.

Според американски медии, Уанг Лиджун е предал на консулството на САЩ в Ченгду информация за подготвян преврат от лидера на Комитета по политика и право Джоу Йонгканг и Бо Шилай. Нетизени също смятат, че опит за такъв преврат наистина е имало в Китай.

Данни за "твърдо приземяване" на китайската икономика

На 2 април Ли Кечянг изнесе реч на церемонията по откриването на Азиатския форум Боао. Там бяха представени данни относно състоянието на китайската икономика.

Съгласно данните на Националното статистическо бюро за януари и февруари икономиката на Китай има отрицателен ръст, като печалбите на промишлените предприятия са намалели рязко, имотният балон е започнал да се пука, и рязко са се покачили невъзвръщаемите заеми. Всички тези данни показват, че китайската икономика е влязла вече в етапа на своето твърдо приземяване.

Ма Джянтанг от Националното статистическо бюро призна: "Прогнозата е депресираща, много сложна и тежка. Както от международна икономическа гледна точка, така и от вътрешна гледна точка, 2012 г. е изключително сложна и предизвикателна година."

Ху-Уен премахват Бо и издигат Ли

Съгласно китайски медии, докато Ли Кечянг е в Ляонинг започват да се чуват много слухове за Бо Шилай, някои от които за крупни престъпления. Ли Кечянг е изпратен в Далиан, за да разследва тихомълком Бо. Така Ли събира първа ръка информация за Бо и по-късно влиза и в Постоянния комитет на Политбюро (9-те най-висши лидери на Китай, Ли е номер 7 по ранг, бел. ред.). Знаейки за деянията на Бо, той отказва да го подкрепи в неговата политика за „Чонгчингски модел“, с което си осигурява повишението в Постоянния комитет на Политбюро.

Ню Йорк Таймс наскоро цитира два източника, близки до Постоянния комитет на Политбюро, че поради инцидента с Уанг Лиджун деветимата върховни  лидери на Китай са свикали извънредно заседание на Постоянния комитет на следващия ден (7 март). На него е гласувана съдбата на Бо и осем от деветте члена са гласували да се уволни и разследва Бо Шилай.  

Според анализатори вероятното заменяне на Ши Джинпинг с Ли Кечянг за следващ лидер на ККП и Китай символизира превесът, който настъпва в полза на фракцията на Ху Джинтао, Уен Джябао и Ли Кечянг (възпитаници на Младежката лига) спрямо фракцията на Джянг Земин, Джоу Йонгканг и Бо Шилай (партията на „принцовете“, потомци на първите комунисти в Китай), последната от които е известна в Китай с инициирането и осъществяването на преследването на медитативната практика Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!