Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преврат в Пекин?

Скрийншот от снимката, публикувана на китайския Уейбо (мискроблогова мрежа) от Ли Делин, член на редколегията на Securities Market Weekly. Ли съобщава за присъствието на военни коли на централната улица Чанган (Changan) в Пекин през нощта на 19 срещу 20 март 2012 г., дължащо се на опит за преврат в Пекин, според онлайн информация.
Скрийншот от снимката, публикувана на китайския Уейбо (мискроблогова мрежа) от Ли Делин, член на редколегията на Securities Market Weekly. Ли съобщава за присъствието на военни коли на централната улица Чанган (Changan) в Пекин през нощта на 19 срещу 20 март 2012 г., дължащо се на опит за преврат в Пекин, според онлайн информация.

Тази нощ (19 срещу 20 март 2012г. местно време) в центъра на Пекин се събра голямо количество военна полиция поради опит за преврат, гласи съобщение, разпространявано светкавично в китайските микроблогови мрежи...


Ключовите фигури, въвлечени в действието, бе съобщено че са: Ху Джинтао (Hu Jintao), глава на ККП и Китай; Уен Джябао (Wen Jiabao), премиер на Китай; Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), контролиращ полицейските сили на Китай; и Бо Шилай (Bo Xilai), уволненият от поста ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП) в Чонгчинг (Chongqing) на 15 март от Уен Джябао, след скандала с неговия бивш шеф на полицията.

Ли Делин (Li Delin), който е в редколегията на Securities Market Weekly и живее в район Донгченг (Dongcheng) в Пекин, потвърди в микроблога си за необичайни движения на войска: "Има многобройни военни коли, ул. Чанган (Changan) се контролира непрекъснато. Има много цивилна полиция на всяко кръстовище, а някои кръстовища дори имат железни огради."

Според съобщението, което се разпространява светкавично в китайския интернет, военни сили с помощта на пекинската въоръжена полиция са окупирали бързо много важни места в Джонанхай, седалището на китайските лидери, както и центъра на Пекин в ранните часове на 20 март.

Войските са влезли в Пекин, за да "стигнат до Бо Шилай и да го защитят", твърди съобщението.

Читател от континентален Китай каза пред Epoch Times, че в Пекин е имало опит за военен преврат. Ако е имало арести не се знае кой точно е арестуван.

Онлайн съобщението твърди, че Джоу Йонгканг е използвал първо въоръжената полиция в опит да арестува лидерите Ху Джинтао и Уен Джябао. Но Ху и Уен са били подготвени и превратът на Джоу е бил предотвратен, макар че преди това се появиха слухове, че Ху и Уен са били арестувани.

В съобщението се казва, че сега двете страни, Ху и Уен от една страна, Джянг Земин (Jiang Zemin / Цзян Цзъмин) и Джоу Йонкан от друга, мобилизират въоръжените сили. Но само Ху Джинтао може да мобилизира редовната армия, която той все още контролира, според съобщението.

Освен това съобщението твърди, че силите на Джоу Йонгканг са установили контрол над Централната китайска телевизия (CCTV) и новинарската агенция Xinhua, но че редовната армия под командването на Ху е възвърнала контрола върху тези информационни източници.

Новинарската колона на сайта на Xinhua съдържаше само чуждестранни новини от 23:00 ч. на 19 март до поне 08:00 ч. на 20 март местно време, с нито една вътрешна новина, което е много необичайно.

Нетизен писа на микроболга си: "Странно! Освен Телевизия Пекин, никоя друга телевизия не излъчва в Пекин. Това е много странно!! Никога преди не се е случвало."

Въпреки това, контролирани от Пекин държавни медии съобщиха, че налагането на вечерен час на ул. Чанган е съвсем нормално, тъй като зам.-външният министър на Северна Корея Ри Йонг-Хо се е срещал с У Дауей (Wu Dawei), специален представител на Китай по корейските въпроси.

Пекински медии отбелязаха също така, че Китайският форум за развитие се закрива и има гости от цялата страна. На тези причини, твърдят пекински медии, се дължи голямото присъствие на полиция на ул. Чанган, и таксита нямат право да спират в непосредствена близост до сградата на летищния терминал.

Epoch Times се опитва да потвърди тези съобщения.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!