Анализатор: Въпросът за за помощта за Украйна трябва да бъде разгледан в Народното събрание и да бъде публичен

/КРОСС/ Позицията на „Има такъв народ" е да не подкрепяме правителство с първия и с втория мандат. Имаме собствено предложение, което смятаме, че е най-удачно - експертно правителство. Това каза политическият анализатор Димитър Гърдев в предаването „Говори сега" по БНТ.

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон той очаква да бъде прието да бъде отпусната годишна помощ в размер на 41 милиарда долара за Украйна. „Тук въпросът е от кой фонд. НАТО няма такъв фонд. 

Боян Чуков: Дали Орбан не предаде на Путин тайно послание от Зеленски?

Виктор Орбан предрече "самоубийство" на НАТО

Байдън заяви, че „управлява света“ и затова не се нуждае от когнитивен тест

Байдън за 4 юли: Горд съм да бъда първата чернокожа жена при чернокож президент

Business Insider: Западът не е в състояние да осигури оръжия както за себе си, така и за Украйна

Имат обаче държавите членки - това е бюджетът на всяка една държава. НАТО решава, но всяка една отделна държава, включително България, трябва да ги извадят от националния си бюджет. Това са 160 милиона лева. Ние нямаме такива допълнителни приходи. Идва директният въпрос каква е ползата и къде отива този кеш", посочи Димитър Гърдев.

Въпросът за тази помощ според него трябва да бъде разгледан в Народното събрание и да бъде публичен.  

Той коментира и външнополитически събития, като визитата на Виктор Орбан в Москва. „Това посещение е свързано и с процесите, които текат в САЩ. Виктор Орбан е изключително близък с Републиканската партия. Смятам, че посещението на Орбан е съгласувано по някакъв начин с американската страна. Миналата седмица беше осъществено посещение на министъра на отбраната на Руската федерация във Вашингтон", посочи Гърдев.

По думите му контактите между САЩ и Русия винаги са съществували, дори по времето на Студената война. „Никой няма да остави един конфликт в Европа, който има потенциала да се превърне в световен конфликт, в ръцете само на една от страните. Смятаме, че усилията, които направи Виктор Орбан, са свързани с една дипломатическа активност. Това е едно сондиращо посещение, но това е начало на подготовка за това Европейският съюз също да участва в тези мисии", обясни международният анализатор.

БНТ, „Говори сега"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Анализатор: Въпросът за за помощта за Украйна трябва да бъде разгледан в Народното събрание и да бъде публичен - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!