Виктор Орбан предрече "самоубийство" на НАТО

Унгарският премиер публикува статия в Newsweek

"НАТО се приближава към преломен момент. Най-успешният военен съюз в световната история започна като мирен проект, но днес вместо мир на дневен ред е стремежът към война, вместо защита - нападение", изтъква той

Байдън заяви, че „управлява света“ и затова не се нуждае от когнитивен тест

Байдън за 4 юли: Горд съм да бъда първата чернокожа жена при чернокож президент

"Подготовката на НАТО за операция в Украйна противоречи на отбранителния характер на организацията и я заплашва със самоубийство", пише унгарският премиер Виктор Орбан в статия за Newsweek, цитиран от "Фокус".

Боян Чуков: Дали Орбан не предаде на Путин тайно послание от Зеленски?

"НАТО се приближава към преломен момент. Струва си да си припомним, че най-успешният военен съюз в световната история започна като мирен проект и бъдещият му успех зависи от способността му да поддържа мира. Но днес вместо мир на дневен ред е стремежът към война, вместо защита - нападение. Всичко това противоречи на основополагащите ценности на НАТО. Историческият опит на Унгария показва, че подобни трансформации никога не водят в добра посока. Задачата днес трябва да бъде запазването на алианса като мирен проект", пише унгарският премиер.

"В случаите, когато се налага да правим изявления за НАТО, ние, унгарците, сме в особена позиция. Присъединяването ни към НАТО беше първият случай от няколко века насам, в който Унгария доброволно се присъедини към военен съюз. Значението на нашето членство става ясно само в светлината на историята на Унгария", посочва Орбан.

"Що се отнася до бъдещето на алианса, Унгария не е напълно съгласна с мнозинството от страните членки, които смятат конфликта с други геополитически сили за неизбежен".

"Днес все повече гласове в НАТО говорят за необходимостта или дори за неизбежността на военна конфронтация с други световни геополитически сили. Тази идея за неизбежна конфронтация е като самоизпълняващо се пророчество. Колкото повече лидерите на НАТО вярват, че конфликтът е неизбежен, толкова по-голяма роля ще играят в започването му", предупраеждава Орбан.

Унгарският премиер уточнява, че сега става все по-очевидно поради новината, че "подготовката за евентуална операция на НАТО в Украйна е започнала, а войските на страните от алианса вече са близо до украинския фронт".

"За щастие Унгария постигна важно споразумение с НАТО, което признава нашата важна роля в алианса и ни освобождава от пряка подкрепа за Украйна, независимо дали е военна или финансова. Но трябва да бъдем много внимателни, когато става дума за изоставяне на ценностите, върху които е основан нашият алианс. Целта, за която е създаден, е да гарантира мира в интерес на стабилното икономическо, политическо и културно развитие. НАТО изпълнява целта си, когато преследва мира, а не войната. Ако избере конфликт вместо сътрудничество и война вместо мир, той ще се самоубие" заключи Орбан.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Виктор Орбан предрече "самоубийство" на НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!