Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Захарова: Пристанището в Мариупол е разминирано, 5 чужди кораба вече го напуснаха

Портът вече работи в обичайния си режим, обяви ген.-майор Игор Конашенков

Руските сапьори са приключили на 24 май разминирането на пристанището Мариупол и пет чуждестранни кораба вече са успели да излязат в открито море. Това съобщи на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Специалните сили на Черноморския флот са преместили от фарватера потопения от "азовците" украинки граничен кораб", поясни Захарова.

По-рано и говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков обяви, че пристанището в Мариупол вече е разчистено от мини и започва да работи в обичайния си режим.

А заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко обяви, че Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи хранителни доставки, за да напуснат Украйна, в замяна на премахването на някои от наложените санкции срещу Москва.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след началото на специалната военна операция на 24 февруари и повече от 20 милиона тона зърно, предназначени на износ останаха в украинските силози, припомня БТА.

Заедно Русия и Украйна изнасят близо една трета от световните доставки на пшеница и липсата на значителен износ на зърно от пристанищата на Украйна допринася за нарастващите притеснения от световна продоволствена криза.

Западните страни обсъждат идеята за създаване на "безопасни коридори" за износ на зърно от украинските пристанища, добавяйки, че всеки такъв коридор ще се нуждае от руското одобрение.

"Ние многократно сме заявявали позицията си, че решението на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансовите трансакции", каза още Руденко.

Той добави, че също така се изисква премахването от украинската страна на всички мини, разположени по пристанища, в които са закотвени кораби. "Русия е готова да осигури необходимия хуманитарен коридор, както и прави всеки ден", добави руският заместник-министър.

Русия поддържа връзка с ООН по въпроса, каза Руденко.

Евентуално ескортиране от западни кораби на украински плавателни съдове, превозващи зърно, би "изострило сериозно ситуацията в Черно море", според Руденко.

Вчера Великобритания обяви, че няма планове за изпращане на военни кораби, които да помогнат за изнасянето на хранителни продукти от блокираната Одеса, която е главното дълбоководно украинско пристанище.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Захарова: Пристанището в Мариупол е разминирано, 5 чужди кораба вече го напуснаха

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!