Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът клоун

Тянънмен

Автор Лентата

Държавният глава Росен Плевнелиев от няколко дни е във вихъра на комедията с „разкритието” си - къде е бил на 10-ти ноември 1989-та година. Плевнелиев обяви: „Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга”. И добави, че в деня на оставката на Живков, той е рисувал плакат за протеста, веднага след това отишъл да протестира, докато в НС свалят Живков. Само дето историческата справка сочи, че ПЪРВИЯТ СВОБОДЕН МИТИНГ след 10-ти е на 18-ти ноември, на 10-ти в НС няма никакво събитие, а Тодор Живков е свален от власт на пленум на ЦК на БКП.

С този си словесен спектакъл, Плевнелиев предизвика журналистическата и фейсбук общественост да се развихри на тема – какво е правил президентът на 10-ти?

Ето какво:

Иван Бакалов /журналист/:

„Споменът на президента, че е бил на митинг на 10 ноември, е голям скандал. Не знам дали ще се поправи утре, но той излъга или се е объркал и, без да иска се издаде, че е бил по партийно поръчение на първия казионен митинг пред парламента. Новината за пленума и Живков я казаха вечерта в новините, вече беше тъмно. Нямаше никакви митинги. От думите на Плевнелиев и снимката на цитираните от него плакати, се разбира, че е бил точно там, от организираните от ОФ и ГК на БКП, ден преди митинга на опозицията на 18 ноември пред "Св. Ал. Невски... Казионният митинг беше организиран от Пенчо Кубадински, по негова инициатива - лично ми го е казал, като правих интервю с него 1994 г. Поискал в Политбюро да направи митинг, след като обсъждали, че се готви опозиционен. Казал - дайте и на мен да направя един митинг. Луканов и Младенов с неохота се съгласили...Бяха докарани плакати от партийни организации, градския комитет на БКП нещо беше организирал изглежда, имаше добре подготвени плакати, правилно рисувани, с дръжки, летви. Но дойдоха много хора и неорганизирано, с най-различни плакати.... Моят беше "Панев, Йотов, Кубадински, подайте си оставките"... Като приближавах към трибуната пред парламента, по посока паметника, много хора ме ръгаха с лакти и съзнателно не ме пускаха напред с този плакат. Пречеха, съвсем явно беше, че са предупредени нещо, че сред тълпата има някаква организация. Плевнелиев, ако се съди по снимката и плакатите, които цитира, е бил организиран да иде там от партийната организация.”

Бакалов публикува тази снимка с думите: „Плевнелиев твърди, че с приятел направил върху тапет този голям плакат вляво, също и другия - "Съд за виновните".

Поръчков митинг на 17 ноември

Александър Симов /журналист/:

Сред любимите ми професии-лъжи, които възникнаха по време на прехода вече фаворитът ми се очертава "посетител на несъществуващи митинги". Ето това е проблемът да си позьор и фалшив герой, май френдс, Росен Плевнелиев се оплете като пате в калчища в своите лъжи къде точно се е намирал на 10 ноември. Не е ли пълен култ, кажете? „ – пише Симов в социалната мрежа, а в друг статус продължава:

Охх, не мога, не мога просто. Вече имам проблем с това да ритам Плевнелиев, защото този пич с всяко обяснение става все по-безпомощен и заприличва на Азис на хетеросексуално парти. Плевнелиев реши в туитър да обясни своята лъжа. И резултатът е грандиозен: "10 ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара...". Yeeep! Че то по тази логика то ние и днес живеем в един символичен 10 ноември, братче. Всичко е 10-ноември. От плакатите ми на Памела Андерсън до мусаката на президентшата.

Но истинското пътешествие в бездната започва тук: "Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция...След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента... Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами!". Ама пич, колко да сте били тогава - ти, приятелят ти и пет-шест софийски пиянки? Нали вчера обясняваше, че си бил на митинг, днес вече, че си бил на символична проява. Това, което най-много ме притеснява обаче е въпросът - чий го е дирил пред парламента? Чий? Чий?”

Освен, че определя  президентското поведение като "фалшива клоунада на моралистичния му антикомунизъм", Симов вдъхновен очевидно от президента-комик качи следната снимка с текст: "Вече има и снимка. Лично Росен П. участва в разбиването на Берлинската стена, ден преди историческото си участие в несъстоялия се митинг пред парламента на 10 ноември 1989 година. "

Росен кърти Берлинската стена

Венци Мицов пише във ФБ:

„Плевнелиев бил на митинг на 10 ноември... Смятам, че държавният глава не лъже. Просто от много ангажименти е сбъркал датата - не е било 10, а 7 ноември. И не е било демократичен митинг, а училищна манифестация за Великата октомврийска социалистическа революция...”

Мартин Карбовски публикува тази снимка с коментар:

Тянънмен

„На вниманието на президента Плевнелиев! Това се случи през 1989 година, човекът с бялата риза и торбите е Венци Мицов, а аз съм в един от танковете, мисля че е третият. После Венци Мицов се прибра в къщи и напълня.”

А ние от много сигурни източници знаем, че според НЕНАПИСАНИТЕ мемоари на президента, всъщност човекът с бялата риза от снимката е самият ТОЙ. Плевнелиев.

А вие как мислите, бива ли си го президентското шоу тия дни?
http://www.lentata.com/page_6119.html

Дисидентката Велислава Дърева пред ПИК за скандала с държавния глава и митинга на 10 ноември: Плевнелиев е дребен мошеник и лъжец. Срам ме е, че е президент! Никога не е имало такъв митинг.

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.

Благовест Сендов: ... те (СДС) бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция
Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов... в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция...

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!