Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дисидентката Велислава Дърева пред ПИК за скандала с държавния глава и митинга на 10 ноември: Плевнелиев е дребен мошеник и лъжец. Срам ме е, че е президент! Никога не е имало такъв митинг.

Никога не е имало такъв човек сред нас - Росен Плевнелиев. Горкият, иска да се изкара за герой

Росен кърти Берлинската стена

Обществото се разтресе от странните разкази на Росен Плевнелиев за негово участие в несъстоял се митинг пред Народното събрание на 10 ноември 1989 г. с два плаката в ръце.

По този повод се обърнахме към известната дисидентка и учредителка на Клуба за гласност и преустройство Велислава Дърева. Помолихме я да коментира дейността на новоизпечения борец срещу БКП и Тодор Живков - Росен Плевнелиев.

- Г-жо Дърева, вие сте от реалните дисиденти на България, бил ли е президентът Росен Плевнелиев един от вас и на какъв митинг е бил той на 10 ноември 1989 година?

- Това, което говори Плевнелиев, са пълни измишльотини. Няма такъв човек в дисидентското движение. Той казва, че щял да ни разкрие една тайна. И аз искам да му разкрия една тайна. На 10 ноември 1989 г. никога не е имало митинг. Няма начин той да е бил на каквато и да е протестна проява тогава.

- Той няма ли съветници, това, което казва, съзнателна манипулация ли е според вас?

- Човекът си измисля биография, тъпо, жалко и нахално - нищо повече. Сега се навъдиха толкова много дисиденти, че да ти се врътне главата. Ако преди 10 ноември бяхме толкова много, колкото сега се правят на герои, мисля, че много отдавна щяха да настъпят промените в България.

- Как да си обясним подобно поведение на държавния глава?

- Той въобще не си дава сметка какво прави. Горкият, и той иска да бъде герой. Иска да се нареди там, където никога не е бил. Този човек никой от нас не го знае. А и няма как да го знае. Ние, дисидентите в България, не сме чак толкова много. По справките на Държавна сигурност сме не повече от 300 души. И между тези 300 души няма такова лице.

- За какви плакати, за какви тапети тогава става дума?

- Това се пълни глупости! Несериозни работи. Гнусно ми е да коментирам тези измислици. Това е толкова нелепо, че нямам думи. Като си тръгнал да си измисляш, измисли поне нещо по-достоверно, по да мяза на истина.

А това е измислица, която, всеки човек, който познава събитията, хваща. И той, разбира се, беше веднага хванат. Плевнелиев просто е един дребен мошеник, който се изживява като президент. Какво да кажа, то не подлежи на коментар. Тъпо и елементарно е. Срамно е.

Не знам другите, които са присъствали на това изявление, как са понесли тази лъжа – да я слушат, да я гледат. От не знам колко време върви цялата тази измислена кампания за свободна България и дрън, дрън, та пляс. Под егидата на президента било, не ме интересува. Значи, това е под егидата на един дребен мошеник.

Той подменя историята и лъже по най-безогледен начин. Ами поне малко от малко да има някакъв срам. То не може така брутално да измисляш собствената си биография. Ние сме живи, бе, ние сме тук, ходим по тая земя. Доколкото ми е известно, една голяма част от дисидентите, слава на Бога, сме живи и здрави. Няма такъв човек сред нас. И никога не е имало митинг на 10 ноември никъде.

Имаше шествие на 3 ноември, когато още никой не знаеше какво ще се случи. Тогава връчихме декларация в Народното събрание в защита на Рила и Места. Беше мирно шествие и такова нещо хората не бяха виждали 45 години. Но него го нямаше на това шествие и никога не го е имало където и да било. Няма такъв човек в най-новата история на България. Плевнелиев е смехотворен персонаж.

Аз например не знам как човек като д-р Желев преживява подобен факт. Това е грозно, потресена съм. И може би защото хората не мислят с главите си, наблюдаваме такива невероятни фалшификации на целия преход и на всичко, което сме направили една шепа хора. Аз не се правя на велика и никой от нас не се прави на велик. Никой от нас, истинските дисиденти, не е във властта и никога не е бил. Никой от нас не се е стремил към това.

- Вие самата къде и как научихте за свалянето на Тодор Живков?

- Една група от ръководството на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството се бяхме събрали на 10 ноември у Желю Желев. Чакахме да видим какво ще се случи на пленума, нямаше откъде да знаем какво ще стане. По едно време Желю се плесна по главата, защото се сети, че жена му – Маруша, Бог да я прости, го е изпратила да купи хляб.

И тръгна за хляб. Буквално след броени минути обаче влетя и от вратата вика: „Тодор Живков падна!”. А ние не повярвахме и викаме: „Я, стига се шегува.” Мислехме, че е един от неговите майтапи. Тогава ни каза, че е съвсем сериозно. Но няма как лицето Плевнелиев да е част от тези събития по какъвто и да е начин. Той е един много дребен, дребен политически мошеник. Жалко е, че той е президент на републиката. /pik.bg/

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.

Благовест Сендов: ... те (СДС) бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция
Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов... в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция...

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!