Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China's Forbidden News, NTDTV

Гу пред съда: Съмненията остават

Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай, считани за първата китайска двойка "голи" чиновници, отнасящо се до кадрите, прехвърлящи семействата и авоарите си в чужбина. Бо притежава много събственост в Ню Йорк, Хонгконг, Сингапур и Ванкувър.
Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай, считани за първата китайска двойка "голи" чиновници, отнасящо се до кадрите, прехвърлящи семействата и авоарите си в чужбина. Бо притежава много събственост в Ню Йорк, Хонгконг, Сингапур и Ванкувър. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Гу Кайлай (Gu Kaila) не се противопостави на обвиненията за умишлено убийство по време на съдебния процес вчера. Според коментатори процесът изглежда предварително решен, оставяйки неразрешени големи загадки, като например обвинението за нейното участие в продажбата на тела на преследвани практикуващи Фалун Гонг, превърнати в човешки екземпляри за дисплей на обществени места по света ...
 
 
На 9 август в Междинният народен съд в Хефей (Hefei) бе проведен съдебен  процес срещу Гу Кайлай, съпругата на изпадналия в немилост висш китайски кадър Бо Шилай (Bo Xilai), и нейната икономка Джанг Шяоджун (Zhang Xiaojun). Двете са обвинени в убийство на английския гражданин Нийл Хейууд. Според съда обвиняемите следва да бъдат осъдени за умишлено убийство. Гу е считана за главният виновник в това престъпление.
 
Делото приключи в следобедните часове. Присъдата ще бъде произнесена по-късно.
 
Над 140 души присъстваха на съдебното заседание, включително роднини на Гу, на нейната икономка и на Нийл Хейууд.Там присъстваха и служители от британското посолство. Журналисти от над дузина чуждестранни медии, включително АП, Би Би Си, ЮПИ, не бяха допуснати до залата.
 
Коментари от различни сфери на живота в Китай показаха, че този съдебен процес не изглежда обективен и независим.

Гражданин (провинция Анхуей): "Аз не съм се интересувал от процеса на Гу.Това е като едно куче да хапе друго в Китайската комунистическа партия (ККП). Аз лично вярвам на "зъб за зъб, око за око". За своеволно отнемане на живот трябва да се даде смъртна присъда."
 
Джин Джонг (Jin Zhong), главен редактор на хонконгското списание "Open" смята, че резултатът от процеса изглежда "предрешен и просто се минава през формалностите". 
 
Адвокатът от Нанджинг (Nanjing) Джанг Занинг (Zhang Zanning) е съгласен с това виждане. Само на предварително одобрени хора е позволено да присъстват на съдебното заседание, като на чуждите медии е отказано - това противоречи на принципа за публичен процес, отбеляза Джанг.
 
Според адвоката по човешки права Танг Джитян (Tang Jitian) причината за това е, че властите искат да държат под стриктен контрол тази ситуация и да направляват общественото мнение.
 
На Гу Кайлай трябва да бъде издадена смъртна присъда, тъй като тя е посочена като "основният извършител", каза Джанг Тянланг (Zhang Tianliang), професор в университета Джордж Мейсън. Но затова трябва да се извадят наяве много от проблемите, смята Джанг. Като например какъв икономически конфликт е възникнал между Гу Кайлай и британеца Нийл Хейууд? Какви са били мотивите на Гу за убийството? Каква е връзката на Бо Шилай с този случай? Без даване ясен отговор на тези и други подобни въпроси, само присъдата на Гу няма да задоволи обществеността, коментира професорът. 
 
Джанг Тянлянг: "Бо Шилай е знаел за престъплението на Гу Кайлай, но не го е рапортувал. Защо Уанг Лиджун (Wang Lijun) стана изведнъж неприятел на Бо Шилай? Защо Уанг Лиджун не потърси помощ от Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), а предпочете да избяга в консулството на САЩ?”
 
Освен това източници разкриха, че Гу е също така замесена в незаконна продажба на тела на практикуващи Фалун Гонг. Според сведенията телата са продавани на чуждестранни компании и са показвани на изложби за човешки тела в различни части на света.
 
Това е едва върхът на айсберга на случая Гу Кайлай. Колко дълбок е този айсберг? Светът чака да разбере истината.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!