Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гу е признала за убийство и прехвърляне на големи суми в чужбина

Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай (Gu Kailai), които в момента са обект на разследване.
Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай (Gu Kailai), които в момента са обект на разследване. Снимка epochtimes.com

Гу Кайлай, намиращата се под следствие съпруга на опозорения партиен лидер Бо Шилай, е признала за убийството на англичанина Нийл Хейууд и прехвърлянето на незаконно получени $6 милиарда в чужбина. По делото на Бо Шилай вече са арестувани няколко десетки души, а няколко стотици са разпитани...

 

За това съобщава един от най-големите японски вестници Asahi Shimbun, позовавайки се на вътрешни източници в режима на Китайската комунистическа партия (ККП). В репортажа се казва, че според Гу убийството на Хейууд е предизвикано от "психологически натиск" върху нея. Тя също така описва подробности от престъплението. 

Източници на изданието казват, че съпругата на Бо Шилай е признала за получаване на подкупи от множество големи предприятия в Китай, използвайки влиянието и позицията на съпруга си. И това е продължило над 20 години, докато Бо е бил кмет на Далян, председател на Областния комитет и управител на провинция Ляонинг, министър на търговията на Китай и партиен секретар на мегаполиса Чонгчинг

Гу Kайлай е казала на следователите, че с цел да скрие незаконно получените доходи, с помощта на своите приятели и семейство е прехвърлила 6 милиарда щатски долара по сметки в банки на САЩ и Великобритания, а Нийл Хейууд й е помогнал да отвори тези сметки и конвертира юана в чуждестранна валута. 

В публикацията също така се посочва, че по делото на Бо Шилай са интервюирани стотици хора, които са имали контакт с него. Това са общо взето бизнес лидери, хора на изкуството и държавници. В момента няколко десетки от тях са арестувани. 

52-годишната Гу Кайлай, дъщеря на виден комунистически лидер и бивш заместник-началник на Главното политическо управление на Народоосвободителната армия на Китай, Гу Джингшенг, е втора съпруга на Бо Шилай, както и глава на адвокатската кантора "Кайлай" в Пекин.

Тя е арестувана след ареста на своя съпруг, който бе смятан за един от най-популярните политици в страната и претендент за позиция в централното правителство и дори за поста генерален секретар. 

Арестът на Бо Шилай е в резултат на ожесточената и излязла на повърхността битка между двете фракции в ККП: тази на хардлайнерите, начело с бившия лидер на ККП и Китай Джянг Земин, и тази на Младежката лига, ръководена от настоящите лидери Ху Джинтао и Уен Джябао.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!