Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

Нови 15 000 души в защита на Фалун Гонг практикуващи

Петиция се опитва да помогне на семейство, подложено на преследване

Петнадесет хиляди подписа и пръстови отпечатъци са събрани от 23-годишната Чин Ронгчян под петиция с искания за разследване на несправедливата смърт на баща й, и за освобождаването на нейните майка и сестра.
Петнадесет хиляди подписа и пръстови отпечатъци са събрани от 23-годишната Чин Ронгчян под петиция с искания за разследване на несправедливата смърт на баща й, и за освобождаването на нейните майка и сестра. Epoch Times

За своя измъчван до смърт баща и намиращи се в затвора майка и сестра - всички заради практикуване на преследваната от комунистическия режим медитативна практика Фалун Гонг - 23-годишна жена събира подписи и пръстови отпечатъци от 15 000 души в петиция, призоваваща режима за справедливост. За трети път за последните два месеца китайски граждани подписват петиции в подкрепа на практикуващи Фалун Гонг...

 
"Като момиче аз нямам пари, нито власт", пише Чин Ронгчян (Qin Rongqian) от североизточната китайска провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang) в петиция от 31 май. "Но аз вярвам в справедливостта и нравствените ценности на китайския народ. Как може тези, които имат власт, да затварят и убиват своеволно обикновени хора?"
 
На 26 февруари 2011 г. Чин Ронгчян е била информирана, че нейният баща Чин Юеминг (Qin Yueming) е починал в затвора Джиамуси (Jiamusi) в Хейлонгджянг. Това е станало само дни след като той е бил отведен от властите в специална работна група, отговаряща за принуждаването на практикуващите Фалун Гонг да се откажат от практиката си. Двама други практикуващи Фалун Гонг са били измъчвани до смърт от същата работна група в рамките на седмици от смъртта на Юеминг.
 
"Всеки ваш подпис и пръстов отпечатък, вашите доброта и внимание към този въпрос ще помогнат на семейството ни да намери справедливост за баща ми и свобода за сестра ми и майка ми", пише Чин Ронгчян в своята петиция.

Майката на Ронгчян, Уанг Шиучинг (Wang Xiuqing) и нейната сестра Хайлонг (Hailong), която е по-малка от Ронгчян, са били арестувани и осъдени на една и половина години принудителен труд през ноември 2011 г..
 
В китайската култура пръстовият отпечатък представлява ангажимент към сериозна клетва.


В търсене на истината

На 26 февруари 2011 г. семейство Чин е получило обаждане от затвора, че бащата е "починал внезапно" с наближаване на деня на освобождаването му.

"Това беше голям шок", пише Ронгчян. "За последните девет години се надявахме да го върнем при нас, но надеждата ни бе разбита."

Майката Уан Шиучинг
Майката Уан Шиучинг. Epoch Times
Семейството се е втурнало към затвора само за да стане свидетел на сцена на ужаса. "Изражението на лицето на баща ми ясно показваше страдание. Устните му бяха лилави. Когато обърнахме тялото му, кръв потече от устата и носа му. Гърдите, шията, гърбът, кръстът и краката му бяха тъмно лилави или черни на цвят, покрити с охлузвания", каза Ронгчян.
 
Ронгчян, заедно с нейните сестра и майка, отхвърлят обясненията на затвора, че баща й е починал от "естествена смърт" и "сърдечен удар".
 
Затворът отказва да даде официално изявление за причината на смъртта, както и видео записа от камерата за наблюдение, направен преди баща й да почине. След много молби на семейството служители в затвора им казват, че видеозаписите "са били изтрити".
 
Затворът предлага случая да се разреши само между тях и семейството, на което семейството отговаря с "Не".
 
Вътрешен източник е казал на Ронгчян, че нейният баща е починал от брутално насилствено хранене, след като тръбата за хранене е влязла в белите дробобе. "В рамките на шест дни [след като е бил предаден на работната група], баща ми е бил измъчван до смърт", каза Ронгчян.
 
През следващите пет месеца Ронгчян, заедно с нейните сестра и майка, посещават много държавни служители и искат разследване на истината за смъртта на нейния баща. Всеки от служителите отказва.
 
На 5 август 2011 г. затворът в Джиямуси (Jiamusi) ги информира следното: "Чин Юеминг почина от естествена смърт и следователно обезщетение няма да бъде изплащано". Семейство Чин е многократно следено и заплашвано от властите, докато търси справедливост за смъртта на бащата.
 
На 13 ноември 2011 г. Бюрото за обществена сигурност на град Харбин арестува майката и по-малката сестра в съвместни усилия с Бюрото за обществена сигурност на Шуангченг Сити (Shuangcheng City). Оттогава те са държани в трудовия лагер Чианджин (Qianjin) в град Харбин.
 
Представители от Управление 610 - партиен орган, специално създаден за преследването на Фалун Гонг - в провинция Хейлонгджианг, и от Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) са провели сесия за промиване на съзнанието в трудовия лагер и са поискали майката и по-малката сестра да оттеглят своето искане за официално разследване смъртта на бащата.
 
На 31 декември 2011 г. по случай рождения ден на майка си Ронгчян, която е родена на същата дата, опитва да изпрати на майка си и сестра си колет. В отговор на това местното Бюро за обществена сигурност поставя за осем часа сестра й на така наречената "тигрова пейка" - форма на изтезание, при които жертвата е завързана за пейка с притиснати надолу колене и повдигнати глезени.


Неосъществено събиране

Бащата на Ронгчян започва да практикува Фалун Гонг през 1997 г. и е известен из селото със своите добри дела. Като собственик на магазин той е служил добре на своите клиенти.

Той също така е помагал при ремонта на разбитите пътища в селото. Съселяните казват, че "Фалун Гонг практикуващият" се е грижел за тях.

След като бившият лидер на ККП Джянг Земин започва преследването срещу Фалун Гонг през 1999 г., бащата също става обект на преследване. Той прекарва три години в трудов лагер от 1999 г. до 2002 г..

Трупът на бащата, Юеминг, покрит със синини.
Трупът на бащата, Юеминг, покрит със синини. (Epoch Times)
Малко след освобождаването му полицията идва да го арестува отново. Страхувайки се да не загуби отново баща си, Ронгчян се опитва да спре полицията. Тогава тя е на 13 години. Полицията я задържа в продължение на месец, което е незаконно, имайки предвид възрастта й, и я подлага на разпити за други практикуващи Фалун Гонг. На баща й е дадена нова присъда от 10 години. Тази година той е трябвало да бъде освободен.

Майката също е изпращана често в затвора след 1999 г. За да издържа себе си и сестра си Ронгчян започва да мие чинии в ресторанти от 16-годишна възраст.
 
"Когато видяхме други да се събират със своите семейства и родители, сестра ми и аз също се надявахме, че ще се съберем с нашите родители. Всеки ден брояхме колко дни остават, докато татко може да се върне у дома", пише Ронгчян в своето писмо-петиция. "Сърцата ни бяха разбити като научихме, че той е починал в затвора".
 
Случаят с бащата е подобен на тези с практикуващите Фалун Гонг в село Джоугуантун в провинция Хебей и в Тангшан Сити, също в провинция Хебей. И тримата са били уважавани от своите съседи, които въпреки опасността от отмъщение дръзват да се застъпят за тях. 

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!