Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шокиращо! Висши китайски чиновници са знаели за отнемането на органи

Представителят на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) Уанг Джиюан говори за отнемането на органи на публичен митинг.

Представителят на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) Уанг Джиюан говори за отнемането на органи на публичен митинг. (The Epoch Times)

Кадрите, които вдигаха телефона – сред тях някои от най-влиятелните мъже в Китайската комунистическа партия (ККП) – знаеха, че не трябва да говорят по темата по неподсигурена линия. Въпреки това кратките отговори, които дадоха на обаждащия се под прикритие от организация за човешки права, са косвени признания за знание, а в някои случаи и за участие в отнемането на органи от Фалун Гонг практикуващи, хвърлени в затвора по политически причини.

Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (World Organization to Investigate the persecution of Falun Gong / WOIPFG) публикува на 30 април аудио записи на шест телефонни обаждания, направени между 2008 г. и средата на април 2012 г., които показват, че явно партийните лидери на най-високо ниво са наясно с отнемането на органи.

Уанг Джиюан (Wang Zhiyuan), говорител на WOIPFG, не спомена как са получили телефонните номера, нито разкри самоличността и местонахождението на обаждащия се. Експерти, които са слушали разговорите, смятат, че те са истински.

„Тези разговори ясно показват, че Комитета по политическите и законодателни въпроси (КПЗВ) и Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) са пряко замесени в отнемането на органи от живи Фалун Гонг практикуващи. Това е първият път, в който представяме доказателства. Това е геноцид“, каза Уанг.

Миналия месец министърът по пропагандата Ли Чангчун (Li Changchun) бе попитан за използването на „замесеността на Бо Шилай (Bo Xilai) в убийствата и отстраняването на органи от Фалун Гонг практикуващи при осъждането на Бо“.

Ли Чангчун отговори с думите: „Джоу Йонгканг е отговорен за това конкретно. Той го знае.“

През май 2008 г. Джоу Йонгканг бе попитан от следовател за група Фалун Гонг практикуващи, които избягали от военни поделения в провинция Сичуан (Sichuan) след земетресението през 2008 г. Джоу отговори с въпроса: „Колко души (избягаха)?“

Обаждане, направено миналия месец до Танг Джунджие (Tang Junjie), който е ръководител на регионалния клон на КПЗВ за провинция Ляонинг (Liaoning), показва, че по време на срещите на висши чиновници е обсъждано принудителното отнемане на органи.

Следователят пита: „Какви насоки е давал Бо за отнемането на органи от Фалун Гонг пракиткуващи?“

Танг Джунджие отговаря: „Бях помолен да се погрижа за тази задача. Всъщност централата на партията отговаря за това… По онова време ние основно говорехме за това по време на срещите на Постоянния комитет.“

Централата на партията се отнася до топ лидерите на ККП в Пекин; Постоянният комитет в случая се отнася до Постоянния комитет на провинция Ляонинг, който е най-висшата партийна власт в провинцията.

Разговорите не отговарят на въпроса дали отнемането на органи от Фалун Гонг пракиткуващи е част от умишлена, систематична стратегия „от върха до дъното”, или е провеждано на местно ниво като генератор на приходи, което централните лидери са одобрили впоследствие.

Никакви директни признания за замесеност или участие в отнемането на органи не са направени от чиновниците. Тези, които отговарят на телефонните обаждания, често стават внимателни и говорят за разговор по „червения телефон“ - линия, използвана за тайна комуникация между топ чиновниците.

Но отговорите показват, че те са запознати с тази практика.

„Никой не отрича нищо и всичко съвпада с това, което знаем“, посочи Дейвид Матас, международен правозащитен адвокат, който е съавтор на доклад за отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващи.

„Това е най-удивителният аспект“, заяви Итън Гатмън, разследващ журналист, който широко публикува материали за злоупотребата с трансплантации от страна на китайските сили за сигурност. „Нито един от субектите не каза: „Какви са тези глупости? Не знам за какво говорите.““

Разговор на Epoch Times с Итън Гатмън

Итън Гатмън, юли 2010 г.

Итън Гатмън, юли 2010 г. (Simon Gross/The Epoch Times)

На Итън Гатмън бе предоставен превод на разговорите и бе помолен да оцени информацията, която те дават по темата за отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващи. Той е слушал и аудио записите от сайта на WOIPFG.

Epoch Times: Какви са първите Ви впечатления за значението на тези записи?

Итън Гатмън: Следователите са били силно затруднени, тъй като не са могли да разговарят по сигурната линия, „червената линия“. (...) Всеки субект накрая осъзнава, че е изключително неподходящо да се обсъжда отнемането на органи по необезопасена линия с потенциален измамник. Въпреки това – и това е най-удивителното – нито един от субектите не казва: „Какви са тези глупости? Не знам за какво говорите?“ Или: „Това е глупав слух, разпространен от Фалун Гонг. Кой сте Вие?“

Epoch Times: Смятате ли, че разговорите са истински, и ако да – защо?

Итън Гатмън: Това е критичният въпрос. Подозирам, че разговорите са истински, поради четири причини:

1) Няма идеално доказателство, момент, в който субектът да признава за отнемане на органи от Фалун Гонг по ясен начин (въпреки че Ли Чангчун и Танг Джунджие са ужасно близо). Изфабрикуваните доказателства, тъй като отнемат повече време и изобретателност от обикновената следователска работа, обикновено са много по-амбициозни.

2) Следователят се проваля в няколко от обажданията, заради контра-разпити. В същия смисъл: особено ако го измисляте, няма да изглеждате професионалист. Аплодирам WOIPFG за пускането на неподправени записи.

3) Прозрачността на темата от 2008 г. до 2012 г. се повишава драматично. Това има смисъл. Китай е в борба за лидерство и кликата на Джянг (Земин) е в защитна позиция. Чиновниците искат да спасят кожите си; Танг Джунджие изглежда нетърпелив да въвлече Бо Шилай. Има логика.

4) Уей Джянронг (Wei Jianrong, ръководител на отдела по екипно изграждане на КПЗВ) изглежда усеща, че е записван. За да избегне проблеми, той няколко пъти настоява, че отнемането на органи се е случвало „много рано“ и отдавна. Точно както виновен човек се държи по време  на разпит: Какво точно признах по-рано? Колко знаят те? Затова минимизирате престъплението, посочвате, че важат правилата за давност и твърдите, че никой не е в позиция да говори повече по темата.

Epoch Times: Каква роля смятате, че е изиграл апаратът по сигурността в развитието на отнемането на органи? Тази информация променя ли нещо, което знаем за отнемането на органи в Китай и по-специално предполагаемата практика за отнемане на органи от живи Фалун Гонг практикуващи?

Итън Гатмън: Потвърждава някои аспекти, които знаем. Провинция Ляонинг е била център за отнемане на органи. Военни бази и вероятно военни болници са използвани като бази за задържане. Ако предположим, че Уанг Лиджун (Wang Lijun) е надзиравал хиляди трансплантации, Бо Шилай е замесен.

Това помага също и да се потвърди нещо, което силно подозирахме. Знаем, че Китай е държава под надзор и военните болници не правят изключение. Така че КПЗВ трябва да знае. Както Ли Чангчун казва: „Джоу Йонгканг е отговорен… Той го знае.“

И накрая, това създава някои мъчителни насоки. Танг Джунджие казва: „Бях помолен да се погрижа за тази задача.“ Той споменава пряко участие в „партийната централа“ и срещите на „Постоянния комитет“. Добре. До къде точно стига това участие?

Уей Джянронг твърди, че се е случило отдавна. Ще чуваме много подобни думи, преди да бъде разкрита цялата истина. Ще чуваме за това как се е случило заради различни лоши актьори: Бо Шилай, Джоу Йонгканг и Джянг Земин. Дори ще чуваме как различни чиновници само са следвали заповеди.

И второстепенни въпроси ще бъдат повдигнати: Луо Ган наредил ли е първоначалното отнемане на органи? Дали Джоу просто е продължил програмата? Или програмата е започнала в жадните за печалба военни болници и китайските ръководители са ги последвали? Може никога да не получим ясен отговор – ако има еквивалент с конференцията от Ванзее (провеждана от нацистите по време на Холокоста), записите вероятно биха били унищожени.

Но ключовият въпрос: Знае ли Постоянният комитет на Политбюро? Знаят ли Ху (партийният лидер Ху Джинтао), Уен (премиерът Уен Джябао) и Ши (вероятният следващ ръководител на ККП Ши Джинпинг)? На тези въпроси още не е отговорено, но предполагам, че ще бъде. Предполагам и че Китайската комунистическа партия е изправена пред избора за ограничена вътрешна чистка, която ще се опита да погребе въпроса с отнемането на органи – предполагайки, че Западът кротко ще приеме това „последно разрешение“ – или за партия, изправена пред неизбежен и цялостен разпад.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!