Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Китайски експерт: Фалун Гонг ще съживи морала в китайското общество

У Фан, политически коментатор. Снимка: Epoch Times
У Фан, политически коментатор. Снимка: Epoch Times

"Когато Фалун Гонг започна да се разпространява в Китай, той бе подпомаган активно както от обществото, така и от лидерите на ККП. Но когато придоби определено влияние, комунистическата партия се изплаши, че се е появила нова сила, която ще измести всички тези стари, закостенели неща", каза китайският политически експерт У Фан...


У Фан (Wu Fan), известен китайски политически коментатор, експерт по Китай и главен редактор на списание “China Affairs”, сподели в интервю за Epoch Times мнението си относно политиката на преследване на Фалун Гонгот ККП.
 
"Аз научих за Фалун Гонг именно след мирния апел, когато властите на комунистическата партия заявиха, че Фалун Гонг практикуващи били заобиколили Джоннангхай”, започва интервюто си У Фан.  

Повече от 10 000 практикуващи медитативната практика Фалун Гонг пристигат на 25 април, 1999 г. от различни части на Китай в Пекин, с апел към правителството за защита на правото им за свобода на убежденията.То се превръща в най-мащабното волеизявление на хората в комунистически Китай, след студентските протести през 1989 година.
 
“От тогава изминаха над десет години, ако в този момент комунистическата партия бе в състояние да се отнесе правилно към Фалун Гонг, това щеше да донесе голяма полза за стабилността на цялото общество. Само че, режимът тръгна надолу по грешен път, започвайки да потиска Фалун Гонг. Те [властите] се уплашиха, че броят на последователите на тази практика може да надвишава броя на членовете на комунистическата партия, или че нравствените им концепции ще станат по-популярни от тези на марксизма. В продължение на 13 години, властите вървят в грешна посока, носейки бремето на станалата вече непосилна репресия "- казва У Фан.
 
Според експерта религията е част от културата на едно общество, "предмет от първа необходимост" за духовния живот на хората, натурален продукт, който не може да бъде унищожен.
 
"Римската империя е потискала брутално християните, но тази империя отдавна я няма, а християнството се разпространи широко по цял свят. Също така, с потискането на Фалун Гонг сега тази практика също се разпространи по цял свят. Мисля, че ако ги нямаше репресивните мерки, то тя не би се разпространила толкова бързо" - каза събеседникът на репортера.
 
В Китайската комунистическа партия от самото начало имаше противоречиви мнения относно целесъобразността на преследването на Фалун Гонг, което изисква значителни финансови и човешки ресурси.
 
През последните години тези противоречия се изостриха и при засилващата се напоследък борба в партията ясно се очертаха две враждуващи фракции. Едната се ръководи от инициатора на репресиите Джянг Земин (Jiang Zemin) и неговия роднина и пръв помощник в поддържането на тази политика, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), председател на Комитета по политически и законодателни въпроси на ККП, когото наричат шефа на полицията в страната. Другата фракция се оглавява от Генералния секретар Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиера Уен Джябао (Wen Jiabao). Според информация от вътрешни източници, премиерът Уен Джябао предлага вече няколко пъти на закрити партийни събрания да се реабилитира Фалун Гонг.
 
"Въпреки факта, че тези хора са все още на власт и имат влияние в Китай, този съдия, историята, ще произнесе непременно присъдата си. Също както и с Римската империя, след нейното падане историците са описали как римските владетели-тирани са преследвали християните", - казва У Фан.
 
Той продължи: "Когато комунистическата партия завзема властта в Китай, тя започва активно да потиска християни, католици, будисти и даоисти, както и всички останали вярващи. Тя си поставя за цел да унищожи онези, които вярват в някаква религия. Така започна "Културната революция". Въпреки това, ако в същото време вярващите твърдо съхраняваха и защитаваха вярата си, тази революция нямаше да може да се случи."
 
Фалун Гонг се появява в Китай през 1992 г. и се разпространява много бързо в цялата страна, запълвайки духовната празнота, създадена в сърцата на китайския народ след многобройни политически кампании, изповядващи атеизма на комунистическата партия.
 
"След "Културната революция" хората научиха много неприятни факти и малцина наистина вярваха в комунистическата партия. Обществото отчаяно се нуждаеше от нова идеология и по-специално от нови морални устои. Фалун Гонг предложи именно това. Но веднага след като популярността му започна да расте, комунистическата партия започна да го потиска със своя атеизъм, и като резултат сега сме свидетели на рязък спад в морала на китайското общество" - разказва У Фан.
 
"Когато Фалун Гонг започна да се разпространява в Китай, той бе подпомаган активно както от обществото, така и от лидерите на ККП. Но когато придоби определено влияние, комунистическата партия се изплаши, че се е появила нова сила, която ще измести всички тези стари, закостенели неща", каза У Фан.
 
В заключение У Фан изрази надежда, че китайският народ няма да иска да живее повече в тази среда, и че в страната ще се появи духовна сила, способна да възроди китайското общество.
 
"Надявам се, че тази духовна сила ще бъде донесена на Китай именно от Фалун Гонг, и че той отново ще процъфти в тази страна, а също така и че силата на неговите морални стандарти на "Истина, Доброта и Търпимост" (основен принцип на Фалун Гонг, бел. ред.) ще възроди нравствеността в китайското общество" - изрази увереност, г-н У.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!