Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В България много се крадяло! Не стигало за всички? Управляващите искат да намалят конкуренцията?

Иван Гешев: В България много се краде, искаме да дадем на гражданите повече справедливост

В България много се краде. Ние сме богата държава, просто се краде много.

Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала дълго време. Искаме да дадем на българските граждани повече справедливост.

Това заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев. 

Той отрече действията на обвинението срещу държавния глава да са някакъв вид реванш.

Това е някаква политика на президента да не подписва укази от първия път, не може някой да му се сърди, и в това не виждам проблем, коментира той.

"Ние сблъсък с президента не сме имали, това беше институционно действие, Поисках тълкуване на една разпоредба, която според мен и много бивши конституционни съдии не беше ясна", поясни Иван Гешев в ефира на БНР.  

"Прокуратурата има много голям потенциал, който не е използвала. Няма как да се изтощим. Трудно, колко да ни е трудно. Не знам дали знаете историята за войводата Андон Тодлев. Този човек и четата му ги опяват живи. На тези хора им е било трудно. На нас какво да ни е трудно?“, запита той. 

Живеем в собствена държава, взимаме заплати, не стрелят по нас. Трябва да дадем на българските граждани сигурност и това, което наричат преход, най-сетне да спре. Това не може да го направи само прокуратурата, но може много да направи. Нямам притеснение, че може да се изтощи прокуратурата“, заяви Гешев. 

Той посочи, че нямаме неразкрито убийство миналата година, освен едно поръчково убийство. „Нямам стотиците престрелки, както каза зам.-шефът на Интерпол за войната между наркобанди. Една такава престрелка и ще падне правителството“, зави още Обвинител номер 1. 

По думите му ние имаме 2 проблема. „Краде се много. Ние сме една богата държава, от която се краде, излишно е да казвам за тези 500 млн. (за Васил Божков) И другият проблем е битовата престъпност. Просто трябва да си вършим работата“, заяви още Гешев. 

„Главният прокурор и прокуратурата нямат лични врагове. Няма как да се твърди, че това е някакъв реванш“, коментира още Гешев отношенията си с президента. 

„Това е някаква политика на президента, че не подписва указите от първия път. Няма някой да му се сърди. Този дебат, който инициира президентът, според мен дебатът е на тема „Има някакъв проблем, решете го". 

Според мен не е от изтърканите клишета – главният прокурор е недосегаем", заяви още той. "Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата. Но не бяхме поканени ние. Не ми е ясен този дебат. На него бяха поканени някакви други организации и близки до Прокопиев", поясни главният прокурор. 

Той каза, че фактът, че не е поканен от президента, а от негов служител, "вероятно този Митко", е равносилно той да прати при държавния глава чистачката.

"Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се притесняват", обясни той. 

Гешев говори и за записите между шефа на ВВС и президента Радев. "Не точно така стоят нещата. Това, което ще стане ясно, е, че има разследване на прокуратурата. Касае се за една фирма със стотици милиони. В един момент са присъединени т.нар. оперативни ВВС", поясни Гешев. 

На 22 януари специалисти констатирали, че вероятно президентът е участник в разговора. Все още не е уточнено дали е той. "Колегите са направили всичко, за да спрат досъдебното производство. За да се уточни дали наистина разговорът е с президента. Изпращат го при мене. Сезират ме с оглед дали да сезирам Конституционния съд. 

По-важната част от моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни, за лице с имунитет, да се направи всичко възможно дали то е извършило престъпление. И след като то се изпрати в Народното събрание да се направи процедурата по импийчмънт", уточни прокурор Гешев. 

"Предполага се всички длъжностни лица не извършват престъпление. Представете си, че някои от тези лица извърши убийството в Галиче. Трябва да се изчака 5 години, за да не се нарушава Конституцията или 10 г., ако има втори мандат. Съгласете се, че това е безумно. Ако ти извършиш убийство, ти нарушаваш Конституцията. Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд", коментира още Гешев.  

"Няма как да ни слуша в момента Васил Божков, защото се намира в арестантските помещения на ОАЕ. Това, че се разхожда свободен в хотел, е част от хибридните атаки срещу прокуратурата.", коментира  Иван Гешев по повод обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков. 

За обвиняемия Божков сме направили всичко възможно в момента, в който сме имали доказателства. Това, че той се намира в ОАЕ, ще направим всичко възможно да си го приберем“, зарече се Обвинител номер 1 и допълни: "Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков".  "7 са повдигнатите обвинения на Васил Божков засега", уточни той. 

"Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1", каза още Гешев.

По думите му твърденията за Цветан Василев са пропаганда. „Това, че сръбската държава не си изпълнява задълженията, ние ли сме виновни?", попита Гешев и допълни: „Какво сме виновни ние, че безпрецедентно 6 години няма решение. Това означава, само едно, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия“, заяви Гешев.

„Ние сме съюзници с ЕС, това което прави САЩ, е според тяхното право, което е различно от нашата правна система. Това, което правят САЩ, е политически и стратегически да подпомогнат България в борбата с корупцията, бе коментарът на  Иван Гешев по повод американските санкции спрямо съдията Андон Миталов. 

"Изразявам уваженията и респекта си съм Специализирания наказателен съд. Във всяка структура има черни овце. Това, което правят САЩ, е тяхно право, което е различно от нашето. Това е политически и юридически инструмент, за да подпомогнат борбата с корупцията. При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ, в България ще бъдат оправдани", каза той и допълни - какво се случва с Митралов – питайте председателя на съда Лозан Панов. 

Във всяка структура има черни овце - далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или в другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него, заяви той по повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция. Действията на САЩ Иван Гешев определи като "партньорски", които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция. 

Нено Димов е невинен до доказване на противното като всеки друг български гражданин. Колегите смятат, че ако не беше извършил деянията, за които е привлечен като обвиняем, е нямало да се стигне до водната криза в Перник. За мен като гражданин е ясно, че куп фактори са довели до тази криза. Ние се занимаваме само с наказателната част, обясни той. Битовата престъпност е вторият проблем след това, че се краде много в България. Този проблем може да се реши сравнително бързо, не изцяло, но в големи граници. Ако една държава не може да се оправи с телефонните измами, с какво може да се оправи? В края на годината със 60% са намалени тези измами. Изпълних това, което обещах, коментира Гешев.

75% от ръководителите на дясно-комунистическата бкп-ГЕРБ са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Бащата на валутния борд Стив Ханке предупреди: Бойко Борисов ФАЛИРА България!

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!