Зеленски: Путин дойде на власт с “Курск” и ще потъне с Курск

Олександър Сирски съобщи, че Киев контролира около 1000 квадратни километра от Курска област

Катастрофата с подводницата "Курск" беше символично начало на управлението на Путин. Сега е ясно, че е и финал за него. И отново Курск. Катастрофата на неговата война. Така винаги става с тези, които презират хората и всякакви правила, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Химически атаки на Курския фронт

"Уолстрийт джърнъл": САЩ се опасяват от жестоко отмъщение на Русия за удара в Курск

Путин: Ще изхвърлим врага от нашите територии и ще изпълним всички цели на СВО. Никакви преговори с хора, които убиват цивилни и заплашват ядрени обекти

На 12 август 2000 г. - по време на учения в Баренцово море - руската атомна подводница "Курск" аварира и потъва. Загиват 118 души. Повече от седмица продължават опитите да бъде спасен екипажът, но без успех.

Русия пренесе войната в чужди земи, сега войната се връща у дома. Украйна винаги е искала само мир, и ние задължително ще осигурим мира, заяви в понеделник вечерта Зеленски.

Той потвърди информацията, че украински военни сили действат на територията на руската Курска област.

Зеленски похвали войниците и командирите на страната "за тяхната непоколебимост и решителни действия", като не даде повече подробности.

- Украйна ще предложи хуманитарна помощ в региона - на правителствените служители е възложено да подготвят хуманитарен план за територията.

- Същевременно главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски съобщи, че Киев контролира около 1000 квадратни километра от Курска област.

- От своя страна Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че Русия се опитва да обвини несправедливо силите на Киев във военни престъпления на фона на продължаващото навлизане в руската Курска област. В канала си в "Телеграм" ССУ написа, че разполага с информация, която показва, че Русия може да разиграе нападения, за които да обвини Украйна.

Курската авантюра на Володимир Зеленски и неговите генерали може да доведе до загуба на войната за Украйна. Тридневната еуфория, която бе обзела демократичния свят след нахлуването на чужда армия в пределите на Русия, отстъпва място на горчивия махмурлук и победата се превръща в загуба. Това е гарантирано и бързо", пише немското списание "Шпигел".

Американският всекидневник "Ню Йорк Таймс" пък отбелязва, че руската армия е спряла настъплението на украинските сили. Отделни групи се опитват да напреднат на изток, но войската на противника им успешно ги сдържа, коментираха американски военни анализатори.

Можем само да се надяваме, че власите в Киев имат добре подготвен план и че тази операция ще бъде нещо повече от PR акция с положителни политически последици, коментира военният анализатор Артър Рехи.

Руската армия напредва на фронта в Донецк

Същевременно руските сили продължават нападенията си в Донбас и отново се опитаха да пробият украинските позиции около Торецк и Покровск, съобщи тази вечер генералният щаб на украинската армия, цитиран от ДПА.

Министерството на отбраната в Москва пък заяви, че руската армия е поела контрол върху село Лисичное в източната украинска Донецка област, предаде Ройтерс.

Русия нанесе десетина въздушни удара в района на Торецк, а край Покровск се водят тежки сражения. През деня бяха извършени общо около 25 настъпления на руски части, повечето от които бяха разгромени, се казва още в изявлението на украинската армия.

Генералният щаб на украинската армия обаче не оповести подробности от хода на военните действия. Единствено каза, че руски изтребители и артилерия се опитват да атакуват позициите на украинската армия близо до Суми в Източна Украйна.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че украинската атака е опит да се принуди Москва да отклони ресурси от фронта и да покаже на Запада, че Украйна все още може да се бие. В резултат на атаката срещу Курск, каза Медведев, Русия трябва да разшири военните си цели, за да включи превземането на цяла Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Зеленски: Путин дойде на власт с “Курск” и ще потъне с Курск

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!