Белият дом: САЩ ще поискат обяснение от Украйна за събитията в Курска област

/КРОСС/ Координаторът по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби разгласи, че американски чиновници ще изискат от украинските си сътрудници пояснения за събитията в Курската област на Русия, предават Укринформ и "Фокус".

Български военни ще обучават украински войници, реши кабинетът

Атаката срещу Курска област е съгласувана със САЩ като първи етап от ново украинско контранастъплени

Медведев: Руската армия трябва да продължи към Одеса, Харков, Киев и по-нататък

"Ще разреша на самите украинци да приказват за своите военни интервенции - по този начин ще бъде по-уместно", съобщи Кърби, отговаряйки на молби на публицисти да разяснява нахлуването на украински войски на територията на Руската федерация. Той акцентира, че Вашингтон ще се концентрира върху "обезпечаването им (Въоръжените сили на Украйна - бел. ред.) с всичко належащо за самозащита".

"И също по този начин бих желал да прибавя, че нищо не се е трансформирало в нашата политика във връзка с разрешаването или насърчаването на удари или офанзиви на съветска територия... с потребление на оръжия, предоставени преди този момент от Съединени американски щати, а точно, за насочването им против непосредствени закани от другата страна страна на границата", означи той.

Кърби добави, че Съединени американски щати са се обърнали към "украинските си сътрудници, с цел да имат малко повече схващане" за протичащото се. Междувременно представителят на Европейската комисия по въпросите на външната политика Петер Стано съобщи пред Suspilnya, че съгласно интернационалното право Украйна има законно право да се пази, в това число да нанася удари по агресор на своя територия.

"Европейски Съюз продължава да поддържа изцяло законното право на Украйна на отбрана против съветската експанзия и нейните старания за възобновяване на суверенитета и териториалната целокупност", увери той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Белият дом: САЩ ще поискат обяснение от Украйна за събитията в Курска област - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!