Български военни ще обучават украински войници, реши кабинетът

Снимка: МО

Автор: Обективно

Служебното правителство реши български военни да обучават украински на територията на страни членки от НАТО.

Умряла риба изплува в река Огоста

В мотивите за взетото решение Министерският съвет посочва: „С приемането на решението страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност“.

Атаката срещу Курска област е съгласувана със САЩ като първи етап от ново украинско контранастъплени

Медведев: Руската армия трябва да продължи към Одеса, Харков, Киев и по-нататък

Украйна призова Мексико да арестува Путин

„Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса“, е обяснението на служебния кабинет за взетото решение.

Не се посочва къде ще бъде обучението и колко наши военни ще обучават представители на украинската армия. През 2022 г. България разреши участие на до 50 военнослужещи да участват в рамките на европейска мисия за обучение на военни от Украйна. Решението за тази последна инициатива е по линия на НАТО и беше взето на последната среща на върха на във Вашингтон. Центърът, координиращ действията на НАТО за подпомагане на Украйна, е в германския град Висбаден.

Служебният кабинет отказа да публикува декларацията, която гласува на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, защото е засекретена. Документът е класифицирана информация и затова не може да бъде публично оповестен, се казва в прессъобщение на Министерския съвет.

„Документът е класифициран, както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност“. Така  Министерският съвет обясни отказа си да публикува тази информация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Български военни ще обучават украински войници, реши кабинетът

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!