Путин свиква съвета по сигурност: ВСУ контролират 4 села на руска територия, водят се боеве в Курска област

Кадър Телеграм, Petel.bg

Армията на Украйна навлезе на руска територия по посока на Курск

Forbes: Украйна извърши безполезна инвазия в Курска област, това е срамна загуба на ценни военни ресурси

Въоръжените сили на Украйна вече контролират най-малко 4 населени пункта на руска територия и се придвижват към град Суджа, съобщиха Z-Телеграм каналите. В още 7 населени пункта се водят боеве. Според руските военни кореспонденти дълбочината на фронта в Курска област достига до 15 км, а ширината е 10-11 км, предаде "Сега"

Арестович: Русия спечели войната, губим завинаги левия бряг на Днепър и достъпа до морето

Руското министерство на отбраната също косвено призна това, като редактира собственото си съобщение и премахна изречението, че ВСУ са изтласкани зад граница. Днес руският президент свиква спешно Съвета за сигурност.

Според Телеграм канала "Рибар" ВСУ са превзели три села в Курска област - Николаево-Дарино, Дарино и Свердликово. Боеве се водят в Гончаровка и Олешня. "Ситуацията в Курска област остава тежка. Украинските формирования все пак са се закрепили в граничната зона, въпреки интезивните удари и атаки на руските войски... Особено тежка е ситуацията в Олешня, където руските военнослужещи практически са в пълно обкръжение и водят ожесточени боеве с числено превъзхождащ ги противник. По предварителна информация на територията на Курска област има до 400 души от ВСУ, като командването на противника продължава да прехвърля части на тоя участък. Общо до границата са съсредоточени до 2000 души от украинските формирования", пише "Рибар".

Според "Два майора" ВСУ контролира 11 населени пункта - освен изброените от "Рибар" сред тях са Любимовка, Обуховка, Покровско, Толстая Луга, Нижни Клин, Зелена Шляха.

Fighterbomber също оценява ситуацията като тежка. "Авиацията в момента работи, за да забави контранастъплението на ВСУ и да даде възможност да се прехвърлят наши резерви. ВСУ прекрасно знаят, че на това направление авиацията е единствената сила, която може да ги спре. Затова присъствието на ПВО на този относително неголям участък от фронта е невероятно. От всякакъв вид. Като се има предвид, че авиацията работи вече цяло денонощие, нашите загуби във вертолети и летателен състав са засега скромни. Засега. Предстои много и тежка работа."

По време на боевете и двете страни са понесли загуби. Свалени са минимум два руски вертолета, унищожени са два танка Т-64, които на автомобили са превозвани към мястото на бойните действия. Единият от вертолетите е свален с дрон.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Путин свиква съвета по сигурност: ВСУ контролират 4 села на руска територия, водят се боеве в Курска област

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!