Кой гълта милиони от "Америка за България"?

Lupa BG

Отчетът с новите грантове излезе на сайта на фондацията

2 123 000 и нито стотинка по-малко е предвиденият бюджет за Антикорупционния фонд, който се осигурява от фондация „Америка за България”. Това видя Lupa.bg, след като направи справка на сайта на фондацията.

ISW: Путин показа мощна антизападна коалиция от 31 държави на военноморския парад в Санкт Петербург (видео, снимки)

„Грантът предоставя подкрепа за дейността на Фондация „Антикорупционен фонд“, която включва журналистически разследвания, правни консултации, застъпничество, гражданско образование и съдействие на правосъдието за възпрепятстване, изобличаване и разследване на корупцията на всички нива”, е обяснено под проекта.

Бюджетът е за периода юли 2023 – юли 2026 г. На финансова подкрепа от фондацията се радват и в медиите на Иво Прокопиев – Economedia. За една година групата е получила 175 000 лв.

Съюзът на съдиите в България също е сред късметлиите, спечелили грантове от фондация „Америка за България”. От януари 2023 до януари 2026 г. за него са предвидени 342 900 лв.

„Това е програма за гражданско образование, която включва ученици в гимназиалните класове и учители по литература и философия, в дискусия за работата на съдебната система, за действителните задължения и функции на ключовите фигури в съдебния процес, за разрешаване на спорове в демократичното общество. В основата на програмата са поредица от симулирани съдебни процеси” - е обосновката на проекта.

370 000 лв. са грабнали за година и от КлубZ. Става дума за периода от ноември 2022 до май 2024 г. „100 въпроса за тоталитарната държава“ е нова рубрика на Club Z, която кани млади българи да задават въпроси относно идеи, концепции, събития и действия, свързани с комунистическото минало на България”, пише в обясненията под проекта.

1,154,410 лв. получават от октомври 2022 до юни 2025 г. и АЕЖ.

Като проектът планира да доразвие и разшири програмaта за медийна грамотност на АЕЖ-България и платформата sCOOL Media, чрез обучния за млади журналисти, семинари, работилници и конкурс за ученици-журналисти.

Повече подробности за финансираните проекти на фондация "Америка за България" може да видите тук. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кой гълта милиони от "Америка за България"? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!