„Пустинни котки“ влязоха във взривения склад в Елин Пелин, в който е имало 2 тона тротилов еквивалент

Експлозия в складова база за пиротехника в Елин Пелин, снимка: Фейсбук

Автор: Обективно

„Три бронирани джипа на Военна полиция тип „пустинна котка“ влизат на мястото на взривовете в Елин Пелин. Вътре са и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов директорът на Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров“, съобщиха от министерството на отбраната.

Ексклузивно! Гръмналите складове в Елин Пелин – логистичен център за износ на снаряди?!

„Складът е бил доста добре зареден“, заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. „Това, което имам като информация е, че в един от складовете е имало около 2 тона тротилов еквивалент. За количеството на самите фойерверки и готова продукция нямаме данни към този момент“, обясни главният секретар на МВР. Периодично през годините са правени проверки, периодично са издавани препоръки, но всички предписания са били изпълнявани от фирмата, твърди МВР.

„Един от хората, които продължава да е в складовете, най-вероятно е синът на собственика. Човекът е доста разстроен, синът му е на 22 години, няма връзка с него. Охранителят не е пострадал, но е в шок и дава разнопосочна информация. Друг мъж е откаран в Пирогов в много тежко състояние. В болницата са баща и дъщеря, момичето е с много тежки изгаряния, несъвместими с живота“, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Всичко, което се случва, се случва след работния ден. Охранителят е бил там, но е имало хора, което са дошли да вземат пиротехническа техника, която им е била необходима за някакво събитие и точно тогава се случва инцидентът“, каза Стоянов. „Предположението на хората е, че вероятно при пренасянето на тази техника, те са я изнасяли от основните складове към офисите, там е станало нещо, което се надявам по някакъв начин да се изясни занапред. Информация колко са точно хората, останали вътре, за съжаление, никой не може да даде към момента“, заяви министърът.

„Това вътре в единия склад казват, че е тротил, а е тротилов еквивалент. Собственикът твърди, че е изцяло обезопасен по правилата с много дебели бетонни стени и ламаринен покрив, ако стане евентуално се случи нещо, да иде нагоре“, каза пред журналисти в Елин Пелин вътрешният министър. Част от складовете са газифицирани, но газоподаването е спряно навреме.

„Енигма“ ЕООД на Тодор Стефанов Попов е собственик на складовата база. Фирмата предлага любителски фойерверки и пиротехника, организира светлинни спектакли с музика и огнени надписи в небето. „Енигма“ има производствена база в Китай. Внасяла е продукция и от Индия, и малка част – от Италия. Фирмата продава пиротехника в България, Белгия, Словакия, Грузия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!