Румен Радев от Лондон: Украйна скоро ще остане без хора на бойното поле!

The Washington Post: Истории на украинци, избягали през границата от военна служба

Зеленски: Мога да се оттегля от президентския пост, но не преди края на войната

Орбан: Путин и Зеленски няма да инициират мирни преговори, ЕС трябва да скъса с Вашингтон

Би Нюз

Във Великобритания се провежда четвъртата среща на европейската общност, която събира над 40 европейски лидери. В двореца „Бленъм“ край Оксфорд България е представена от президента Румен Радев. На форума, създаден след началото на войната в Украйна, се обсъжда подкрепа за страната, както и общите предизвикателства на европейския континент, като енергетиката, сигурността, демокрацията и миграцията.

САЩ разположиха изтребители F-16 в България и Полша

Песков: Концентрираното присъствие на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за Русия, ще вземем мерки

Радев заяви, че е крайно време да бъде сложен край на войната в Украйна, а въпросът не е просто в предоставянето на оръжия и боеприпаси. Най-сетне трябва да разберем характера на тази война. Основното средство, с което се води тази война, основният фактор – това са хората. Ако продължаваме да водим същия стил война, със същата интензивност, наближаваме момент, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Тогава всички ще се изправим пред една невероятно тежка и политическа и морална дилема, коментира Радев.

По думите му, ако не продължим да подкрепяме Украйна, каквато е позицията в ЕС и НАТО, означава, че компрометираме и международното право и се съгласяваме със сила да бъдат отнемани територии през 21-ви век. Но, ако продължим да я подкрепяме, как ще я подкрепяме – ще изпратим хора ли – това е абсурд, каза Радев. Той заяви, че колкото по-бързо се вземат необходимите решения да започне да се използва дипломацията като един от най-сигурните инструменти за разрешаване на военните конфликти, толкова по-добре и ние ще избегнем приближаването на тази много тежка политическа и морална дилема.

На форума присъства украинският президент Володимир Зеленски.

„За нас е много важно да запазим единство в Европа, защото то винаги води до силни решения. Такива силни решения касаят на първо място – противовъздушна отбрана, енергетика и среща на върха за мир“, подчерта Володимир Зеленски – президент на Украйна.

„Вярват, че могат по военен път да разрушат Русия – аз не мисля така, защото не може да се намери решение на конфликта на бойното поле. И тъй като познавам руснаците, познавам Съветския съюз, познавам и украинците, и целия контекст – просто не е възможно да се намери решение на бойното поле. Губим хиляди животи всеки ден. Трябва да спрем това“, категоричен е Виктор Орбан – премиер на Унгария.

Срещата започна с официална снимка на лидерите, но зад стените на родния дом на Уинстън Чърчил освен общите заседания протекоха и редица двустранни срещи. Българският президент разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, пред когото е изразил надежда, че югозападната ни съседка ще ускори изпълнението на двустранния Договор за добросъседство. Разговори президентът е имал и с Еманюел Макрон и с Олаф Шолц.

Радев се видя на четири очи с шефа на НАТО Столтенберг и със стария си приятел Виктор Орбан. С президента на Сърбия Александър Вучич, с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с премиера на Албания Еди Рама Радев пи кафе и чай в един от антрактите.

Източник БТА, БНТ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Румен Радев от Лондон: Украйна скоро ще остане без хора на бойното поле! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!