Песков: Концентрираното присъствие на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за Русия, ще вземем мерки

Автор: Обективно

Русия ще разглежда всички планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море като заплаха, като се има предвид участието на алианса в конфликта в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

САЩ разположиха изтребители F-16 в България и Полша

Горим, а това е репетиция за война. ЕС се ската, а Русия…

Говорителят на Кремъл коментира пред журналисти новата стратегия за морска сигурност на украинския президент Володимир Зеленски, който обяви плановете си да се гарантира, че руският флот няма да доминира в Черно море.

„Разбира се, че концентрираното присъствие на кораби на НАТО – обръщаме внимание на България и Румъния, крайбрежните държави, които са членки на съюза –  представлява, особено в сегашната ситуация, допълнителна заплаха за Русия, “, каза Песков.

„Разбира се, Русия ще вземе всички необходими мерки, за да гарантира собствената си сигурност“, допълни той.

Украинския президент Володимир Зеленски издаде указ, с който одобри решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна относно стратегията за морска сигурност на страната. Основните цели на стратегията включват изграждането на военноморските сили на Украйна и осигуряването на постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море.

По думите на Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там. Стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната.

„Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори“, твърди Зеленски.

След оръжията, ракетите и изтребителите Киев поиска от Запада и подводници. Украйна се нуждае от западни подводници, за да укрепи военните си способности в Черно море, заяви началникът на флота адмирал Олексий Нейжпапа.

Той твърди, че разполагането на подводни плавателни съдове може стратегически да подобри позициите на Украйна в Черно море заради конфликта с Русия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Песков: Концентрираното присъствие на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за Русия, ще вземем мерки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!