Военният министър реши: Няма никаква заплаха за България от това, че оказваме военна помощ на Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и американският му колега Лойд Остин, снимка: МО

Руският посланик в САЩ: НАТО пое по пътя на подготовка за война

„Няма никаква заплаха за страната ни от това, че оказва помощ на Украйна“, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов пред журналисти във Вашингтон, където присъства на срещата на върха на НАТО. Той смята, че помощта, която България предоставя на Киев, „е много по-символична“ в сравнение с тази, която осигуряват други държави. Тези страни дават десетки милиарди евро за Украйна, а не са обект на заплаха, твърди Запрянов.

Той подписа „намерение за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност“ с военните министри на Гърция и Румъния. Този военен коридор означава, че ако сигурността на една от трите държави е застрашена, другите две ще мобилизират подкрепления и ще ги пратят по най-бързия начин.

България и Румъния подписаха отделно и Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на алианса за Черноморския регион, съобщи министерсвото на отбраната.

България ще участва в новата мисия на алианса „Помощ за сигурността и обучение за Украйна“, стана ясно след срещата на НАТО.

Тази нова мисия ще бъде базирана в град Висбаден, в централната германска провинция Хесен и ще има за задача да координира военната помощ за Киев – задача, която досега бе изпълнявана от контактната група за Украйна, оглавявана от Съединените щати.

НАТО ще изпрати свой специален представител в Киев, който ще координира на място политическата и практическата подкрепа за Украйна.

Лидерите на държавите от алианса обявиха в заключителната декларация, която приеха на срещата на върха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е „необратим“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Военният министър: Няма никаква заплаха за България от това, че оказваме военна помощ на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!