Европейска държава преобръща световната икономика. Става лидер

Мира Иванова, Новини Стандарт

Финландия стана първата страна в Европейския съюз, която добива уран, съобщава минната компания Terrafame, предаде БЛИЦ.

Радиоактивна вода е изтекла в 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по време на ремонт

„Компанията Terrafame е започнала да добива естествен уран в своя промишлен обект в Соткамо (мина в североизточната част на страната)“, се казва в изявлението.

Компанията подчертава, че Финландия ще стане единствената страна в Европейския съюз, която добива уран. Отбелязва се, че предприятието ще достигне пълен капацитет до 2026 г., а обемът на производството на уран ще бъде около 200 тона годишно.

Производството ще бъде достатъчно за гориво, което може да покрие нуждите на новата АЕЦ "Олкилуото 3" за около девет месеца. За сравнение уранодобивът в САЩ за 2022 г. е бил само 75 тона. 

От Terrafame допълват, че инвестицията в подготовката за производство възлиза на около 20 милиона евро.

Ако плановете на Terrafame за добива се сбъднат, Финландия ще влезе в челната десятката на големите световни производители на уран.

България също имаше уранови мини и уранодобив - в рамките на ДСО "Редки метали", но те бяха закрити като нерентабилни през 90-те години. 

На планетата се добиват около 49 хиляди тона годишно - по данни на Световната ядрена асоциация за 2023 г. Лидер е Казахстан, който държи 43% дял, като произвежда 21,2 хиляди тона уран годишно. Русия е шеста с 2,5 хиляди тона годишно. 

Финландия разполага с 4.4 GW ядрени мощности, които осигуряват 42% от общото производство на електроенергия в страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Европейска държава преобръща световната икономика. Става лидер - Бизнес — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!