Радиоактивна вода е изтекла в 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по време на ремонт

Автор:Обективно

„В 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ преди два дни се е случил инцидент с изтичане на радиоактивна вода от първи контур (реактора на блока) към втори контур (парогенераторите). Управляващите централата начело с Валентин Николов мълчат за инцидента. Агенцията за ядрено регулиране също знаят за инцидента и мълчат. Последиците за работниците на терен могат да бъдат фатални“. Това съобщи във Фейсбук Петър Кърдижилов, член на Nuclear Transparency Watch.

„30 куб. метра радиоактивна вода са изтекли във вторник от АЕЦ „Козлодуй“. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност“, коментира експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев.

Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт и няма никаква опасност за населението или за околната среда, успокои експертът. Той пoтвърди за инцидента пред Bulgaria on Air и уточни, че случилото се не е опасно за околната среда и за населението: „Всичко е вътре в херметично затворения контур, но ремонтният персонал ще поеме допълнително дозово натоварване и трябва да изчисти всички следи от тези течове, защото тази вода освен че е радиоактивна, тя е с високо съдържание на борна киселина и е корозионно активна“, предизвиква силна корозия върху металните компоненти.

Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения, каза проф. Касчиев. Водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, засегнала е и тръбопроводи, кабели.

“За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия”, каза Георги Касчиев. В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, допълни той.

На 15 юни 2024 г. АЕЦ „Козлодуй“ обяви, че 6-и блок ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности заради „констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор“. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения, обявиха от централата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радиоактивна вода е изтекла в 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по време на ремонт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!