Джевдет Чакъров, Искра Михайлова и Росен Желязков се отказаха да бъдат евродепутати

Снимка: AP/БТА, Днес.dir.bg

С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ- петима, по трима ще имат ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от ИТН

Активираха външния министър Главчев да опровергава Радев, че той е променил позицията за Украйна на Б9

Американски сенатор: Украйна има полезни изкопаеми за $12 трилиона, не можем да ги оставим на Путин

Столтенберг: Доставките на оръжия за Украйна ще станат задължителни за страните от НАТО

Орбан сключи сделка с НАТО: няма да праща войници в Украйна, но и няма да пречи на блока да изпрати

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер.И тъй като и тримата са спазили законовия срок, на заседанието тази вечер единодушно искането на всеки от тях беше одобрено.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Така петата в листата - Елена Йончева, вероятно ще заеме третия мандат на Движението в ЕП. Другите двама евродепутати от ДПС ще бъдат Илхан Кючюк и Танер Кабилов. 

Росен Желязков беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС. Сега ще остане като депутат в Народното събрание. За Брюксел от ГЕРБ ще заминат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел, Илия Лазаров. 

От "Възраждане"евродепутати ще бъдат Станислав Стоянов, Петър Волгин, Рада Лайкова, като Волгин е рекордьор по преференции. 

От ПП-ДБ в Брюксел отиват Никола Минчев, Христо Петров, Радан Кънев, като и тримата също имат голям брой преференции. 

От БСП в европарламента влизат Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова. 

От ИТН евродепутат става Ивайло Вълчев. 

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от "Има такъв народ", предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Джевдет Чакъров, Искра Михайлова и Росен Желязков се отказаха да бъдат евродепутати | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!