Орбан сключи сделка с НАТО: няма да праща войници в Украйна, но и няма да пречи на блока да изпрати

Виктор Орбан и Йенс Столтенберг, снимка: X/Twitter/@jensstoltenberg

Автор:Обективно

Премиерът на Унгария Виктор Орбан получи гаранции на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Будапеща няма да бъде принуждавана да изпраща войски в Украйна.

Американски сенатор: Украйна има полезни изкопаеми за $12 трилиона, не можем да ги оставим на Путин

Столтенберг: Доставките на оръжия за Украйна ще станат задължителни за страните от НАТО

„Днес получихме гаранции, че по отношение на войната между Украйна и Русия няма да ни се налага да участваме в никакви военни действия извън територията на Унгария и че Унгария няма да дава пари за това общо бреме, нито ще изпрати хора в тази война, нито територията на Унгария ще бъде използвана за присъединяване към тази война. Получихме всичко, което сметнахме за необходимо“, обяви Орбан.

Той добави, че Унгария продължава да бъде активен участник в операциите на НАТО, като изтъкна 1300-те унгарски войници в мисиите на НАТО, дейности по въздушен контрол в Словакия, Словения и балтийските държави и ролята й на връзка в Централна Азия и Африка.

От своя страна генералният секретар Столтенберг повтори правото на Унгария на автономия, като същевременно гарантира, че Орбан по никакъв начин няма да застане на пътя на решенията на други членове на НАТО да се включат по-активно в конфликта.

„Премиерът Орбан даде ясно да се разбере, че Унгария няма да участва в тези усилия на НАТО и аз приемам тази позиция. (…) В тези дейности няма да участва унгарски военен персонал и няма да бъдат използвани унгарски средства за подпомагането им. В същото време премиерът ме увери, че Унгария няма да се противопостави на тези усилия, давайки възможност на други съюзници да продължат напред“, заяви генералният секретар на НАТО.

През последните месеци Орбан поддържаше позицията, че Унгария като член на НАТО не е задължена да изпраща войски или да улеснява военните операции на място по никакъв начин. Днес генералният секретар Столтенберг потвърди това, като заяви:

„Не е натовско задължение да се участва във всички мисии и операции или дейности на НАТО, стига всички съюзници от НАТО да се придържат към основните задължения във Вашингтонския договор, нашата колективна отбрана, нашите гаранции за сигурност“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан сключи сделка с НАТО: няма да праща войници в Украйна, но и няма да пречи на блока да изпрати

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!