„Уестингхаус“ планира да зарежда европейските АЕЦ с произведено в Украйна ядрено гориво

Патрик Фрагман, главен изпълнителен директор на “Уестингхаус“

obektivno.bg

Освен че ще строи ядрени реактори в Украйна, два от които (реакторите на АЕЦ „Белене“) ще бъдат взети от България, „Уестингхаус“ започна общ проект с Украйна за завод за производство на свежо ядрено гориво.

НЕК: Украински специалисти са в България, за да инспектират оборудването за АЕЦ "Белене"

Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Целта е това гориво да зарежда не само Украйна, но и Европа, съобщи през септември миналата година главният изпълнителен директор на Westinghouse Патрик Фрагман.

Той отбеляза, че за година и половина специалистите от украинската „Енергоатом“ и „Уестингхаус“ са „свършили фантастична работа, която обикновено продължава от шест до седем години“: „Направихме го не само за Украйна, но и за повечето европейски страни, в които ядрените реактори вече могат да бъдат напълно независими от доставките на гориво от Русия“, заяви Фрагман.

След три години Украйна ще има собствено производство на ядрено гориво за АЕЦ, с което ще замени руското, и ще го предлага на европейския пазар, твърди и Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна.

Украинските медии съобщават, че вече се подготвя предприятието, където ще се произвежда ядреното гориво за украинските енергоблокове и за АЕЦ в други страни. Проектът се реализира от украинската държавна компания “Енергоатом” заедно с американската „Уестингхаус“.

В предприятието ще се произвеждат горивни касети за ядрени реактори ВВЕР с мощност 1000 МВт. Планира се тези компоненти да се използват за производство на ядрено гориво и в завода на „Уестингхаус“ в Швеция.

Украйна напълно се отказа от руско гориво за своите четири АЕЦ – в Ривне, Хмелницкий, Енергодар и край Миколаив, и го замени с това на “Уестингхаус”. Първа към американското гориво премина Запорожката АЕЦ в Енергодар, която от началото на войната премина под контрола на руската армия.

Сред държавите, с които „Уестингхаус“ подписа договор за доставка на ядрено гориво, е България. Това означава, че АЕЦ „Козлодуй“ е един от потенциалните купувачи на ядреното гориво, което американската компания планира да произвежда с „Енергоатом“  в Украйна.

Междувременно НЕК съобщи, че „специалисти от украинския оператор на ядрените централи „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ „Белене”. На място те се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация. Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от мюли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Процесът беше стартиран през миналата година след посещението на Зеленски в София.

Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуването на двата ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на АЕЦ „Запорожие“, каза през март ръководителят на украинската ядрената компания Петро Котин.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна, каза той в интервю за „Ройтерс“.

Котин изрази недоволство, че България иска по-висока цена от първоначално договорената за двата реактора на АЕЦ „Белене“, които българските правителството и парламент решиха да доставят на Украйна.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара“, каза Котин.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Уестингхаус“ планира да зарежда европейските АЕЦ с произведено в Украйна ядрено гориво

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!