НЕК: Украински специалисти са в България, за да инспектират оборудването за АЕЦ "Белене"

Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ "Белене". На място те се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация, съобщи пресцентърът на Националната електрическа компания. Това се прави в изпълнение на решение на Народното събрание от юли за провеждане на преговори за потенциална продажба на реакторите за проекта АЕЦ "Белене". В рамките на посещението украинците ще могат да се запознаят и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. 

В събота "Гласове" съобщи, позовавайки се на неофициална информация, че в понеделник у нас пристигат едновременно две делегации - от Украйна и САЩ. Целите на визитите са няколко. Според нашата информация служител на Държавния департамент на САЩ и представител на "Уестингхаус" ще огледат площадката на АЕЦ "Белене", заедно с представители на украинската енергийна компания "Енергоатом". 

Нашите източници твърдят, че американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на "Енергоатом", които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков. Представителят на "Уестингхаус" пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук. 

В събота кметът на Белене не знаеше нищо за посещението на украинските специалисти, което бе официално обявено днес. За американското посещение все още нищо не се е обявило официално.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НЕК: Украински специалисти са в България, за да инспектират оборудването за АЕЦ "Белене" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!