Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Електрификация плюс съветска власт" стана "дигитализация плюс брюкселска власт"



ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Stoyan Panchev

Пак за анализа на БНБ, да повторим фактите.
1. Написан е от икономистите на БНБ
2. Даден на партиите от БНБ, след като управителят обеща на изслушването в парламента.
3. Картината вътре е осезаемо критична към влизането в еврозоната (готвим материали с много цитати).
4. Липсват финалните изводи, липсват главите на МФ, не е приет на УС на БНБ. Но това СА написали икономистите и това Е дадено на партиите, когато са искали анализа.
5. По реториката на управителя, голямото закъсняване от срока, опита да не се покаже написаното и унизителната вчерашна фейк нюз кампания, разбираме, че е голям проблем тези 130 страници критика да видят бял свят.
6. Специално за умнокрасивите любители на фейк нюз: Анализ има, всички го четем. Даден е от управителя на БНБ и написан е от икономистите на БНБ.

Stoyan Panchev

1. Неясно защо БНБ не публикува своя доклад за плюсовете и минусите от премахването на лева/борда, въпреки че срокът е до края на август.
2. Политически сили притискат управителя на БНБ в НС и той (с ушите си чух) каза, че ще даде доклада до края на седмицата.
Като преди това натърти как това е политически въпрос и да си затворим очите за експертния дебат.
3. Оказва се, че в доклада няма цветя и рози. Разбираме защо анализът е така усилено скриван.
4. Новата опорка е, че това не било всъщност доклад на БНБ, а някакви си 130 страници, написани между другото. Сигурно от портиера в обедната почивка. Дори оставил място за МФ коментари.
5. Т.е. това е докладът на БНБ, като се опитват да избегнат въпросите на депутати, но НЕ е докладът на БНБ, когато се опитват да избегнат факта, че не трябва да влизаме в еврозоната (според икономистите на БНБ).

Georgi Vuldzhev

"Изследването на степента на реална конвергенция на България показва, че към текущия момент страната като цяло не е напълно готова за членство в ИПС [икономически и паричен съюз]. Ниското равнище на доходи в България спрямо еврозоната, което се дължи главно на по-ниска производителност на труда, създава рискове от възникване на специфични за страната икономически шокове."
Това пише на страница 50 в работната версия на анализа на БНБ за ефектите от въвеждане на еврото, която е била внесена в парламента. Този анализ е особено интересен и заслужава много сериозно внимание. Защото на много места се потвърждават предупрежденията за рисковете при присъединяване към еврозоната, за които от ЕКИП предупреждаваме още от 2017 г.
И това, забележете, в анализ на БНБ! Същата БНБ, на която управител в Димитър Радев, един от най-самоотвержените привърженици на присъединяването към еврозоната. Май вече започва да става ясно, защо не иска експертен дебат по темата. Някои други подбрани цитати, за още контекст.
На страница 80:
"Недостататъчно високата степен на реална и номинална конвергенция спрямо средните нива за еврозоната, както и по-пряката и по-бърза трансмисия на паричната политика на ЕЦБ създават предпоставки общата парична политика в паричния съюз в повечето слу-чаи да бъде неподходяща за България."
На страница 83 много важен цитат за фискалната дисциплина:
"Поради относително по-ниския реален лихвен процент в България спрямо средния за еврозоната, както и поради разхлабване на бюджетното ограничение на правителството, вследствие на ограничаването на дисциплиниращата роля на финан-совите пазари от покупките на ДЦК от страна на НЦБ, прекомерно експанзионистичната парична политика на ЕЦБ за условията у нас би могла да създаде стимули за прекомерно увеличение на правителствените разходи и кредитирането."
След това БНБ подчертава, че присъединяването в еврозоната "е вероятно да намали стимулите за провеждането на дисциплинирана фискална политика, която България поддържа в режима на паричен съвет", нещо за което от ЕКИП, и аз лично, предупреждаваме още от първия материал по темата през март 2017!
Ето и един важен цитат касаещ инфлацията, от стр. 112:
"В допълнение към гореизброените ефекти, произтичащи от структурна промяна в трансмисионния механизъм за българската икономика в среда на количествени улеснения, влизането в еврозоната ще се отрази и в първоначално значително увеличаване на ликвидността в банковата система на България по линия на свиване на регулаторно дефинирания размер на депозитната база, върху която се начисляват задължителните минимални резерви, както и по линия на същественото намаление на ставката на задължителните минимални резерви. Освободената ликвидност е предпоставка за допълнително понижение на лихвените проценти по депозити и кредити в страната спрямо нивата им преди присъединяването към еврозоната. В тази връзка би могло да се очаква, че в икономиката ще се създадат стимули за увеличение на кредитирането, насърчаване на потребителското търсене и съответно натиск към повишение на потребителските цени."
Това в прав текст потвърждава друг риск, който от ЕКИП сме отбелязвали неведнъж, и доц. Димитър Чобанов подробно описва в анализ, който публикувахме февруари тази година.
За финал, БНБ предупреждава и за потенциални рискове относно конкурентоспособността на страната. На страница 123:
"Приемането на еврото в България е потенциален източник на рискове за ценовата кон-курентоспособност на експортно-ориентирания сектор на икономиката по линия на въз-можността провежданата от ЕЦБ паричната политика да не е оптимална за България и по този начин да се стигне до натрупване на дисбаланси в икономиката."
Толкова засега. Може би идните дни под формата на статия ще напиша по-подробен преглед и коментар на драфта на анализа на БНБ. Но дори от цитатите, които извадих тук е ясно, че БНБ отбелязва редица много съществени рискове за нашата икономика при присъединяване към еврозоната.
Рискове, за които ние говорим от 5 години! Пет години от ЕКИП предупреждаваме за тези рискове, които дори БНБ сега не може да отрече. Тежка и неблагодарна работа, за която аз и Stoyan Panchev години наред понасяме какви ли не клевети и обиди. Включително от хора, които някога са се наричали наши интелектуални съмишленици и дори приятели. И защо? Защото сме обективни в експертните си анализи, а не сме продажници алчни за европарички и с амбицийки за удобни постчета, я в ЕК, я в ЕЦБ.
ПП: Версията на анализа на БНБ е работна (и съответно недовършена), защото засега само частта на централната банка изглежда да е готова, някои части от анализа са отговорност на МФ.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!