Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ЦРУ взриви Сибирския газопровод в най-успешната си антируска операция


Взрыв газопровода в Сибири в 1982 году: загадочная авария | Сухарева башня

Взрыв газопровода в Сибири в 1982 году — Википедия

Взривовете на руските газопроводи „Северен поток“ 1 и 2 в Балтийско море не са прецедент. Историята помни друг подобен инцидент, който според разсекретени данни на ЦРУ се смята за една от най-успешните операции на американското разузнаване срещу руска критична инфраструктура – саботажа на Сибирския газопровод по време на Студената война.

Томас Рийд, бивш секретар на военновъздушните сили на САЩ и участник в Съвета за национална сигурност на президента Роналд Рейгън, разкрива съпричастността на ЦРУ към взрива на газопровода. Той описва диверсията като само един пример за „студената икономическа война“ на ЦРУ срещу Москва в мемоарна книга, публикувана, по думите му, със съгласието на ЦРУ.

Според разсекретените данни операцията е причинила „най-монументалната неядрена експлозия и пожар, виждани някога от космоса“ през лятото на 1982 г.

Рийд пише, че ЦРУ са подмамили руснаците да откраднат софтуер, който „е бил програмиран да нулира скоростите на помпата и настройките на клапаните на газопровода, за да произвежда налягания, далеч надхвърлящи тези, приемливи за тръбопроводни съединения и заварки“.

ЦРУ са научили за опитите на руснаците да откраднат софтуера чрез двоен агент, вербуван от френското разузнаване, полковник Владимир Ветров, с кодовото име „Сбогом“. Неговата работа е била да оцени разузнавателните данни, събрани от специален отдел на КГБ, изградил мрежа от индустриални шпиони за кражба на технологии от Запада.

„Пробивът дойде, когато Ветров каза на ЦРУ за конкретен „списък за пазаруване“ на софтуерна технология, която Москва иска да актуализира за своя тръбопровод, тъй като се стреми да изнася природен газ за Западна Европа“, пише президентският свъетник в меморите си. „Вашингтон искаше да блокира сделката и след като осигури одобрението на президента Рейгън през януари 1982 г., ЦРУ подмами Съветския съюз да придобие софтуер с вградени недостатъци.

В книгата си Рийд заявява, че Съединените щати са добавили троянски кон към софтуера за управление на газопровода, който Съветският съюз е получил от компания в Канада. „Софтуерът на тръбопровода, който трябваше да управлява помпите, турбините и клапаните, беше програмиран да се провали, да нулира скоростите на помпата и настройките на клапаните, за да произведе налягания далеч над тези, приемливи за заваръчните спойки на тръбопровода. Резултатът беше най-монументалната неядрена експлозия и пожар, виждани някога от космоса.“

Операцията е надминала и най-смелите мечти на ЦРУ. При експлозията не е имало жертви, но е била толкова мощна, че първите съобщения са разтревожили Вашингтон.

Първоначалните доклади породиха опасения, че Съветският съюз са изстреляли ракета от място, където не е известно, че са базирани ракети, или дори са детонирали „малко ядрено устройство“, пише Рийд в книгата си.

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Източник/ци: Как ЦРУ взриви Сибирския газопровод в най-успешната си антируска операция - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!