Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здравните ползи от Фалун Дафа: Как Фалун Дафа облагодетелства хората по време на пандемията на коронавируса – От проучвания до личен опит

By Hong Da

(Minghui.org) Диети, добавки, упражнения и медитация - има много неща, които хората правят, за да се поддържат във форма. Въпреки всички тези усилия, постигането на добро здраве често изглежда невъзможно за много хора, страдащи от нелечими или упорити заболявания.

Но за много практикуващи Фалун Дафа, известна още като Фалун Гонг, възстановяването на здравето е станало постижимо. Фокусираща се на  принципите на Истина-Доброта-Търпение, Фалун Дафа е представена на обществеността в Китай през 1992 г. и оттогава е облагодетелствала около 100 милиона души по целия свят. Петте упражнения на Фалун Дафа са лесни за научаване и принципите на Истина-Доброта-Търпение са показали, че подобряват характер на хората и им носят спокойствие и щастие.

Тази статия представя резултати от проучвания, публикации и личен опит относно здравните ползи от Фалун Дафа.

Резултати от проучвания

Първото проучване започва през май 1998 г., когато Главната администрация по спорта на Китай отива в град Чанчун, провинция Дзилин, за да проучи ползите за здравето от Фалун Дафа. Агенцията е проучила 12 553 души в Чанчун през септември и е установила, че 77,5% от участниците са се възстановили напълно от болестите си и 20,4% са имали подобрение на състоянието си. С други думи, общо 97,9% от участниците са се възползвали физически от практикуването на Фалун Дафа. Със средно спестяване от 1700 юана за медицински разходи на човек всяка година, цифрата от 97,9% се превръща в намаление с повече от 21 милиона юана за медицински разходи.

„Това необикновено наблюдение при практикуващите Фалун Дафа показва, че тази практика има изключителни ползи“, заключава докладът. „Тя не само предлага път за подобряване на здравето, но също така очертава нова насока в науката и изследванията.“

Подобни доклади идват от други региони, като Пекин, Ухан, Далиан, Тайван и Северна Америка.

Проучването от Далиан, например, е проведено през 1998 г. върху 6478 души, 90,12% от които са се възстановили напълно от болестите си след практикуване на Фалун Дафа. Освен това общо 6 327 участници (включително напълно възстановените) съобщават, че използват по-малко медицински услуги, спестявайки общо 15 милиона юана (средно 2 409 юана на човек) в годината на изследването.

В допълнение към ползите за здравето, Фалун Дафа се фокусира и върху издигането на характера или самосъзнанието. В резултат на това хората стават по-честни, добри, непринудени и внимателни към другите. Също така те стават по-продуктивни в работата си и се радват на по-добри отношения с близките си.

След като през 1999 г. започва преследването на Фалун Дафа в континентален Китай е проведено проучване от д-р Ху Юхуай от Департамента по икономика на Националния тайвански университет. Около 72% от анкетираните практикуващи са използвали медицинската си застрахователна карта само веднъж годишно, което е 50% спад от преди тяхното практикуване на Фалун Дафа. Освен това около 81% от участниците в проучването са се отказали от тютюнопушенето, 77% са спрели да консумират алкохол и 85% са преустановили да се занимават с хазарт.

Проучването на д-р Ху също отчита значително подобрение в психичното здраве на хората, след като започват да практикуват Фалун Дафа. Процентът на хората, които са доволни от здравето си, се е увеличил от 24% на 78%, а процентът на хората, доволни от способността им да извършват ежедневни дейности, се е покачил от 36% на 81%. В допълнение, 33% от участниците са страдали от тревожност или депресия преди практиката си на Фалун Дафа, но по-малко от 3% съобщават за симптоми на депресия и тревожност, след като са започнали практиката.

Научни открития

Статия от 2005 г., публикувана от учени в Медицинския колеж Бейлор в Тексас, изследва положителното въздействие на упражненията на Фалун Дафа върху здравето на хората. Публикувана в Списанието за алтернативна и допълваща медицина (The Journal of Alternative and Complementary Medicine), статията е озаглавена „Геномно профилиране на неутрофилни транскрипти при азиатски практикуващи чигонг: пилотно проучване в областта на генната регулация чрез взаимодействие между ума и тялото“ (“Genomic Profiling of Neutrophil Transcripts in Asian Qigong Practitioners: A Pilot Study in Gene Regulation by Mind–Body Interaction.”).

Изследването сравнява група от шестима практикуващи Фалун Дафа и контролна група от шестима души, които не са практикували Фалун Дафа. Изследователите установяват, че в сравнение с нормалните здрави контролни индивиди практикуващите Фалун Дафа имат „засилен имунитет, понижаване на клетъчния метаболизъм и промяна на апоптотичните гени в полза на бързото възстановяване от възпаления“.

Списанието по клинична онкология (Journal of Clinical Oncology), значителна публикация на Американското дружество по клинична онкология, публикува статия през май 2016 г., озаглавена „Наблюдателно кохортно проучване върху оцелели от терминален рак, практикуващи фалун гонг (FLG) в Китай“ (“An observational cohort study on terminal cancer survivors practicing falun gong (FLG) in China.”). Авторите включват учени от големи фармацевтични компании и университети, които събират доклади от китайски пациенти с рак между 2000 и 2015 г. чрез уеб платформа. Докладите включват диагнози, продължителност на практикуване на Фалун Дафа, действително оцеляване (AS - Actual Survival) до датата на доклада, подобряване на симптомите и качество на живот. За проучването са включени общо 152 случая и всички пациенти имат терминален рак. Някои от пациентите практикуват Фалун Дафа, докато други не. Проучването съобщава, че е установено, че практиката на Фалун Дафа „помага на пациентите с ракови заболявания да оцелеят значително по-дълго, в допълнение към забележимо подобряване на симптомите“.

Д-р Донг Юхонг, водещият автор на това изследване, също така изследва как Фалун Дафа облагодетелства хората по време на пандемията на коронавируса. Тя изследва 36 инфекциозни случая от 6 етнически групи в 6 държави и установява, че съществена част от пациентите значително подобряват състоянието си, като се привеждат в съответствие с Истина-Доброта-Търпение, принципите на Фалун Дафа.

Д-р Олесен, експерт по изследвания в клетъчната биология в Изследователската лаборатория за биохимична патология към Университета на Орхус в Дания, заявява, че подобрението на пациентите с коронавирус чрез доверието им във Фалун Дафа може да се обясни с взаимодействието на ума и тялото. Тоест, когато човек рецитира фразите „Фалун Дафа е добра“ и „Истина-Доброта-Търпение са добри“, той свързва себе си с положителната енергия на околната среда и Вселената, което подобрява физическото  им благосъстояние.

Личен опит

Според Националния здравен институт (NIH), „Практиките на ума и тялото са голяма и разнообразна група от процедури или техники, които се прилагат или преподават от обучен практикуващ или учител. Примерите включват акупунктура, масажна терапия, медитация, техники за релаксация, гръбначни манипулации, тай чи и йога."

На Minghui.org са публикувани много истории за това как Фалун Дафа помага за подобряване на ума и тялото чрез своите принципи на Истина-Доброта-Търпение и медитативни упражнения.

Тук представяме история, публикувана на Minghui по-рано тази година.

Дейюан е родена и израснала в Германия и в момента следва медицина. Тя се е запознала с Фалун Дафа от родителите си през 1997 г.

Дейюан споделя, че в първия си час по микробиология в колежа преди няколко години, на всеки студент са били раздадени по няколко агарови стъкла и им е казано да поставят пръстите си върху тях, за да се види какви бактерии има по ръцете им. След няколко дни в инкубатора на повечето стъкла на съучениците й имало растящи бактериални колонии. Но стъклото на Дейюан било чисто.

По време на следващия клас преподавателят ги накарал да тестват бактериите на повърхността на даден обект. Този път Дейюан използвала банкнота, за които е известно, че имат много микроорганизми по повърхността си. Но за нейна изненада експериментът й отново „се провалил“ - нищо не израстнало на нейното стъкло.

В третия си експеримент, всеки студент е трябвало да си натрие тампон в гърлото или носа и след това да намаже бактериите от него върху агарното стъкло. Дейюан избрала да натрие тампона в носа си.

Този път тя най-накрая видяла бактериална колония на стъклото си и много се зарадвала. Преподавателят идентифицирал видовете бактерии за всеки студент и говорил за специфичните характеристики на техните бактерии. Докато много от нейните състуденти имали подобен микробиом в гърлото или носа си, видът, който имала Дейюан, наречен Staphylococcus lugdunensis, бил различен от всички тях.

Говорейки за Staphylococcus lugdunensis, преподавателят й се развълнувал много. Той казал, че това е новооткрит вид бактерия. Въпреки че можела да причини тежка инфекция при хората, било известно, че тази бактерия произвежда нов антибиотик, който може да убива други патогенни видове.

Повече информация за Фалун Дафа и сайтове за групови упражнения по целия свят можете да намерите на www.falundafa.org.

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!