Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Да си горд от плячкосване на органи в Китай - Част 2

Демонстранти на Фалун Гонг пресъздават незаконния акт на заплащане за човешки органи
Демонстранти на Фалун Гонг пресъздават незаконния акт на заплащане за човешки органи по време на протест на 19 април 2006 г. във Вашингтон. Трансплантациите на органи от затворници на съвестта са се превърнали в огромен бизнес в Китай. (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Част 1

„Постижения“

Това, че д-р Джанг упражнява професията си в Азиатска трансплантационна болница, не е изненадващо.

След като „Epoch Times“ започна да отразява насилственото отнемане на органи в началото, двама канадци – бившият канадски държавен секретар за Азия и Пасифика и главен прокурор Дейвид Килгор  и международният адвокат по човешки права Дейвид Матас – разследваха тези твърдения и установиха, че те са истина.

В доклада си, по-късно публикуван като книга със заглавие „Кървава реколта“ (Bloody Harvest), Килгор и Матаспредоставят скрийншотове от уебсайта на Азиатска трансплантационна болница.

На една уебстраница сайтът публикува графика с остро покачваща се линия, изобразяваща броя на чернодробни трансплантации, извършени от центъра. На заден план се виждат думите „нашите постижения“.

Графиката показва, че през 1998 г., годината преди началото на преследването на Фалун Гонг, болницата е извършила 9 чернодробни трансплантации, като броят им се увеличава драстично всяка година, докато само за 2005 г. достига цифрата от 1647 трансплантации.

Уебсайтът се хвали, че през 2005 г. средният период на изчакване за чернодробен трансплант е бил две седмици. Цитираните уебстраници в момента са спрени, въпреки че са били кеширани от Килгор и Матас.

За периода 1971-2001 г. само 0,6% от органите са дошли от членове на семейството. Донорството е било пренебрежимо малка част от наличните органи за трансплантация.

Килгор и Матас изтъкват, че китайският заместник-министър на здравеопазването, Хуанг Джиефу (Huang Jiefu), е признал през 2005 г., че 95% от органите, използвани за трансплантации, са от екзекутирани затворници.

Но преглед на броя извършени всяка година в Китай екзекуции показва, че не е имало достатъчно екзекуции, за да предоставят органи за броя извършени трансплантации.

Килгор и Матас установяват, че за периода 2000-2005 г. в Китай са извършени 41 500 трансплантации с неизвестен източник на органите. Те заключават, че най-вероятно източник за тези органи са били практикуващи Фалун Гонг.

Авторите на доклада посочват и нещо, което незабавно става очевидно за всеки трансплантационен хирург: че двуседмичният период на изчакване за трансплантация е възможен само ако е направен кръстосан тест за тъканна съвместимост – т.е. ако живи донори са държани под ръка, за да се намери съвместим с пациента донор. Периодите на изчакване в държави извън Китай, всички от които използват обичайното донорство на органи, са от порядъка на години.

Алтернатива

Азиатската трансплантационна болница е известна, но едва ли е единствената. В Китай има 500 болници, извършващи бъбречни трансплантации, и други 200 за чернодробни такива.

Когато д-р Джанг спря пред щанда ни в Бостън, той отрази отношението на много лекари, работещи в тези болници: избиването на десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг „не е кой знае какво“, предвид шанса да се предостави на китайския режим славата да е пръв в света в сферата на трансплантациите.

Разбира се, д-р Джанг не спомена друг важен момент: това отнемане на живот е лесно да бъде извършено, защото е и толкова доходоносно. Една трансплантация на сърце носи на Азиатската болница 180 000 щ.д. (средният доход на глава от населението за Китай е около 3 500 щ.д.) и целият замесен болничен персонал, включително и хирурзите, се облагодетелстват.

Партийната култура спомага да се обясни защо лекарите могат да се облагодетелстват по този начин. Д-р Джанг е способен да превърне едно човешко същество в търговски артикул,защото душата му е била ожесточена и изкривена от комунистическото промиване на съзнанието.

Традиционната китайска цивилизация е пълната противоположност на културата на ККП. Традиционната китайска култура набляга на хармонията на човешките същества с вселената и взаимното уважение.

Практикувайки истинност, състрадание и толерантност, последователите на Фалун Гонг засилват добротата си и се учат да потискат егоизма си, алчността и желанието за власт и слава.

Вземайки на прицел Фалун Гонг, ККП се прицели в най-доброто от традиционната култура на Китай, която е и фундаменталната алтернатива на партийната култура.

Една политическа култура, която насърчава плячкосването на органи, е в разрез с човешката ни природа и с Божията воля. Тя не може да бъде поддържана.

Уени Уанг (Wenyi Wang) се дипломира от Медицинския университет в Китай и е с докторска степен по фармакология от Чикагския университет. Работила е като патолог към Калифорнийския университет в Сан Диего и болница „Mount Sinai“ в Ню Йорк. Тя бе удостоена с наградата „Боец за човешки права“ от „Human Rights Watch“ за Азия и Пасифика през 2006 г. и е член на организацията „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!