Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

Затвор отказва да участва в държавно преследване

Затворът "Южна градина", който отказва да приема хора, осъдени за практикуване на Фалун Гонг.
Затворът "Южна градина", който отказва да приема хора, осъдени за практикуване на Фалун Гонг. (Minghui.org)

От юли 1999 г., когато започва преследването на медитативната практика Фалун Гонг в Китай, нейните практикуващи са търсили чрез кампания на гражданско неподчинение да променят нагласите на онези, които ги преследват. Град Фушун (Fushun), Североизточен Китай, е пример за това как усилията на практикуващите могат да променят нещата...
 

Затворът "Южна градина" във Фушун не е точно място-градина. Г-н Джинг Суо (Jing Suo) е изпратен там през октомври 2004 г. заради отпечатване на Фалун Гонг книги.
 
Джинг си спомня, че е виждал практикуващи да бъдат жестоко пребивани, когато не са искали да се откажат от своите убеждения. Един практикуващ, Уанг Уенджу (Wang Wenju), умира на 23 април 2005 г. след насилствено хранене. Един от приятелите на Уанг публикува новината на сайт в чужбина.
 
След това затворът е залят с материали, разказващи за злоупотребите с практикуващи Фалун Гонг, си спомня Джинг. "Много служители, които участваха в побоя на Уанг, получаваха телефонни обаждания и текстови съобщения в продължение на месеци", сподели Джинг. "Ръководството беше доста притеснено."
 
“Много от работещите в затвора започнаха да се замислят за начина, по който третират практикуващите Фалун Гонг”, допълва Джинг.
 
Той си спомня думите на ръководител от затвора, че обикновено когато затворник се изпраща в затвора, за труда, който затворникът ще положи там, затворът трябва да заплаща между 500 и 2000 юана (79 и 316 щ.д. съответно; средният доход на домакинствата през 2010 г. е 3309 щ.д.) Точният размер се определя от продължителността на присъдата на затворника и неговото здравословно състояние.
 
Но когато там бива изпращан практикуващ Фалун Гонг, вместо затворът да плаща, местната организация на комунистическата партия е плащала бонус от 5000 юана (790 щ.д.) за насърчаване на затвора да положи допълнително усилия, за да принуди практикуващия да се откаже от своята практика, казали на Джинг.
 
Въпреки тези стимули, поради публичността на това как практикуващите са малтретирани в затвора "Южна градина", нещата там се променят.
 
"Казаха ми: ‘Дори ако отгоре ни дадат пари няма да приемаме повече практикуващи Фалун Гонг’", споделя Джинг. В следващите шест месеца практикуващите Фалун Гонг не са били измъчвани или принуждавани да участват в тежък труд.
 
Но шест месеца по-късно, управлението на затвора се сменя и нов лидер поема ръководството.

"Те поставиха тръба в носа ми я вадеха и пъхаха, като за да попият кръвта използваха много тоалетна хартия. Тръбата нарани носа ми, гърлото, хранопровода и стомаха", споделя Джинг. "Хранеха ме насилствено със солена вода, докато ми удряха шамари през лицето и ми казваха да не си затварям очите."
 
Отново телефонни обаждания и листовки си проправят път към затвора, Районния съд и градската управа. Някак си страданията, които се случват зад стените на затвора "Южна градина", се оказват описани в листовка, която е разпространена тихо до много жители на Фушун Сити.
 
Един ден Джинг е повикан отново в офиса на ръководителя на затворническия екип.
 
"Бях пиян онзи ден. Не ми се сърди", казал ръководителят на екипа. "Може ли да успокоите общественото мнение? И на мен, и на затвора ни е много трудно."
 
Около средата на 2006 г., затворът се променя отново. Вече не принуждава практикуващите Фалун Гонг да се отказват от убеждения си. Също така те не трябва да носят униформи или да участват в тежък труд.
 
"До 11 юни 2008 г., когато изтече моята присъда, аз бях единственият практикуващ Фалун Гонг, останал в затвора. Затворът не приемаше вече практикуващи Фалун Гонг", обяснява Джинг.
 
Милиони практикуващи Фалун Гонг (Фалун Дафа) са изпратени в трудови лагери и затвори от 1999 г. насам и са все още най-голямата група затворници на съвестта в света, според Информационния център на Фалун Дафа.
 
Докато са задържани практикуващите Фалун Гонг се сблъскват с жестоко отношение, като промиване на мозъци, лишаване от сън и мъчения.
 
Потвърдени са над 3500 случая на починали в резултат на изтезания и малтретирания, като се смята, че истинската цифра е в десетки хиляди, според Информационния център. Освен това се вярва от разследващите, че десетки хиляди практикуващи са били убити от принудително събиране на техните органи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!