Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Фенг, Epoch Times

ЕКСКЛУЗИВНО: Джоу Йонгканг ще бъде разследван

Уен Джябао (дясно), премиер на Китай, и Джоу Йонгканг, бивш ръководител на силите за сигурност на Китай. Китайският лидер Ху Джинтао се е съгласил с искането на Уен да бъде разследван Джоу, научи Epoch Times от високопоставени източници в Пекин. Май 2012 г.
Уен Джябао (дясно), премиер на Китай, и Джоу Йонгканг, бивш ръководител на силите за сигурност на Китай. Китайският лидер Ху Джинтао се е съгласил с искането на Уен да бъде разследван Джоу, научи Epoch Times от високопоставени източници в Пекин. Май 2012 г. (Liu Jin/AFP/Getty Images and Feng Li/Getty Images)

Джоу бе начело на масивния апарат за сигурност на китайския режим и контролираше  съдилищата, полицията и вътрешното наблюдение, но наскоро бе лишен от властта си.

Той е също така широко замесен в тежки нарушения на човешките права и считан в момента за най-висшия член на едната от двете ключови фракции в Китайската комунистическа партия (ККП), известна като "фракцията на кървавите ръце", поради своето интензивно участие в бруталното преследване на медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) в Китай. Джоу Йонгканг се издига бързо до върховете на тази фракция благодарение на своята активна подкрепа на лидера на фракцията и бивш лидер на ККП и Китай, Джянг Земин (Jiang Zemin), в неговото ревностно потискане на Фалун Гонг.

Решението да се разследва Джоу е направено в скорошна среща на Политбюро на ККП, на която са присъствали членове на Постоянния комитет, на Политбюро, местни високопоставени служители, висши военни лидери и пенсионирани висши служители на ККП, като например Зенг Чинхонг( Zeng Qinghong), казаха източниците в Пекин.

На тази среща на най-висши кадри в Китай са потвърдени и изобличаващи доказателства срещу бившия партиен секретар на Чонгчинг (Chongqing), Бо Шилай (Bo Xilai).

Според източниците, на нито една от тези срещи не са оспорвани обвиненията, отправени срещу Бо, доказателствата за които са представяни от Линг Джихуа (Ling Jihua), директор на Главното управление на Централния комитет (ЦК) на ККП и ръководител на Централния секретариат.

Линг Джихуа е представял доказателства за разследването на Бо, които включват, "удивителна корупция", "съмнение за участие в убийство" и "политическа амбиция и заговор за държавен преврат".

Бо бе министър на търговията на Китай и лицето на бизнеса за гостуващи служители и бизнес лидери. Но през 2007 г. бе понижен в партиен секретар на Чонгчинг, след като премиерът Уен Джябао настоя, че Бо не отговаря на условията за издигане поради съдебните дела срещу него по света за участието му в преследването на Фалун Гонг.

На последната среща, след презентацията на Линг премиерът Уен Джябао се е противопоставил на Джоу на два фронта. Първо, Уен е упрекнал Джоу, че продължава да поддържа Бо и че съобщава на Бо информация от Централния комитет относно инцидента с Уанг Лиджун (Wang Lijun). Уанг, дясната ръка на Бо в Чонгчинг, се опита да дезертира в американското консулство в Ченгду. Уен е поставил под въпрос целта на подкрепата на Бо от Джоу по това време.

Второ, Уен е посочил заговора на Бо и Джоу срещу Ши Джинпинг (Xi Jinping), един от кандидатите за следващ лидер на ККП и Китай, с цел Бо да завземе властта. Уен е изтъкнал, че този заговор е отвратителен прецедент в историята на ККП.

Въз основа на тези две точки Уен е призовал за разследване на Джоу.

Лидерът на Китай Ху Джинтао е подкрепил искането на Уен и е наредил Хе Гуочянг (He Guoqiang), шеф на мощната Централна комисия за дисциплинарна инспекция (CCDI), да започне разследване на Джоу Йонгканг.

Джоу се е опитал да атакува Уен, настоявайки за разследване на съпругата му, но тази тактика не е проработила, съобщават източниците в Пекин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!