Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матю Робъртсън

Китайско селище се надига в защита на Фалун Гонг

Селски жители в Китай се противопоставиха на комунистическите власти като изискаха освобождаването на свой приятел, Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang). Охраната и затворниците, които подлагат Джоу на изтезанията "подова котва" в затвора Гангбей (Gangbei), трябва да бъдат разследвани и подведени под отговорност в съответствие със закона, писаха те...

Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang) преди ареста и изтезанията. Джоу е преследван от комунистическите власти от 1999 г. насам. През месец март отново бива отвлечен и изпратен в трудов лагер. (Minghui.org)
Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang) преди ареста и изтезанията. Джоу е преследван от комунистическите власти от 1999 г. насам. През месец март отново бива отвлечен и изпратен в трудов лагер. (Minghui.org)

Това е рядко струпване на обстоятелства: млада семейна двойка, практикуващи Фалун Гонг (Фалун Дафа), е затворена в център за превъзпитание в Китай, и хиляди китайски жители се надигат в тяхна защита, възразявайки по този начин срещу един от най-чувствителните политически въпроси на Комунистическата партия, като отправят петиция за тяхното освобождаване.

Случаят се поема от Амнести интернешънъл, които започват да разпращат съобщения за печата и Спешни сигнали за действие, както и да лобират за отразяването му в медиите. В Китай роднини и приятели, които не са затворени, продължават да пишат писма,  призоваващи за прекратяване на преследването.

"Казвам се Ли Шаншан (Li Shanshan). Седем години чаках освобождаването на Джоу Шянгянг от първата си среща с него, за да се оженим” - такапишевписмотоси съпругата му, написано през юни 2011 г. - "През това време той лежа в затвора шест години".

Тя подробно разказва за страданията на Джоу в затвора. "Годеникът ми е бил изтезаван по много ужасяващи начини за период от четири месеца. Краката му са били оковани в метален пръстен, ръцете му - закопчани с белезници на земята, след което са му били правени електрошокове с палки в продължение на дни", пише тя.

Ли Шаншан се обръща с писма към редица правителствени служби и административни органи, които е трябвало да съблюдават да не се извършва насилие в затвора. Никой не е поел отговорност.

Домът й е претърсен през януари 2006 г., а тя е вкарана в затвора за 30 дни. След това е освободена, следена две седмици и накрая осъдена на 15 месеца принудителен труд. По време на един от разпитите офицер по сигурността й казал, "С призивите си срещу изтезанията на Шянгянг ти се стремеше да подбудиш бунт пред вратите на затвора". Ли е обвинена в "подстрекателство към подривна дейност срещу държавата" - едно от най-тежките обвинения в комунистически Китай.

Джоу продължил гладната си стачка в знак на протест срещу злоупотребите срещу него в затвора. През юли 2009 г., на ръба на смъртта, той е освободен условно по медицински причини. Тежал 39 килограма и единствено можел да усвоява течности. Комунистическите власти сe разгневяват, защото случаят с преследването му е бил заведен от специалния докладчик на ООН по свободата на религиите, и затворът Гангбей (сега Бинхай, Binhai) щял да бъде подложен на разследване. Затворът се намира в Тянжин (Tianjin) - град с население от 12 милиона в близост до Пекин.

Ли и Джоу сключват брак след като той излиза от затвора, след раздяла продължила седем години. Предполагало се, че проблемите им са приключили.

Но случаят започва да се повтаря по зловещ начин на 10 март тази година: Полицията нахлува в дома на двойката, арестува Джоу и за пореден път го подлагат на изтезания, споделят източници на Фалун Гонг.

Ли Шаншан се превръща в мишена заради безстрашните си апели за освобождаването на годеника й, Джоу Шянгян, който по-късно става неин съпруг. В момента тя е задържана в център за промиване на мозъци след като я отвличат на 29 октомври и осъждат на две години "превъзпитание". Нейното семейството и Амнести Интернешънъл призовават за нейното освобождаване. (Minghui.org)

Ли Шаншан отново започва да апелира за освобождаването му. В средата на септември се появява първата петиция - подписана от близо 1500 души. По-късно броят достига 2300. Много от участващите в петицията наблягат на тежестта исериозността на обжалването, използвайки пръстов отпечатък с червен восък за подпечатване на имената си, което в Китай обикновено е запазено за официални документи.

Този рядък случай привлича вниманието на Амнести интернешънъл. "Хиляди обикновени хора са се осмелили публично да демонстрират подкрепата си към физически лица, които са несправедливо затворени и изтезавани в затвора", каза Катрин Бейбър, заместник-директор на Амнести Интернешънъл за Азия, цитирана в съобщение за пресата.

"Това показва, че китайското общество е наясно и не одобрява преследването на хората заради техните духовни убеждения. Крайно време е китайските власти да се вслушат в този призив и да сложат край на бруталното потъпкване на Фалун Гонг", каза тя.

Селски жители, подписали петицията, изразиха подкрепата си в интервюта с Epoch Times.

Mъж в петдесетте си години сподели, че се разплакал след като прочел отвореното писмо на Ли Шаншан. "Ако това е истина, нещо сериозно не е наред с Китайската комунистическа партия (ККП). Не трябва да наказвате убийци или престъпници преди тяхната екзекуция. Как може да изтезавате толкова жестоко един добър човек?"

Друг жител казва: "Съпругата на Шянгянг е написала наистина хубаво писмо. Научих го почти наизуст. Цялото ми семейство се подписа на петицията, за да спаси Шианян".

Полицаи, отишли да разследват източника на петицията в родния град на Джоу в окръг Чангли, Чинхуангдао (Changli County, Qinhuangdao), били отблъснати от местните жители според статия на Minghui.org, китайскоезичен Фалун Гонг уебсайт. "Подписахте писмо застъпващо се за него. Противопоставяте се на партията или какво?", попитал един от полицаите във фабрика за дрехи, управлявана от брат на Джоу.

Местен жител отговорил: "Подписахме петицията, за да помогнем на г-н Джоу. Ако бяха дошли за помощ при вас, нямаше ли да подпишете и вие?! Отговорното лице на нашето село също трябва да сложи печата си върху нея". Полицаите напуснали.

Добавящ значимост към събитието е фактът, че откритото непокорство относно въпроса с отношението на Комунистическата партия спрямо Фалун Гонг е табу в китайското общество в продължение на 12 години, откакто започва повсевместното преследване през 1999 г. През юли същата година властите започват да се опасяват, че популярността на Фалун Гонг - духовна практика с пет медитативни упражнения, базирана на принципите истинност, доброта и търпимост - е твърде голяма и я превръщат в обществен враг номер 1.

"В продължение на 12 години, Фалун Гонг практикуващите в Китай усърдно използват изобретателни, смели и мирни начини за противопоставяне на пропагандата на ККП срещу тях и да разяснят на своите сънародници действителната ситуация с преследването - че десетки милиони невинни души са обект на отвличания, изтезания и смърт в ареста", написа в имейл Леви Броуди, изпълнителен директор на Информационен център Фалун Дафа.

"Тъй като все повече китайци започват да осъзнават какво представлява това преследване и как е застрашена и собствената им свобода, те говорят открито за него въпреки рисковете", пише той. Адвокати, селяни и дори полицаи успяват да прогледнат през хипер-заредената пропагандна кампания на държавата срещу практиката и застават в защита на практикуващите". "Но вниманието на международната общност продължава да бъде от решаващо значение за превръщането на такива петиции в истинско облекчение за жертвите", добави той.

И наистина, ККП вероятно се нуждае от повече от едно побутване, за да остави свободни Ли и Джоу. Ли Шаншан е задържана отново на 29 октомври, като този път е осъдена на две години превъзпитателен трудов лагер. Нейните роднини започват да търсят помощ и над 500 селски жители от нейния район в град Тангшан (Tangshan) подписват друга петиция, която призовава за тяхното освобождаване.

След това ККП започва да арестува роднини и други хора, които са се изправили в подкрепа на двойката. В доклад на Мингхуейот 22 ноември се посочва, че петима практикуващи Фалун Гонг са били арестувани по различно време, включително по-големия брат на Джоу.

Амнести Интернешънъл заявява, че до този момент близо 3000 души са подписали петиции, които призовават за край на преследването на двойката.

Организацията публикува Спешен сигнал за действие на 18 ноември, който се разпространява в мрежа от 12 000 души, въвлечени с работа относно човешките права. Те могат да изпратят писма до ККП, в които да настояват за освобождаването на Ли.

В отворено писмо от 2009 г. Ли Шаншан пише: "Не знам колко още трябва да продължаваме да обжалваме, но ще продължим и няма да спрем".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!