Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Бивш полицай убит в китайски затвор заради убежденията си

Бивш “Образцов полицай” е изтезаван и убит в китайски затвор. Това е бил неговият втори официален и четвърти неофициален мандат на лишаване от свобода, заради практикуването на преследваната от режима на Китайската комунистическа партия медитативна практика Фалун Гонг...

Шу Лангджоу, бивш полицай от град Панджихуа, провинция Сичуан, е починал на 18 март в болницата на затвора на възраст 39 г. Една седмица преди смъртта на сина съобщават на майката, че Шу е получил перфорация на язва на стомаха и е в безсъзнание, и се нуждаят от подписа й на съгласие за операцията. Три дни след операцията казали на майката, че Шу може вече да поема рядка каша, но след няколко дни й съобщили, че е починал. През цялото време на майката не е било разрешено да го види и още по-малко да се грижи за него в болницата след операцията.

Арест по бандитски и изтезания

За последен път Шу е арестуван през януари 2005. Той не само, че продължавал да се занимава със забранената от ККП практика Фалун Гонг, но също така казвал на хората за това как режимът очерня Фалун Гонг и колко жестоко преследвани са неговите последователи.

За всички тези "престъпления" Шу е осъден на осем години затвор и изпратен в затвора Умапин, окръг Мучюан, провинция Сичуан. През първите шест години са му забранявали както свиждания, така и телефонни разговори с близки. Първият път, когато майка му е успяла да се срещне с него е през декември миналата година. Тогава са й позволили да даде на сина си дрехи и хиляда юана ($ 160).

Шу й е казал за някои от изтезанията и издевателствата, на които е бил подложен, за да го принудят да спре да практикува Фалун Гонг. Той е бил измъчван със студ, оставян цяла нощ да лежи завързан на бетонен под в хладилна камера, лишаван е бил от сън в продължение на дни, бит е с електрошокови палки.          
    
За майката това не било новина, защото когато нейният син се прибрал след първото затваряне, където остава в продължение на две години, той е бил целият в белези от побой и изгаряния от токови удари. Преди това той е бил задържан два пъти в продължение на две седмици до един месец.

От примера на сина си майката вече знаела на какво са способни властите в преследването си на хората. На 9 април 2004 г. в дома им нахлуват над десет цивилни полицаи. Без да спазват правни процедури те нахлузили на главата на Шу черна торба и го отвели. Според майката това приличало на бандитско нападение. По-късно тя научила, че нейният син е бил отведен в хотел в окръг Янбяншин, където се опитали да изтръгнат от него самопризнания за вина. Шу бил държан цяла нощ в окачено състояние, а след това още три дни без сън.

Въпреки това този път не успели да го осъдят, защото съдът не приел делото за разглеждане поради липса на доказателства.

Тогава в процеса се намесил местният клон на Управление 610 (орган на Комитета по политически и законодателни въпроси на ККП, създаден специално да осъществява преследването на Фалун Гонг) и след месец повторен съдебен процес, на базата на същите "доказателства" Шу е осъден на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода.

Фалун Гонг направил от полицая положителен пример

Шу Ланджоу работил в пътната полиция в Панджихуа. Чрез практикуването на Фалун Гонг, което той започва през 1994 г., Шу се отказва от пиенето, пушенето, както и вземането на подкупи и побоя на виновници на пътни инциденти, несъгласни да признаят нарушението, което е често срещана практика в полицията.

Шу се стараел да живее съобразно принципите "Истинност, Доброта, Търпимост" (основните принципи на Фалун Гонг) и в продължение на няколко години му е връчвана титлата "Образцов полицай".

Когато през 1999 г. с решение на тогавашния генерален секретар  Джянг Земин,  комунистическата партия започва преследването на Фалун Гонг, в китайските медии контролирани от ККП, се появяват материали, настройващи обществеността срещу тази практика.

Първоначално Шу вярвал в лидерите на страната и смятал, че всичката тази информация, която била далеч от истината, е просто едно недоразумение. Затова той отива в Пекин, в Централното управление за подаване на обръщения от гражданите, за да опише ситуацията. Но щом научили там, че той е свързан с Фалун Гонг, веднага го арестували и над десет дни е бил задържан в полицейското управление.

След освобождаването на Шу ръководството му дало да избира между работата си и Фалун Гонг. Шу изразил желанието си да продължи да работи и отговорно, както преди, да изпълнява задълженията си, но също така да практикува Фалун Гонг.

В резултат на което го уволнили, въпреки всичките му заслуги и липсата на всякакви нарушения на работното място.

По-късно той се опитал да се свърже с местния офис за прием на граждани и да говори за факта, че медийните съобщения за Фалун Гонг не отговарят на истината. Но там се повтаря същата история. Щом служителят на отдела научава, че Шу практикува Фалун Гонг, той се обажда веднага в полицията и Шу е отведен. Освободен е едва след месец. При все това тогава официални обвинения срещу него не са предявявани.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Скоро след това управляващият комунистически режим в страната установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг надвишава броя на членовете на управляващата комунистическа партия, и при това популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!